Rusya 'Youtube'u yavaşlatacak!

Ajans Bizim
YouTube Rusya Teknoloji Haberleri
Rusya 'Youtube'u yavaşlatacak!
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Devlet Duması İletişim ve BT Komitesi Başkanı Aleksander Hinşteyn, Rusya devletinin isteklerine direnen YouTube'un Rusya'daki kaderi için karanlık bir senaryo çizdi. 

Buna göre bu hafta sonunda YouTube'un sabit hatlarla, masaüstü bilgisayarlara indirme hızı yüzde 40, gelecek haftanın sonunda ise yüzde 70 kadar düşecek.  Hinşteyn, tedbirin “sadece masaüstü versiyonlarını etkileyeceğini” ifade ederek "Şimdilik mobil iletişimi etkilemeyecek” dedi. 

Milletvekili, YouTube'un yavaşlatılmasının sadece Rus kullanıcılara değil, "hala Rusya yasalarını ihlal edip cezasız kalacağına inanan" yabancı bir kaynağın yönetimine yönelik zorunlu bir adım olduğunu savundu.

Hinşteyn, ayrıca YouTube'u "konumu Batı bakış açısından farklı olan kamuya mal olmuş Rus isimlerin (blog yazarları, gazeteciler, sanatçılar) kanallarını sürekli olarak silip Rusya karşıtı içerikleri korumakla" suçladı.

Daha önce Rostelecom, YouTube'daki video indirme kalitesinde bir bozulma tespit ettiğini belirtmişti ancak operatör bunu Google Global Cache sunucularının bozulmasına bağlamıştı. 

Tartışmalar yoğunlaştı

Rus devlet kurumu Rostelekom, kullanıcıların YouTube'da video yükleme kalitesindeki kötüleşme ile ilgili şikayetlerinde bir artış olduğunu belirtiyor. Şirket, teknik izleme hizmetlerinin özellikle yüksek çözünürlüklü formatlarda (HD, 4K) video yükleme kalitesinde kötüleşme kaydettiğini açıkladı. 

Şirket 12 Temmuz'da kullanıcıları, YouTube video yükleme hızında yakında teknik sorunlar yaşanabileceği konusunda uyarmıştı. Bu sorunların, Google'ın Rusya'daki ekipmanlarının işletimi sırasında karşılaşılan teknik zorluklardan kaynaklandığını açıklandı. Bu ekipman, operatörlerin ağ altyapısında ve trafiğin değiş tokuş edildiği yerlerde kullanılıyor ve içerik yükleme hızını artırmaya yardımcı oluyor. Ancak artık bu ekipmanın kapasitesinin yetersiz kaldığı dile getiriliyor.

Novıye İzvestiya portalı sosyal medya kullanıcılarının, Rostelekom'un açıklamalarına pek inanmış görünmediğini yazdı. Buna göre bazı yorumcular, YouTube'un kasıtlı olarak yavaşlatıldığını düşüncesinde.

YouTube'nin Rusya'daki geleceği   

Rusya'da YouTube'un geleceği konusunda tartışmalar devam ediyor. Devlet yetkilileri, YouTube'u tamamen engelleme planlarını reddetse de, bu olasılığı tamamen göz ardı etmiyorlar. Devlet Duması Enformasyon Politikası Komitesi Başkan Yardımcısı Anton Gorelkin, Telegram kanalında YouTube’un hızının yakında yavaşlatılabileceğini ima etti. Gorelkin, "Şu anda en popüler sorunun cevabı yok: 'Ne zaman engellenecek?' Büyük olasılıkla, düzenleyici önce başka kısıtlayıcı bir önlem - erişim hızını yavaşlatma - uygulayacaktır." dedi. 

Federasyon Konseyi Bilgi Politikası Komisyonu Başkanı Aleksey Puşkov da YouTube'u engelleme niyetlerinin olmadığını belirtti. Ancak, Puşkov Google’ın Rusya’daki CDN sunucularını terk ettiğini ve bu ekipmanın artık çalışmadığını dile getiriyor.  

Kremlin, YouTube'u engelleme planlarını doğrulamadı. Rusya Devlet Başkanlığı Sözcüsü Dmitri Peskov, Rusya'nın YouTube erişimini sınırlama planları olmadığını belirtti. Ancak, Google'ın ekipmanlarının güncellenmemesi nedeniyle sorunlar yaşandığını kabul etti. Peskov, "Bu piyasadan çekilmenin teknolojik sonuçları var" dedi. (TürkRus)