Rusya, Türkiye'yi 'uzay'a davet etti

Rusya Uzay haberleri
Rusya, Türkiye'yi 'uzay'a davet etti
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Federasyonu Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika’ya yeni uzay istasyonu projesine katılma teklifinde bulundu.

Azerbaycan’ın başkent Bakü’de düzenlenen Uluslararası Uzay Kongresinde konuşan Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Genel Müdürü Yuri Borisov, Roscosmos’un Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika uzay ajanslarına Rus yörünge istasyonuna katılma teklifinde bulunduğunu, bu ülkelerin heyetlerinin teklife sıcak bakarak ilgilerini ilettiklerini söyledi.

RİA Novosti ajansının haberine göre, Borisov, “Bu forum çerçevesinde yapılan ikili görüşmeler ve temaslar, Rus kozmonotlarına ve Rus başarılarına olan ilginin çok yüksek olduğunu gösterdi. Meslektaşlarımıza Rus yörünge istasyonunu geliştirme ve insanlı programımızı sürdürme planlarımız hakkında bilgi verdik. Onları katılmaya davet ettik” dedi

Borisov, “Türkiye, Brezilya ve Güney Afrika’dan meslektaşlarımızdan gerçek bir ilgi var. Temel olarak BRICS ülkeleriyle iyi temas halindeyiz” diye konuştu.

Borisov, meslektaşlarına Rus yörünge istasyonunun (ROS) geliştirilmesi ve insanlı programın sürdürülmesine yönelik planları anlattı.

Rusya ile diğer ülkeler ROS'ta bilimsel deneylerini yapabilecek ve yeni materyaller geliştirebilecekler. İstasyon genel olarak “uzay teknolojilerini test etmek için kalıcı bir laboratuvar” olarak değerlendiriliyor.

Roscosmos, nisan ayında, Batılı ortaklarına Rusya'nın Uluslararası Uzay istasyonu UUİ projesine katılımının 2028 yılına kadar uzatıldığını bildirmişti. Borisov, 30 Haziran'da da UUİ’nin 2030'dan sonra mevcut haliyle kullanılmayacağını açıkladı.

Roscosmos başkanı, UUİ projesinden çıkışın, yeni Rus Yörünge İstasyonunun (ROS) konuşlandırılmasıyla paralel yürütüleceğini belirtti. ROS'un oluşumunun ilk aşaması 2027-2030 için planlanıyor, kurulumun 2032'de tamamlanması planlanıyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Rusya türkiye uzay Türkiye rusya ilişkileri uzay istasyonu