Dünya'nın yörüngesinde dönen alet çantası!

NASA Uzay haberleri
Dünya'nın yörüngesinde dönen alet çantası!

Gökyüzünde dolaşan bir ışık noktası görürseniz, bu bir uydu değil, NASA’ya ait bir alet kutusu olabilir. 

ABD Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın astronotları Jasmin Moghbeli ve Loral O'Hara, 2 Kasım’da, Uluslararası Uzay İstasyonu'nun (UUİ) güneş panelleri üzerinde bir bakım işlemi yaparken, astronotlardan biri aletlerin bulunduğu çantayı yanlışlıkla uzaya düşürdü.

NASA’dan yapılan basın açıklamasında çantanın iki astronotun görevinin geri kalan bölümü için gerekli olmadığı ve kaybın UUİ ya da sakinleri için tehlike oluşturmadığı belirtildi.

Açıklamada, "Bu aletler uzay yürüyüşünün geri kalan bölümü için gerekli değildi. Kontrol merkezi çantanın yörüngesini analiz etti ve istasyonla temas riskinin düşük olduğunu, mürettebatın ve uzay istasyonunun güvende olduğunu ve herhangi bir işlem yapılmasına gerek olmadığını belirledi" dendi.

DÜNYA'DAN GÖZLEMLENEBİLİYOR!

Jasmin Moghbeli ve Loral O'Hara, toplam 6 saat 42 dakika süren bir uzay yürüyüşü yaptı. Aletlerin bulunduğu çanta hâlihazırda Dünya'nın yörüngesinde dönüyor ve uzay atığı olarak sınıflandırılmış durumda. 

EarthSky web sitesine göre, gelecek aylarda Dünya atmosferine girerek parçalanacak. Ancak alet çantası şimdilerde Dünya'dan bir dürbün ya da teleskop aracılığıyla görülebilir.

Bu, bir cismin uzayda kaybolduğu ilk sefer değil. Aynı şey 2008 yılında Amerikalı Heidemarie Martha Stefanyshyn-Piper'in de UUİ’de bakım çalışmaları yürüttüğü sırada başına gelmişti. 

Ancak en sıra dışı nesne dalında altın madalya Piers Sellers'a gidiyor. Astronot 2006 yılında uzayda 35 cm'lik bir spatula kaybetmişti.

Kaynak: Ajans Bizim