'İnternete bağlı olduğumuz sürece...' | 'İzin ver' seçeneği ile neleri kabul ediyoruz?

Teknoloji Haberleri Web Özel
'İnternete bağlı olduğumuz sürece...' | 'İzin ver' seçeneği ile neleri kabul ediyoruz?
Fotoğraf: Shutterstock

Telefonumuza indirdiğimiz uygulamaların fonksiyonlarına göre bazen konuma, bazen kameraya veya mikrofona erişime izin vermemiz gerekiyor. Peki, 'İzin ver' seçeneği ile aslında tam olarak neye izin verdiğimizi biliyor muyuz? Hangi bilgilerimiz karşı tarafa geçiyor?

Telefonunuza ya da bilgisayarınıza bir uygulama indirmek istediğinizde, uygulama sizden galerinize ulaşmak veya mikrofonunuzu ya da kameranızı kullanmak için izinler isteyebiliyor. Bunları kabul ettiğinizde, karşı taraf kötü niyetli ise, kişisel verilerinize veya fotoğraflarınıza erişebiliyor, hatta banka hesaplarınızı boşaltabiliyor ve sizi tehdit edebiliyor. Bu nedenle uzmanlar, sanal uygulamaların güvenilir marketlerden indirilmesi ve her linke tıklanmaması gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Uygulamanın amacı dışında izinlerin ise kesinlikle verilmemesi gerekiyor. Peki, biz aslında bu "izin ver" seçeneği ile tam olarak neye, nasıl izin veriyoruz? İzin vermezsek ne olur?

UYGULAMALAR GÜVENİLİR Mİ?

Bilişim Uzmanı Osman Demircan, uygulamaların bazen bizden Google ya da Facebook hesabımızdan giriş yapılması talebinde bulunduklarını söylüyor. Bu bilgilerde ise isim, soy isim, mail adresi ve cep telefonu numarası yer alıyor. Kullanıcı, bunlara onay verdiğinde ise sistem işlemeye başlıyor. Demircan, “Bu durumda, Facebook'un yapabileceği bir şey yok çünkü kişi bu onayı kendi veriyor” diyor.

Uygulamayı indirdiğimizde karşımıza 'ağ bağlantılarına izin ver', görüntü ile ilgili uygulama ise, 'Kameraya ulaşılmasına izin ver' ya da ses ile ilgili bir uygulama ise, 'mikrofonun kullanılmasına izin ver' seçenekleri çıkıyor. Demircan, kullanıcıların, bu onaylara izin vermeden önce uygulamaların güvenilir olup olmadığını ve hacklenme ihtimalini de düşünmeleri gerektiğine işaret ediyor.

Demircan, bu uygulamaların sözleşmelerinin mutlaka okunması gerektiğinin altını çiziyor ve uygulamanın fonksiyonu ile istediği iznin bağlantısına dikkat çekiyor. Çünkü uygulamanın istediği bilgilere izin vermememiz durumunda uygulamayı kullanamıyoruz. Demircan'a göre, mikrofona ulaşmak isteyen bir fotoğraf uygulaması kötü niyetli olabilir. Bu durumda uygulama ile kullanım amacına bakılması gerektiğinin altını çizen Demircan, her zaman ihtiyaç kadar bilgiyi sınırlı paylaşmak gerektiğini vurguluyor.

Demircan 'Bu veriler ile kötü niyetli kişiler ne yapabilir?' sorusunu ise, “Kişinin fotoğrafları şantaj amaçlı kullanılabilir. Tanınmış bir kişiyseniz hedef gösterilebilirsiniz” şeklinde yanıtlıyor.

'İNTERNETE BAĞLI OLDUĞUMUZ SÜRECE BİLGİLERİMİZE ERİŞİLEBİLİR'

İletişim ve Sosyal Medya Uzmanı Nurhan Demirel ise, kötü niyetli uygulamaların banka hesaplarımızı bile boşaltabileceklerini söylüyor. Telefonumuzu ele geçiren uygulamaların, özel yazışmalara ulaşabileceğini de belirten Demirel, ayrıca güvenilir olmayan uygulamalarda izin ver seçeneğine tıkladığımızda internete bağlı olduğumuz sürece veri trafiğimizin asla güvende olmadığını dile getiriyor. Demirel, uygulamaların resmi sanal marketlerden indirilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Güvenilir olmayan yerlerden uygulama indiren kurumsal firmaları ve şirketleri de uyaran Demirel, aynı şekilde gizli projelere, muhasebe kayıtlarına, veri tabanlarına da ulaşılabileceği uyarısında bulunuyor.

'İnternete bağlı olduğumuz sürece...' | 'İzin ver' seçeneği ile neleri kabul ediyoruz? - Resim : 2
 Uzmanlar, uygulamaların güvenilir sanal marketlerden indirilmesi uyarısı yapıyor. Fotoğraf: Shutterstock

'KİŞİSEL DÜNYAMIZIN DİJİTAL YANSIMASI'

Siber Güvenlik Uzmanı Burak Özkoçak, uygulama izni denilen şeyin aslında "kullanıcı maliyeti" olduğunu söylüyor. Özkoçak, “Her yazılım için bir altyapı kurulur, ekip çalışır ve yazılım ortaya çıkar. Çoğu uygulamada bu maliyet, kullanıcıdan aldıkları verilerin karşılığıdır” diyor ve ekliyor:

“Bizden alınan her veri 'izin ver' seçeneğinin maliyetidir. İzin verdiğimiz ise kişisel dünyamızın, dijital yansımasıdır.”

Arama geçmişimiz, kullanıcı trendlerimiz ve sosyal platformlardaki imajımızın tek tıkla karşı tarafa geçebildiğini anlatan Özkoçak, bu bilgilerin, kişisel veri ihtiyacı olan her alana satılabileceğine dikkat çekiyor.

HANGİ UYGULAMA NEYE ULAŞABİLİYOR?

📌Bunu anlayabilmek için Android yazılıma sahip cep telefonunuzun ayarlar bölümünden gizlilik kısmına gelin. 

📌Ardından, uygulama izinlerine gelin ve herhangi bir özelliğine dokunun, örneğin kamera...

📌Karşınıza bu özelliğe erişim talep eden uygulamaların bir listesi çıkacak. Hangilerinin erişebileceğini seçmek için uygulamanın izinleri arasında gezinebilir, istemediğinizi iptal edebilirsiniz.

📌IOS içinse ayarlardan doğrudan uygulamaya tıklayın ve uygulamanın sizden erişim talebinde bulunduğu özellikleri tercihinize göre kapatın.

sibel.gulersoyler@haberglobal.com.tr

Kaynak: Web Özel

yaşam haberleri teknoloji haberleri