iPhone'larda devrim, Apple az önce duyurdu

apple Teknoloji Haberleri iphone
iPhone'larda devrim, Apple az önce duyurdu

Yapay zeka (YZ) yakında iPhone'unuza geliyor ve Apple'a göre cihazınızı kullanma şeklinizi dönüştürecek. 

Apple Intelligence” markası altında piyasaya sürülecek olan iPhone üreticisinin yapay zeka araçları, ChatGPT'nin sahibi OpenAI ile yapılan bir ortaklıkla desteklenen sesli asistanı Siri'nin turbo şarjlı bir versiyonunu içeriyor.

Apple yapay zekayı piyasaya süren ilk akıllı telefon üreticisi değil. Bu teknoloji Google'ın en yeni Pixel ve Samsung'un Galaxy serisi gibi akıllı telefonlarda zaten mevcut.

Ancak yapay zekanın ihtiyaç duyduğu büyük miktarda veri, veri gizliliği konusunda endişelere yol açıyor. Apple itibarını gizlilik üzerine kuran bir şirket ve reklamında “Gizlilik. Bu iPhone'dur” diyor. Dolayısıyla bu, firmanın farklı olduğunu iddia ettiği bir alan.

Apple Intelligence nedir 

Apple Intelligence, iPhone üreticisinin iOS 18 yazılım güncellemesiyle gelen ChatGPT-4o entegrasyonu da dahil olmak üzere yapay zeka yeteneklerinin genel adı.

iOS 18'in ilk iterasyonu Eylül ayında Apple'ın iPhone 16 modelleriyle birlikte piyasaya sürülecek, ancak yapay zeka özellikleri daha sonra, Ekim ortası ile sonu arasında beklenen iOS 18.1 güncellemesiyle gelecek.

Beta sürümünde bulunan ilk iOS 18.1 Apple Intelligence özellikleri arasında yeni yazma araçları, Mesajlar uygulamasında önerilen yanıtlar, e-posta özeti ve telefon görüşmesi deşifresi yer alıyor.

Bu yılın sonlarında ya da 2025'in başlarında gelecek diğer özellikler arasında Image Playground (uygulamalar içinde kendi animasyonlu görüntülerinizi yaratma olanağı) ve Genmoji adı verilen özel emojiler yer alıyor. Bu arada, Apple'ın sohbet robotu Siri'ye yönelik merakla beklenen yapay zeka geliştirmeleri arasında ChatGPT entegrasyonu, daha zengin dil anlayışı ve bireysel uygulamalarla daha derin entegrasyon yer alıyor. Apple'a göre Siri ayrıca metinlere daha iyi yanıt verebilmek için takviminizi, fotoğraflarınızı ve mesajlarınızı görüntüleyebilecek - örneğin, annenizin uçağının ne zaman ineceğini sorabilirsiniz ve Siri son mesajlara ve e-postalara dayanarak bunu anlayacaktır.

iPhone 15 ve üzeri

Apple Intelligence tüm dünyada kullanıma sunulacak, ancak yasal düzenlemeler nedeniyle AB ve Çin'de bu özellikler önemli bir gecikmeyle karşılaşacak.

Yapay zeka güçlü donanım gerektirdiğinden, özellikler eski cihazlarla uyumlu olmayacak. Apple'a göre, tüm özelliklere erişmek için iPhone 15 veya üstü bir modele ya da M1 veya M2 çip kullanan bir Apple aygıtına ihtiyacınız olacak.

Siri zorlandığı konuları ChatGTP yöneltecek

Apple, ChatGPT'yi bir yedekleme olarak ve kendi yönetemediği özellikleri güçlendirmek için kullanacaktır. Soruyu Siri'ye soracaksınız, ancak Apple'ın sohbet robotu daha karmaşık istekleri yanıtlayamazsa, bayrağı ChatGPT'ye devredecek.

Aynı şey metin oluşturma ve görüntü oluşturma için de geçerli. Apple Intelligence bu yetenekleri sunarken, ChatGPT harfler yazabilir ve sıfırdan görüntüler oluşturabilir, ki Apple bu konuda henüz o kadar iyi değil.

iPhone'unuzdaki uygulama ile ChatGPT arasındaki en önemli farkın verilerinizin nasıl işlendiği. “ChatGPT'yi doğrudan kullandığınızda, sorgularınız doğrudan OpenAI'nin sunucularına gidiyor, herhangi bir aracı yok.” Ancak Siri'nin ChatGPT entegrasyonunu kullandığınızda Apple'ın “gizlilik odaklı bir aracı” olarak hareket edecek. 

Kullanıcılar GPT-4o destekli Siri'ye bir hesap oluşturmadan ücretsiz olarak erişebilir hale gelecek, ChatGPT aboneleri hesaplarını bağlayabilecek. 

Yapay zekanın çalışması için büyük miktarda bilgi gerekiyor ve bu özellikleri güçlendirmek için Apple'ın daha fazla verinize erişmesi gerekiyor. 

Ayarlar'da Apple Intelligence'ı açmanız gerekiyor. Dolayısıyla, ister veri gizliliği konusunda endişeleriniz olsun ister bu özelliklerin doğruluğu veya kullanışlılığı konusunda şüpheleriniz olsun, bunları kullanmak zorunda değilsiniz.