2023 sıcak, 2024 daha da sıcak olacak!

Küresel ısınma İklim değişikliği
2023 sıcak, 2024 daha da sıcak olacak!

ABD'li iklim uzmanları, 2023'ün kaydedilen en sıcak yıl olma olasılığının neredeyse yüzde 50 olduğunu ve gelecek yılın daha da sıcak olabileceğini açıkladı. 

Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) baş bilimcisi Sarah Kapnick yaptığı açıklamada, "2023 yılı bugüne kadar kaydedilen en sıcak üçüncü yıl oldu" dedi ve ekledi: "2023'ün kayıtlardaki en sıcak beş yıl arasında yer alacağı yüzde 99'un üzerinde bir ihtimalle neredeyse kesin. 2023'ün kayıtlardaki en sıcak yıl olma ihtimali yaklaşık yüzde 50."

NASA Goddard Uzay Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Gavin Schmidt, El Nino olarak bilinen Pasifik'teki ısınması nedeniyle önümüzdeki yılın bu yıldan bile daha sıcak olabileceğini söyledi.

Schmidt, "El Nino'nun en büyük etkisi aslında 2024 yılında ortaya çıkacak. Dolayısıyla 2023'ün son derece sıcak ve muhtemelen rekor sıcak bir yıl olmasının yanı sıra 2024'ün de daha sıcak olacağını tahmin ediyoruz" dedi. 

Avrupa Birliği'nin iklim gözlemevi Copernicus geçen hafta Temmuz ayının Dünya'da kaydedilen en sıcak ay olduğunu bildirmişti. Açıklanan NOAA rakamları AB verileriyle uyumlu.

En sıcak Temmuz

NOAA, "Temmuz ayında ortalama küresel yüzey sıcaklığı ortalamanın 1,12 derece Santigrat üzerindeydi ve NOAA'nın 174 yıllık kayıtlarında en sıcak Temmuz ayı olarak yer aldı" açıklamasını yaptı. 

NOAA, ayrıca Haziran ayında ortaya çıkan El Nino koşullarının devam etmesi nedeniyle küresel okyanus yüzey sıcaklıklarının Temmuz ayında üst üste dördüncü ay rekor seviyeye ulaştığını kaydetti. 

"Doğa Ana mesaj gönderiyor"

NASA'nın baş bilim insanı ve kıdemli iklim danışmanı Kate Calvin'in değerlendirmesine göre, "İklim değişikliğinin dünyanın her yerinde insanlar ve ekosistemler üzerinde etkileri oluyor. Sıcaklıktaki değişikliklerin yanı sıra, deniz seviyesinin yükselmesi, Arktik deniz buzundaki düşüşler, orman yangınları, yoğun yağış olayları ve daha fazlası gibi iklimde başka değişiklikler de yaşıyoruz." 

ABD uzay ajansı yöneticisi Bill Nelson, "Dünya'nın ısındığının apaçık ortada olduğunu" söylüyor ve ekliyor: "Doğa Ana bize bir mesaj gönderiyor. Ve bu mesaj, iklimimizi, başka bir deyişle gezegenimizi kurtarmak için çok geç olmadan şimdi harekete geçmemiz gerektiğidir."

Kaynak: Ajans Bizim

Küresel ısınma iklim değişikliği bilim haberleri