ABBA efsanesi 40 yıl sonra dönüyor! Ama nasıl bir dönüş... İnanılmaz teknoloji!

ABBA efsanesi 40 yıl sonra dönüyor! Ama nasıl bir dönüş... İnanılmaz teknoloji!

Tüm zamanların en ünlü pop grupları arasında yer alan İsveçli efsanevi grup ABBA, 40 yıl sonra yeni bir albümle geri dönüyor. Merak uyandıran albümün yanı sıra Mayıs 2022'de başlayacak dünya turnesi de son teknoloji bir yenilikle tarihe geçecek! İşte tüm detaylar...

Geri dönüyorlar! Bu haber yayıldığı andan itibaren inanılmaz bir heyecan tüm dünyada müzikseverleri sarmış durumda. ABBA geri dönüyor, var mı ötesi? 40 yıllık bir aradan sonra İsveçli ikonik grup yeni bir albümle yeniden müzik sahnesine dönecek.

Ancak artık şu sıralar pop dünyasının takipçileri, pop müziğin yeni takipçileri ABBA'yı büyük ölçüde bir hap bilgi olarak aklında tutuyor. Aksini beklemek de elbette kitleye haksızlık olur zira pop müzik yenilenmek, ilerlemek istiyor.

AKILLARDA SORULAR!

O zaman ABBA geri dönmeyi başarabilecek mi? ABBA'nın halihazırdaki hayranlarını ve muhtemel yeni hayranlarını nasıl bir albüm bekliyor? ABBA neden bu kadar efsanevi ve unutulmaz?

Öncelikle eldeki bilgilerle ilerleyelim. The Visitors adlı son stüdyo albümünü 1981'de çıkaran ABBA, 40 yıl sonra yeni albümünü dinleyicileriyle buluşturacak.

Voyage adı verilen albüm, 5 Kasım 2021'de çıkacak. Tarih açıklanır açıklanmaz Birleşik Krallık'ta 20 bin ön sipariş verildi bile. Öte yandan efsanevi grup 2 Eylül 2021 tarihinde I Still Have Faith In You ve Don't Shut Me Down adlı iki tekli çıkardı.

2017'den bu yana kaydedilen albümün iki teklisi 2018'de tamamlanmıştı. Agnetha Fältskog, Anni-Frid "Frida" Lyngstad, Björn Ulvaeus ve Benny Andersson'dan oluşan grupta Voyage'daki 10 parça da Björn Ulvaeus ve Benny Andersson tarafından yazıldı.

ABBA efsanesi 40 yıl sonra dönüyor! Ama nasıl bir dönüş... İnanılmaz teknoloji! - Resim : 1

Aynı zamanda grup 27 Mayıs 2022'de ABBA Voyage adını verdikleri dünya turnesine çıkacak. Turnenin ilk konseri Londra'da Queen Elizabeth Olympic Park'ta gerçekleştirecek. 7 Eylül 2021'de satışa çıkacak biletlerin kaç saniyede tükeneceği merak konusu.

BU DÖNÜŞ TUTAR MI?

1973'le 1981 arasında 8 stüdyo albümü çıkaran ABBA, hep yeniyi bulmayı başarmış, 1981'deki The Visitors albümüyle müzikal olarak oldukça olgun bir albüme imza atarak nokta koymuştu.

Hatta The Visitors, dijital olarak kaydedilen ve miksajlanan ilk ablümlerden biri olurken CD teknolojisinin de ilk kullanıldığı işlerdendi. Bunları vurgulamaktaki amaç aslında ABBA'nın yeniyi yakalayabilecek olması.

1974'te Eurovision'u kazandıktan sonra dünyaca ünlenen İsveçli grubun üyeleri deneyimli performansçılar ancak grubun yaş ortalaması 74; bunun altını çizmekte fayda var. Sahnede sanal bir ABBA yer alacak yani!

EVET, SANAL AMA GERÇEK GİBİ BİR ABBA

Asıl olay da bu zaten. ABBA Voyage adlı turnede izleyiciler ABBA üyelerinin dijital avatarlarını izleyecekler. "Sanal" diyebiliriz ama öyle bildiğiniz gibi değil! Son teknoloji bir hareket algılama teknolojisiyle seyirciler, ABBA üyelerinin 1970'lere damga vuran hallerini izleyebilecekler. Yeni albüm de cabası olacak.

Turnedeki teknolojiden söz ettik etmesine ancak hayal etmek pek de mümkün değil gibi. ABBA'nın resmi paylaşımlarına ve  I Still Have Faith In You videosuna göz atınca bir fikir oluşuyor ancak hala hayal etmesi çok güç...

ABBA'yı özel kılan da bu. 40 yıl sonra yapılacak bir dönüş ancak bu kadar merak uyandırabilirdi. Yoksa albümün çağdaş pop müzik takipçilerine ne kadar hitap edeceği, geçmişteki gibi kitleleri ne kadar çılgınca peşinden sürükleyebileceği tartışılır.

Şarkılara bakacak olursak grubun, I Still Have Faith In You gibi ismi çok manidar bir parçayla çıkış yapmaları oldukça çarpıcı. Söz konusu şarkı hasretin ardından kavuşma hissi yaşatırken daha çok eski dinleyiciye mesaj gönderiyor.

Don't Shut Me Down ise tam bir ABBA şarkısı. Şarkı başlar başlamaz geçmişte biraz olsun ABBA dinlemiş olan herkeste bir tebessüm olacaktır. Oluyor da... Don't Shut Me Down ayrıca yeni kullanıcının ABBA'yla tanışması için de oldukça uygun.

ABBA'nın Dua Lipa'yı, BTS'i, Blackpink'i, taze albüm çıkarmış bir Beyonce'yi geride bırakması elbette garip olur. Ancak söz yazarlığı ve bestecilikte çığır açmış, pop müziğin kurallarını yeniden yazmış, akılda kalıcığı bilimsel çalışmalara dahi konu olmuş böylesi efsanevi grubun dönüşü özel ve muhteşem olacaktır!

“Şarkılarının icra edilme ve üretilme şekli, altta yatan besteden ayrı olarak, ABBA'ya genel olarak akılda kalıcı bir 'sound' veriyor."

 This Is Your Brain on Music: The Science of a Human Obsession ve The World in Six Songs: How the Musical Brain Created Human Nature kitaplarının yazarı Prof. Daniel Levitin, ABBA'nın akılda kalıcılığını bu sözlerle özetliyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynaklar: ABBA Voyage, ABBA, NPR, Smithsonian Mag, BBC, The New York Times, The Sydney Morning Herald

Kaynak: Web Özel

Abba