Bilim insanları kendi elleriyle yerleştirmişti... Çoğu öldü!

AJANS BİZİM
ABD Florida
Bilim insanları kendi elleriyle yerleştirmişti... Çoğu öldü!

Araştırmacılar, rekor düzeyde sıcak deniz suyunun, tehdit altındaki bir türü desteklemek amacıyla bilim insanlarının son yıllarda Florida Keys'e yerleştirdiği mercanların dörtte üçünden fazlasını öldürdüğünü keşfetti.

Amerikan Ulasal Okyanus ve Atmosfer İdaresi'nden (NOAA) araştırmacılar, nesli tükenmekte olan türler listesinde "staghorn" ve "elkhorn" mercanlarını yerleştirdikleri yerler kontrol ettiler. Uzmanlar bu mercanların geçen yaz ve sonbaharda 30 santigrat derecedeki uzun süreli su sıcaklıklarında nasıl etkilendiklerini gördüler. Çoğu kurtulamadı. Beş Florida Keys resifinde hem yeniden üretilen hem de yabani mercanlarda yaygın ölümler görüldü.

Bilim insanları, bunun, El Nino'nun da etkisiyle insan kaynaklı iklim değişikliğinin, suyu, narin mercanların hayatta kalamayacağı kadar sıcak hale getirmesinden kaynaklandığını düşünüyor.

NOAA araştırmacıları, inceledikleri 1.500 yeniden doldurulmuş staghorn mercanının sadece yüzde 22'sinin hala hayatta olduğunu söylediler. Yeniden dikilen 1.000 elkhorn mercanının ise sadece yüzde 5'i canlı kalmıştı. NOAA'dan mercan biyoloğu Katey Lesneski, inceledikleri resiflerin en güneyindeki Looe Key'de "ne yabani ne de ekilmiş hiçbir canlı elkhorn veya staghorn mercanı bulamadıklarını söyledi.

Normalde bunlar güçlü kırmızı, turuncu, ten rengi ve kahverengi renklere sahip mercanlardır. Ancak Lesneski ve diğer araştırmacıların daldıklarında gördükleri şey, cansız iskeletin üzerine yerleşmiş kahverengimsi yeşil alglerle "oldukça sıkıcı" görünmesini sağlayan ölü mercanlardı.

Lesneski, staghorn ve elkhorn popülasyonlarının tehlike listesinde yer alacak kadar azalmasının yanı sıra mercan habitatı için "yapısal çerçeve" sağlayan inşaatçılar oldukları için farklı mercan türlerinden oluşan geniş topluluk için çok önemli olduklarını kaydetti.

Lesneski, ekibin ziyaret ettiği beş resifte bazı yabani mercanların canlı ve iyi durumda olduğunu gördüklerini belirtti. Beyin ya da kaya mercanlarının durumunun daha iyi göründüğü, ancak yine de büyük miktarda ölüm olduğu ifade edildi.

Uluslararası Mercan Resifleri Derneği'nin sekreterliğini yürüten emekli NOAA mercan izleme şefi Mark Eakin, "2023 yılında yaşananlar kesinlikle yıkıcıydı. Aslında mümkün olduğunu düşünmedikleri sıcaklıklar görüyorlardı" diye konuştu.