Pandemide kahramandı, bir direkle ırkçı saldırılara hedef oldu!
İngiltere'nin Euro 2020'yi penaltılarla kaybetmesi ülkede bir travmaya dönüşmüş durumda. Penaltıları kaçıran isimler Rashford, Sancho ve Saka yoğun ırkçı saldırılara maruz kalıyor. Pandemi sürecinde yaptıklarıyla kahraman olan Rashford, saldırıların odağında. Peki neden?
Marcus Rashford, Jadon Sancho ve Bukayo Saka... Rashford 23 yaşında. Sancho 21, Saka ise 19... Üçü de penaltıyı kaçırdı. İngiltere'nin 1966'dan bu yana süren hasreti devam etti. İngiltere'nin yaşayacağı travma sadece bu noktada kalmalıydı. Genç oyuncular, kritik penaltıları kaçırmanın kariyerlerinde etki yapmamasını umacak ve bunun için çalışacaktı.
Ancak bir kısım İngiliz ırkçı holigan üç siyah genç oyuncuya sosyal medyada saldırdı. Rashford'ın Withington, Manchester'daki duvar resmine vandallar tarafından zarar verildi. Tehditler, ırkçı hakaretler... Aslında bu durum İngiltere'deki bir kesimin, çok kısa zaman önce kahraman olarak lanse edilen figürlerle arasındaki bağın ne kadar pamuk ipliği ile bağlı olduğunu da gösteriyor.
Vandalların saldırısından sonra Rashford'ın destekçileri, yıldız isme destek olmak için resmin üstüne yüzlerce mesajlar bıraktı.
KAHRAMAN OLDU!
Rashford örneğine eğilmekte fayda var. Zor bir çocukluk geçiren yıldız golcü koronavirüs sürecinde adından söz ettirdi ve adeta kahraman sıfatına ulaştı. Birleşik Krallık'ta çocuklara sunulan ücretsiz yemek kuponu uygulamasının tatil döneminde de sürmesi için İngiliz parlamentosuna çağrıda bulunan isim, milletvekillerine mektup yazmış, mektuba Başbakanlık Sözcüsü cevap vermişti:
“Başbakan Marcus Rashford’un yoksulluk konularındaki katkılarını memnuniyetle karşılıyor ve önemli bir sporcu profilini bu konularda devreye sokmasına saygı duyuyor.”
Britanya İmparatorluk Nişanı’na layık görülen ve MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) ilan edilen Marcus Rashford, yemek kartlarına yüklenen haftalık tutarın artırılmasını da teklif etmiş, Aldi, Tesco, Deliveroo ve Kellogg’s gibi dev firmaların da desteğini alan yıldız golcü 3.10 pound olan haftalık meblağın 4.25 pound bedeline yükseltilmesini talep etmişti.
Manchester Üniversitesi tarafından doktoraya da layık görülen Rashford, Manchester United efsaneleri Sir Alex Ferguson ve Sir Bobby Charlton’ın ardından fahri doktora verilen üçüncü United’lı olmuştu.
'ANNEMİN AĞLAYIŞLARINI HATIRLIYORUM'
Açlık hissini anımsarken “O hissi biliyorum. Şimdi bile annemin 14 saat çalıştıktan sonra, nasıl geçineceğinden emin olmayarak geceleri ağlayışlarını hatırlıyorum” diyen yıldız golcü “Annem beş çocuğunu tek başına büyüttü. Masaya yemek koyabilmek için çok çalışıyordu. Geceleri endişeleri yüzünden uyuyamıyordu” ifadeleriyle hikayesini anlatmıştı.
Pek çok çocuğa ilham olan ve bir kahraman olmayı başaran Rashford'ın böylesi parlak bir görüntü çizmesi, hayatlara dokunan işler yapması bazı ırkçıları çok rahatsız etmiş olacak ki ilk fırsatta en sert saldırılar Rashford'a yapıldı.
Başbakan Boris Johnson, siyasetçiler ve önde gelen spor yorumcuları çok sert bir şekilde ırkçıları kınadı. Penaltısı direkten dışarı gittiği için nefret suçuna maruz kalan Rashford, açıklamasında şunları söyledi:
'KİM OLDUĞUM VE NEREDEN GELDİĞİM HAKKINDA ASLA ÖZÜR DİLEMEYECEĞİM'
“Final. 55 yıl. Bir penaltı. Tarih. Tüm söyleyebileceğim üzgünüm. Keşke farklı olsaydı. Bütün gün performansımı eleştirebilirim, penaltım yeterince iyi değildi, gol olmalıydı ancak kim olduğum ve nereden geldiğim hakkında asla özür dilemeyeceğim...
Bugün aldığım mesajlar olumlu anlamda bunaltıcıydı ve Withington'daki yapılanları görmek beni ağlamaklı yaptı. Her zaman etrafımda kenetlenen kişiler beni ayakta tutmaya devam ediyor. Ben Marcus Rashford, Withington ve Wythenshawe'dan 23 yaşındaki siyah bir adamım. Hiçbir şeyim yoksa, bu var.”
750 binden fazla taraftar ırkçı tacizlerde bulunan kişilerin futboldan ömür boyu men edilmesi için imza topladı.
İngiliz basını da genç yıldızların arkasında duruyor. The Sun penaltıları kaçıran oyuncularının fotoğraflarını paylaşarak “Arkanızdayız” manşetini attı. Daily Mirror ise “Futbolun çirkin yüzü geri döndü, ırkçılar genç İngiliz yıldızları hedef aldı” başlığını tercih etti.
'İKİYÜZLÜLER...'
The Guardian ise Başbakan Boris Johnson ve İçişleri Bakanı Priti Patel'i ikiyüzlülükle suçluyor. Euro 2020'nin başında bazı ülkelerin oyuncularının maç öncesi diz çökmemesini protesto etmeyen ikiliden Patel, diz çökenleri yuhalayanlar hakkında ise “Taraftarın yuhalama hakkı var” demişti.
2022 Dünya Kupası'na favorilerden biri olarak gitmesi beklenen İngiltere'nin hızlı bir toparlanma yerine yarasını daha da deşme eğiliminde bulunması umut vadeden bu takıma zarar verebilir. Siyasilerin kuru paylaşımları ise ülkenin sosyal yapısını zedeleyen bu yaklaşımlara cesaret verebilir ki korkulan da bu...
Kaynaklar: The Guardian, BBC, Daily Mirror, Goal
Kaynak: Web Özel