iPhone'larınız mart ayından itibaren sonsuza kadar değişecek!

Ajans Bizim
iphone iOS apple Teknoloji Haberleri
iPhone'larınız mart ayından itibaren sonsuza kadar değişecek!
Fotoğraf: Reuters

iPhone'larınız mart ayından itibaren sonsuza kadar değişecek! iOS'un 17.4 güncellemesiyle bakın neler geliyor

Bu güncelleme, yeni kullanıma sunulan Çalınan Cihaz Koruması güncellemesi de dahil olmak üzere pek çok yeni özelliğe sahip. Ancak Apple'ın güncellemede çarpıcı yeni özelliklerden daha fazlası var ve iPhone'u sonsuza kadar değiştirebilir.

AB'deki iPhone kullanıcıları için gelen ve cihazı üçüncü taraf etkilerine önemli ölçüde açacak olan değişiklikler de bir o kadar önemli. Bu iyi bir şey mi yoksa kötü bir şey mi? En son analiz için okumaya devam edin.

Uzmanlar değişiklikleri iPhone'a güç veren yazılımın kapsamlı bir revizyonu olarak tanımlıyor. Şu anda AB'de iOS, App Store ve Safari tarayıcısını etkiliyor olsa da, "bu sadece yerel bir değişiklikten daha fazlası. Bu, platformun geleceğine bir bakış ve şirketin muhtemelen küresel olarak benimsemek zorunda kalacağı bir değişiklik."

Rakip uygulama pazarlarının var olmasına olanak tanıyan, Apple'ın uygulama geliştiricilere ödediği komisyon ücretlerini değiştiren ve iPhone'da hangi web tarayıcısının varsayılan seçenek olduğuna ilişkin değişiklikler muhtemelen AB'nin ötesine geçerek herkesi etkileyecek. Birçok kişi uygulama sağlayıcıları ve hangi web tarayıcısını kolayca kullanabilecekleri konusunda daha fazla çeşitliliği memnuniyetle karşılayacak olsa da Apple yeni sistemin daha az güvenli olabileceğini söylüyor.

Değişikliklerin iPhone'un güvenliği ve gizliliğinin yanı sıra Apple'ın karlılığını da etkileyeceğini ve bunların Apple'ın ciddiye aldığı unsurlar olduğunu belirtiyor. Uzmanlara göre, "iPhone'un yazılımını serbest bırakan şirket, hem tüketiciler hem de geliştiriciler için bir dizi yeni kötü amaçlı yazılım önleme aracı ve uyarısı sunuyor. Hatta App Store dışından indirilen uygulamaların hafif bir inceleme sürecinden ve noter tasdikinden geçmesini zorunlu kılıyor."

Apple'ın App Store'dan rakip pazarlara geçmeyi düşünen geliştiriciler için yeni şartları var. Şirket, komisyon seviyelerini düşürerek Apple'ın mevcut ekosisteminde kalmaları halinde geliştiricilere önemli ölçüde tasarruf sağlayacak bir anlaşma yaptı.

App Store'den kökten değişim

Ancak farklı bir yol seçen geliştiriciler için sonuç Apple'ın gelirinin azalması olacak ve şirket bunu Çekirdek Teknoloji Ücreti gibi yeni ücretlerle telafi etmeyi amaçlıyor. Bu, her uygulama yüklemesi için ödeme yapılmasını gerektiriyor. Her ne kadar bireysel ücret 0,54 dolar ya da 0,5 Avro gibi düşük bir meblağ olsa da ve bu maliyet yalnızca ilk milyon yüklemeden sonra devreye girse de, hepsi birbirine ekleniyor.

Mart ayının başından itibaren App Store'un ve dolayısıyla iPhone'un kökten değişeceği açık. Apple'ın değişiklikleri Dijital Pazar Yeri Yasası'na bir yanıt olarak geldi ve daha da değişebilir, ancak geleceğin şu anda bulunduğumuz yerden çok farklı olacağı açık. Uzmanlara göre, "tüm bunlar daha özelleştirilebilir ve dış yazılımlara karşı daha az düşmanca bir iPhone'a işaret ediyor." 

AB düzenleyicilerini tatmin etmek iPhone için yeni bir döneme yol açabilir ve bunun sonucunda telefonu kullanma şeklimiz değişebilir.