Tom Cruise, Görevimiz Tehlike 20'de oynar mı?! Bu teknolojiyle mümkün...
Yapay zeka hayatın pek çok noktasına etki etmeye başladı. Bu teknolojinin nereye gidebileceğini hayal etmek güç... Mesela Hollywood'un süper yıldızları sonsuza kadar yeni filmlerde rol alabilir mi? Sevdiğimiz seriler aynı yıldızlarla sonsuza kadar sürebilir mi? Neden olmasın...
Hollywood'a hoş geldiniz! 2026'ya damga vurması beklenen beklenen aşk filmi vizyona girmeye hazırlanıyor. Başrollerde Denzel Washington ve Marilyn Monroe'nun yer aldığı filme gişede Dwayne Johnson ve Grace Kelly'nin oynadığı sıkı aksiyon filmi rakip olacak! Marilyn Monroe ve Grace Kelly hayatını kaybetmemiş miydi? 2026'nın Hollywood'u için bu bir sorun değil. Monroe'nun da Kelly'nin de varisleri efsane oyuncuların bilgisayar yardımıyla üretilmiş benzerlerinin filmlerde yer almasını elbette bir meblağ karşılığında onayladı.
Bununla birlikte Dwayne Johnson ya da Denzel Washington'ın da sette olmasına gerek yok. Onlar da yapımcılara yüzlerinin ve seslerinin vücut dublörlerine yerleştirilmesi iznini verdi. Şu sıralar hala ilerleme aşamasında olan ve deepfake olarak ifade edilen yapay zeka teknolojisinin 2026'da çok daha ilerlemesi bekleniyor.
ABBA SAHNEYE, PAUL WALKER BEYAZPERDEYE DÖNDÜ
Aslında bugün dahi söz konusu teknoloji kullanılıyor. Rogue One: Bir Star Wars Hikayesi'nde Peter Cushing'i neredeyse orijinalinden ayırt edilemeyecek netlikte gördük. Efsanevi İsveçli pop grubu ABBA yapay zeka yardımıyla sahneye döndü. Hızlı ve Öfkeli serisinin 7. filminin çekildiği dönemde hayatını kaybeden Paul Walker bu teknoloji sayesinde filmde yer alabildi. Yine Star Wars serisinde 2016'da yaşamını yitiren unutulmaz aktris Carrie Fisher'ın canlandırdığı Prenses Leia karakteri de bu sayede seriye dönebilmişti.
Yönetmen Robert Zemeckis, Here adlı filminde Tom Hanks'in Metaphysic Live adındaki son teknoloji bir yapay zeka yazılımı kullanılarak gençleştirileceğini açıkladı. Birleşik Krallık'ın popüler televizyon kanallarından ITV'de yayınlanan Deep Fake Neighbour Wars adlı komedi skeçleri ise ülkede çok konuşulan işler arasına girdi bile. Geçen sene ise Bruce Willis, yüzünün başka bir oyuncunun yüzüne dijital olarak eklenmesini kabul ederek Rusya'da bir reklamda oynamış oldu.
Willis örneğinde bu teknolojinin oyuncular için bir fırsat olabileceğini de görüyoruz. Afazi teşhisi konan, konuşmakta ve söyleneni anlamakta zorlanan Bruce Willis artık çalışamıyor. Aktör geçen yıl resmen emekli oldu. Ancak Willis’in içinde olduğu filmler çekilmeye devam edecek. Bruce Willis'in yüzünün haklarını satın alan Deepcake adlı şirket, ünlü oyuncunun iki farklı yüzünü modelledi. Bunlardan biri 42 yaşındayken oynadığı Zor Ölüm filmindeki yüzü, diğeri ise 32 yaşındayken çektiği Beşinci Element filmindeki hali...
Bugün bir kişinin yüz haritası çıkartılarak oluşturulan deepfake görüntü, fotomontajın birkaç adım daha ötesi. Haliyle belki de unutulmaz serileri, sevdiğimiz oyuncularla izlemeye devam edebileceğiz. Deepfake'in popülerleştiği bir dönemde Tom Cruise'un yüzünü kullanarak hazırlanan videolar, teknolojinin nereye gidebileceği yönünde bir heyecan yaratıyordu. Şimdi ise arzu edilirse Görevimiz Tehlike serisinin 38. filminde yine Tom Cruise'u, 20. John Wick filminde de yine Keanu Reeves'i izleyebiliriz.
Hatta Harry Potter ve Yüzüklerin Efendisi gibi seriler de gelecekte yeniden bu teknoloji sayesinde hayat bulabilir. Yapay zekanın medyada kullanılması konusunda çalışmalar yapan Henry Ajder ise söz konusu araçların inanılmaz derecede erişilebilir olduğunu vurgularken “Bunun, yeni yeteneklerin ortaya çıkması için oldukça ciddi sonuçları olabilir” diyor.
DEEPFAKE TAMAMEN MASUM DEĞİL...
Ancak söz konusu deepfake olunca her şeyin masum olmadığını da hatırlatmakta fayda var. Deeptrace adındaki bir girişimin Ocak-Temmuz 2019 dönemlerini kapsayan raporuna göre; internette rastlanan 14 bin 678 adet deepfake içeriğin yüzde 96’sının cinsel nitelikteki internet sitelerinde yer aldığı tespit edildi.
Harry Potter'da Hermoine karakterini canlandıran Emma Watson, deepfake'in cinsel içerikli videolarla kurbanı olurken aynı zamanda Watson'ın, Adolf Hitler'in Kavgam kitabından “pasajlar okuduğu” görüntüler de internet ortamlarında yayınlandı.
Deepfake'e yönelik bir başka tartışma konusu da oyuncuların rızaları konusunda sürüyor. Marilyn Monroe, 1962'de yaşamını yitirdiğinde deepfake diye bir şeyin olabileceği muhtemelen ışınlanmak kadar uzak bir ihtimaldi. Haliyle vasiyetinde buna dair bir madde olmasını beklemek güç. Ancak örneğin Robin Williams, yüzünün herhangi bir şekilde elektronik ortamda yeniden canlandırılmasını istemediğini vasiyetinde belirtmişti.
Kaynaklar: The Times, The Telegraph, The Hollywood Reporter
Kaynak: Web Özel