Çin 'Yok Edici'nin hareket halindeki ilk görüntülerini yayınladı

Ajans Bizim
Çin Askeri teknoloji
Çin 'Yok Edici'nin hareket halindeki ilk görüntülerini yayınladı
Fotoğraf: DepoPhotos

Çin Savunma Bakanlığı, Çin yapımı beşinci nesil hayalet savaş uçağını eylem halinde gösteren ilk görüntüleri yayınladı. 

“Yok edici” ya da “Güçlü Ejderha” olarak da anılan J-20 savaş uçağı, kameraların önünde havadan havaya bir füze ateşledi. Uçak ayrıca eskort görevleri, yüksek hızlı manevralar ve uçuş sırasında yakıt ikmali yapabilme kabiliyetini de gösterdi.

J-20, Çin’in, Güney Çin Denizi ve Tayvan çevresindeki askeri kabiliyetlerini genişletmeye başlamasıyla birlikte beşinci nesil hayalet savaş uçakları yarışına girişini simgeliyor. “Güçlü Ejderha”, Çin'in askerî kabiliyeti bakımından niteliksel bir sıçramayı temsil ediyor ve Pekin'in ABD ile arasındaki farkı kapatmasını sağlıyor.

Görsel olarak J-20, dünyanın diğer havacılık devlerinin bugün inşa ettikleri uçaklarla çok az benzerlik taşıyor. Uzun gövdesi, büyük ön kanatçıkları ve uçağın arkasına doğru itilmiş kanatları onu Amerikan Lockheed Martin'in F-22 Raptor ve F-35 Lightning II'si ile Rusya'nın Su-57 ve Su-75'inden ayırıyor. 

Uzun menzilli çatışmalar

J-20, 21,2 metre uzunluğa, 13 metre kanat açıklığına, 4,69 metre yüksekliğe, 17 ton boş ağırlığa, 37 ton azamî kalkış ağırlığına, 12 ton yakıt kapasitesine sahip tek koltuklu, çift motorlu bir savaş uçağı olarak imal edildi. Bu uçak, gücünü Şenyang WS-10C turbofan motorlardan alıyor.

J-20, 11 tona silah taşıyabilir, füzeler ve bombalar birden fazla dâhilî silah bölmesinde ve dört kanat altı pilonunda depolanabilir. Uçakta otomatik top bulunmuyor, bu da Çinli stratejistlerin uçağı burun buruna çatışmalardan ziyade uzun menzilli çatışmalar için kullanmayı planladıklarını gösteriyor.

J-20, saatte 2 bin 126 kilometre azamî hıza, 5 bin 500 kilometre menzile, 2 bin kilometre savaş yarıçapına ve 20 bin metre hizmet tavanına sahiptir. Jetin radar kesiti sadece 0,01 metredir, bu da düşmanın onu radarda tespit etmesini zorlaştırır.

Casusluk yoluyla elde edilen teknoloji mi?

Bu uçak, Çin'de üretilen çok çeşitli havadan havaya füzelerle donatılabilir. Bunlar arasında 20 kilometre menzile sahip 105 kilogramlık çok elemanlı kızılötesi görüntüleme füzesi PL-10 ve 70 ila 100 kilometre menzile sahip 180 kilogramlık aktif radar güdümlü orta menzilli füze PL-12 yer alıyor. 

Uçak ayrıca 300 kilometre operasyonel menzile sahip 200 ila 230 kilogram ağırlığında aktif radar güdümlü bir füze olan PL-14'ü de taşıyabiliyor.

J-20 uçağı gibi ileri teknolojilerin ortaya çıkışı, Pekin ve Washington arasındaki ilişkilerin gergin olduğu bir ortamda yeniden dikkatleri üzerine çekti. Çin'in, bir işgalin ABD ile askerî bir çatışmaya yol açabileceği Tayvan'a yönelik niyetleri Pentagon'un endişelerini daha da arttırdı. Dahası, Çin ordusunun en güçlü savaş uçağı, yaratılışını teknoloji hırsızlığına borçlu.

ABD'nin eski Savunma Bakanı Yardımcısı James Anderson, "Bildiğimiz bir şey varsa o da Pekin'in J-20 hayalet uçağını yoğun casusluk faaliyetleriyle geliştirdiğidir. Amerikan teknolojisi yasadışı yollardan ele geçirilmemiş olsaydı bu uçak teknolojik açıdan bu kadar gelişmiş olmazdı" diyor.