Elon Musk'tan sonra Twitter çöpe döndü!

Elon Musk Twitter Sosyal Medya
Elon Musk'tan sonra Twitter çöpe döndü!

Elon Musk yönetimindeki Twitter'da nefret söylemi daha da artarken etraf propaganda hesaplarından geçilmiyor. Elon Musk yönetimindeki Twitter'da nefret söylemi daha da artarken etraf propaganda hesaplarından geçilmiyor.

Bir yıl önce Elon Musk, Twitter'ı botlardan temizleyip sınırsız konuşma özgürlüğü olan bir şehir meydanına çevirmek istediğini söylemişti.

44 milyar dolar ödeyip Twitter'ı satın aldı. Daha bu sözleri söylediğinde uzmanlar uyarmıştı. Musk'ın sözlerinden denetlemenin kalkacağı anlaşılıyordu. Sonuç tam da beklendiği gibi oldu. Uzmanlar yine haklı çıktı.

Musk platformu devraldıktan sonra her ne kadar 'twitter'ın içerik denetlemeye yönelik güçlü taahhüdünün kesinlikle değişmediği'ni söylese de o sıralarda Twitter'ın bunun için kurduğu ekibi kovdu.

Güney Kaliforniya Üniversitesi Bilgi Bilimleri Enstitüsü, Oregon Eyalet Üniversitesi, UCLA ve UC Merced tarafından yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları Twitter'daki nefret söyleminin 'dramatik' bir şekilde arttığını ortaya koydu. Platformdaki botlar ise keyif sürmeye deva ediyor.

Twitter 'halk meydanı' olacakken ırkçıların, bağnazların ve propagandacıların işgali altında kaldı.

Dezenformasyonu takip eden ve kâr amacı gütmeyen Dijital Nefretle Mücadele Merkezi CEO'su Imran Ahmed, "Birkaç ay önce Twitter, ortak ilgi alanlarına sahip toplulukları bulmak, insanların olaylar hakkında ne söylediğini okumak ve haberleri görmek için baktığımız yerdi, hepsi yok edildi" diyerek yaşanan gerilemeyi anlatıyor.

Elon Musk ısrarlı sorulara rağmen Twitter'da hangi moderasyon uygulamalarının kullanıldığı nasıl bir sistemle kontrol yapıldığı sorularını yanıtsız bırakıyor.

Araştırmacılar nefret dolu içerikteki artışın, Musk'ın devralmasından hemen sonra ciddi biçimde arttığını ve Twitter'ın konuşulan yeni moderasyon rejiminin sınırlarını test etmeye başladığı sonucuna ulaştı.

USC Bilgi Bilim Bilimleri Enstitüsü'nden Keith Burghardt, "Elon Musk'ın Twitter'ı satın almasından hemen sonra nefret söyleminin azalmadığı açık, bu da yapılan denetlemenin yeterli olmadığını düşündürüyor" yorumunda bulundu.

Öte yandan Twitter, araştırmacıların platformdan veri indirerek incelemesine ve bunlarla etkileşime geçmesine izin veren API'sine ücretsiz erişime izin vermeyeceğini duyurdu. Yani bundan sonra araştırmacıların Twitter'ın nereye gittiğini ölçmesi de mümkün olamayacak.

Elon Musk twitter teknoloji haberleri sosyal medya nefret suçu Propaganda