NASA, Mars gezginleriyle teması kesti
NASA, Güneş iletimi engellediği için 11 Kasım Cumartesi günü Mars gezginleriyle iletişimi kesti ve 25 Kasım'a kadar da devam etmeyecek.
Güneş kavuşumları olarak bilinen bu olaylar yaklaşık 25 ayda bir gerçekleşiyor. Mars gezginlerinden "Curiosity" geçen hafta 4 bininci çalışma gününü kutlamadan önce daha önce beş büyük sessizlik yaşadı. "Perseverance" ise Mars'a ilk varışının üzerinden sekiz aydan kısa bir süre geçtikten sonra bir kez iletişimsiz kaldı ki bu sürenin bir keşif aracının iki hafta boyunca gözetimsiz kalması için çok erken olduğu söylenebilir. En azından yanında "Ingenuity" vardı.
NASA, izole edilen aracın türüne bağlı olarak, geçmişte birleşmelerin yarattığı parazitle başa çıkmak için farklı yaklaşımlar benimsiyor. Bazı durumlarda, netlik kaybına rağmen iletişim hatlarını açık tutmak bir öncelik olarak kabul ediliyor. Diğerlerinde ise en iyisi kapatma olarak değerlendiriliyor.
Kesin zamanlama da değişkenlik gösteriyor. Dünya'nın yörüngesi dairesele çok yakın, ancak Mars daha eliptik bir yol izliyor. Bu da Güneş'e en yakın olduğu zaman en uzak olduğu zamana göre biraz daha hızlı hareket ettiği anlamına gelir. Sonuç olarak, Mars yörüngesinin en uzak kısmından geçerken engelleme süresi daha uzun sürebilir.
Bu dönemlerde toplanan veriler, hizalama daha iyi olduğunda iletilmek üzere saklanır. Görüş alanı dışındayken gezginler hareketsiz kalacak ve Ingenuity kesinlikle herhangi bir uçuş yapmayacak. Gözlemler devam edecek, ancak hava durumu ölçümleri gibi otopilotta güvenli bir şekilde yapılabilecek olanlarla sınırlı olacak.
Mars'tan gelen bir mesajın biraz bozuk olması çok büyük bir sorun değil. Doğru anlama sürecine kadar iletişimi yeniden değerlendirmek için çok fazla kapasite var. Giden bir mesaj bozulursa, bir gezici ona yakındaki bir uçurumdan aşağı sürmesini söylediğini düşünürse çok daha kötü olurdu.
Sonuç olarak, NASA'nın web sitesinde "Güneş kavuşumundan önce mühendisler iki haftalık talimatlar gönderir ve beklerler" deniyor.
Kaynak: Ajans Bizim