NASA'nın yeni robotu Perseverance (Sebat) yolculuğuna başladı, Mars'ta geçmiş hayatın izlerini arayacak

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA'nın Perseverance (Sebat) adlı keşif robotu, Mars yolculuğuna başladı. Sebat, kurumuş bir krater gölünü inceleyip Kızıl Gezegen'de geçmişte hayat olup olmadığını belirlemeye çalışacak...

Robot, Türkiye saatiyle 14.50'de, ABD'nin Florida eyaletinin Orlando şehri yakınındaki Canaveral Burnu'nda yer alan Amerikan Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan Atlas V roketiyle Mars'a yolculuğuna sorunsuz şekilde başladı. 

Perseverance (Sebat), daha önce su izlerine rastlanan Jezero Krateri'ne gidiyor. 

NASA'nın yeni robotu Perseverance (Sebat) yolculuğuna başladı, Mars'ta geçmiş hayatın izlerini arayacak - Resim : 1

Jezero Krateri, Mars üzerindeki en belirgin ve en iyi korunmuş delta örneği. Bir başka deyişle akarsuların göle döküldüğü yerlere bıraktığı kaya, kum ve muhtemel organik karbon örneklerinin oluşturduğu kat kat jeolojik yapı, net bir şekilde görülebiliyor.

Keşif robotu, buradaki kayalarını delerek içinden tebeşir büyüklüğünde örnekler alacak. Bunlar yalıtılarak paketlenmiş olarak, gezegen yüzeyine bırakılan kutularda toplanacak. Daha ileri bir tarihte gönderilecek bir başka robot da örnekleri toplayıp analizinin yapılması için dünyaya getirecek.

NASA'nın yeni robotu Perseverance (Sebat) yolculuğuna başladı, Mars'ta geçmiş hayatın izlerini arayacak - Resim : 2

1970'lerde Viking misyonları, Mars'dan alınan toprak örneklerinde mikrop benzeri canlıların izlerini aramış ama net sonuç elde edilememişti.

2000'lerin başlarında NASA'nın Mars Keşif Araçları'na suyun izini sürme görevi verildi. Opportunity (Fırsat) ve Spirit (Şevk), gezegen yüzeyinde geçmişte su bulunduğuna ilişkin jeolojik kanıtlar tespit etti.

2012 yılında Curiosity (Merak), indiği Gale Krateri'ni bir zamanlar dolduran gölün canlı organizmaların gelişmesine uygun olabileceğini ortaya çıkardı. Curiosity, ayrıca canlı organizmaların yapı taşları olan karbon içeren organik moleküller de buldu.

Şimdi Sebat, yine benzer bir alanda, yaşam izlerini tespit etmek üzere tasarlanan aletler kullanarak incelemeler yapacak...

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA Perseverance Mars Kızıl Gezegen