Kayıp eşya içindi, insan takip cihazı mı oldu?

Teknoloji Haberleri
Kayıp eşya içindi, insan takip cihazı mı oldu?

Teknoloji firmalarının ürettiği kayıp eşya bulmaya yarayan cihazlar, kötü niyetli kişilerin elinde insanları takip cihazına dönüştüğü öne sürülüyor. Peki hayatımıza giren bu takip cihazlarına karşı nasıl önlem alabiliriz? Bu cihazlardan endişelenmeli miyiz?

Bir şeyi kaybetmek oldukça can sıkan bir durum. Özellikle bizim için değerli olan eşyaları bulamamak çoğu zaman kaygıya sebebiyet verebiliyor. Bu duruma çözüm sunmak üzere birçok şirket küçük takip cihazları piyasaya sürdü. Teknoloji devi Apple bir kaç yıl önce AirTag'i kullanıcılarla buluştururken Hipolo ve Tile gibi üreticilerin ürünleri de uzun yıllardır piyasada.

Bu tarz cihazların kullanımı ise oldukça kolay. İçine konulduğu eşya kaybolduğunda, sahibi onları mobil uygulama aracılığıyla arıyor. Cihazlar kablosuz sinyaller kullanır ve telefonun kapsama alanına girdikten sonra cihazın konumu harita üzerinde görünüyor. Ayrıca yerini tespit etmek için de takip cihazları ötüyor. Ancak bu ürünler son zamanlarda kötü niyetli bazı kişiler tarafından insanları takip etmek için de kullanılıyor. 

Bu cihazlar bozuk para büyüklüğünde metal dairesel diskler formunda. Takip cihazlarına telefonlardaki uygulamalar sayesinde erişilebiliyor. Bluetooth teknolojisini kullanan takip cihazlarının kendilerinin konum belirleme özelliği yok. Bu aletler GPS teknolojisi içermiyor. Bunun yerine, en yakın Bluetooth özellikli cihaza "ping" atarak konumlarının bulunmasını sağlıyorlar. Yani bu tarz takip cihazları konumlarının bulunması için en yakınındaki telefonları kullanıyor.  

ARABASININ PLAKASINDA İZLEME CİHAZI BULDU 

Ancak küçük boyutları, onları kolayca insanları izlemek için bir araca dönüştürebiliyor. İnternette viral olmuş bununla ilgili paylaşımlar mevcut. ABD'nin Kaliforniya eyaletinden bir kişi bir gün bir arkadaşının evine vardığında telefonundan garip bir uyarı aldı. Uyarıda telefonun yakınlarda bir takip cihazı algıladığını söylüyordu. Ashley Scarlett ismindeki genç kadın arabasının plakasının arkasına saklanmış bir izleme cihazı bulduğunu belirtiyor. Bu olayı filme alan genç kadın, videoyu TikTok hesabında yayınladı ve olay internette viral oldu.

Üretici firmanın olaya yanıt vermesi ve yazılımı buna göre güncellemesi uzun sürmedi. Artık kullanıcılar, etraflarında bilinmeyen bir izleme cihazı algılandığında telefonlarına bir uyarı alıyor.

Siber güvenlik uzmanı olan Federico Vadillo, bu cihazlar konusunda endişelerin yersiz olduğunu belirtiyor. "Birçok teknoloji şüpheli amaçlar için kullanılabilir ve takip cihazları hakkında çok fazla endişe var. Ancak bu cihazların artık uygunsuz kullanımları önlemek için birden fazla güvenlik önlemi var." diyor. Bu güvenlik önlemlerinden biri de iPhone kullanmayan kullanıcılar için. Apple, Android kullanıcılarının çevrelerindeki AirTag'leri de tespit edebilmeleri için bir uygulama yayınladı.

BİLDİRİMLERE DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR 

Apple'ın güvenlik önlemlerine rağmen, hiç kimse istenmeyen takipçilere karşı tamamen korunmuyor. Kullanıcıların sürekli olarak bildirimlerine dikkat etmesi gerekiyor. Bir güvenlik şirketi yetkilisi Rafael Lopez, "Apple kullanıcısıysak, başka bir kişi tarafından izlemeye izin veren bir nesneye sahip olduğumuzu belirten bir mesaj görüntülenir. Android kullanıcısıysak, Tracker Detect uygulamasını indirmeliyiz" demekte. Güvenlik uzmanları takip edilmediklerinden emin olmak isteyenler veya takip edildiklerinden şüphelenenler için aşağıdaki adımlar öneriyor:

1) Telefonunuzun işletim sisteminin güncel olduğundan emin olun:

Bu, kullanıcıları yeni tehditlerden veya güvenlik ihlallerinden koruyor. Üreticiler, işletim sistemlerini olası güvenlik tehditlerine karşı korumak için sürekli çalışıyorlar. Yeni bir sürüm mevcut olduğunda, onu yüklemek önemli.

 2) Takip bildirimlerine dikkat edin:

Takip cihazları söz konusu olduğunda, sistem bilinmeyen bir izleyici hakkında bir uyarı veriyor. AirTagler söz konusu olduğunda, bildirimler otomatik geliyor. Tile şirketi ise takip edildiğinden şüphelenen herkesin etraflarındaki izleyicileri tespit etmesine izin veren bir güncelleme yayınladı.

3) Eşyalarınızı kontrol edin:

Apple'ın sistemi izinsiz takip konusunda uyarı veriyor ancak şüphelendiğiniz zaman yine de eşyalarınızı kontrol etmekte yarar var.

DEVRE DIŞI BIRAKILABİLİR Mİ? 

Telefonunuzun Bluetooth ve konum hizmetlerini kapatırsanız sizin yakınınızdaki takip cihazı da devre dışı kalabilir. Bluetooth devre dışı bırakıldığında, cihazınız takip cihazlarından gelen bildirimleri görmez ve böylece takip cihazı konum servislerine ulaşamayarak devre dışı kalmış olur. 

Kaynaklar: El Pais, The Guardian

Kaynak: Haber Global TV

teknoloji airtag apple