Dünya Kupası'nda çıkan kısmın özeti! Kartlar, değişiklikler ve kaybolan şutlar...

FIFA 2022 Dünya Kupası
Dünya Kupası'nda çıkan kısmın özeti! Kartlar, değişiklikler ve kaybolan şutlar...

Dünya Kupası'nda grup maçları geride kalırken veriler turnuvaya dair çarpıcı istatistikleri de ortaya koydu. Azalan kart sayıları ve azalan uzaktan şutlar dikkat çekerken, Asya'nın başarısı, değişikliklerin etkisi ve uzatmalar gibi başka konular da ilginç tartışma noktaları doğurmakta...

Beklenmedik sonlar, sürprizler, dramalar, tatsız finaller yapan altın jenerasyonlarla Dünya Kupası'nda grup aşaması geride kaldı. Son 16 heyecanıyla turnuva devam ederken sahadaki futbol, beklendiği üzere pek çok tartışmayı da geride bıraktı. Peki organizasyonun geride kalan ilk yarısı bizlere neler gösterdi? Bu Dünya Kupası hafızamıza hangi başlıklarla kazınacak?

ASYA'NIN YÜKSELİŞİ

Dünya Kupası tarihinde ilk kez Asya'dan üç ülke turnuvanın ilk etabını geçmeyi başardı. Japonya ve Güney Kore çok zor gruplardan çıkmayı başarırken Avustralya da turnuvanın gizli favorileri arasında gösterilen Danimarka'yı geride bırakarak turlamayı başardı. İran ve Suudi Arabistan da etkili performanslarıyla Asya'nın gurur tablosuna katkıda bulundu.

Japonya; Almanya ve İspanya'nın yer aldığı gruptan iki eski dünya şampiyonunu da mağlup ederek çıkarken, Asya'nın yükselişinin de odak noktası oldu. Mavi Samuraylar'ın 26 kişilik kadrosundan 19 oyuncu Avrupa'da top koşturuyor. 1998-2010 arasında bu sayı 5'i hiç geçmemişti.

Dünya Kupası'nda çıkan kısmın özeti! Kartlar, değişiklikler ve kaybolan şutlar... - Resim : 1

İLK YARIYI GEÇ!

2022'den önceki beş turnuvada maçların ilk yarısının 0-0 bitme oranı iki kez (2010 ve 2014) yüzde 39.1'le zirveyi görmüştü. Grup maçlarının geride kalmasıyla yani 64 maçın 48'i oynandığında Katar'da bu oranın yüzde 52.3 olduğu ortaya çıktı. 2002'de 81. dakikadan sonra atılan gollerin oranı yüzde 22.9'la zirveyi görürken bu orana en çok yaklaşan kupa da 2022 oldu. Katar'da 81 sonrası gollerin oranı yüzde 22.

ZORLANAN ESKİ TOPRAKLAR!

Cristiano Ronaldo, Luis Suarez, Thomas Müller, Edinson Cavani, Eden Hazard gibi hoş Dünya Kupası anıları bulunan bazı isimler Katar'da çok çok zorlandı. Yukarıdaki isimlerden sadece Cristiano Ronaldo yoluna devam ediyor.

Dünya Kupası'nda çıkan kısmın özeti! Kartlar, değişiklikler ve kaybolan şutlar... - Resim : 2
Uruguay, Dünya Kupası'na grup aşamasında veda ederken Luis Suarez büyük üzüntü yaşadı. Fotoğraf: Reuters

KART YOK, KAYARAK MÜDAHALE ÇOK

FIFA turnuva öncesi hakemleri, sert ve sakatlayıcı müdahaleler konusunda uyardı ancak hakemler sert mücadelelere izin veriyor gibi bir görüntü çiziyor. 2022 Dünya Kupası, maç başına 3.2 sarı kartla 1966'dan bu yana en az kartın çıktığı ikinci (2014, 2.8 sarı kart) Dünya Kupası. Mücadelede yoğunluğun arttığı açıkça görülürken Avustralyalı Harry Souttar ve Uruguaylı Federico Valverde'nin yaptıkları yatarak müdahalelere verdikleri tepkiler de turnuvanın genel sertlik dozunu ortaya koyuyor.

OYUNA GİREN İŞ YAPTI!

Pandemiyle gelen 5 oyuncu değişikliği hakkı, Dünya Kupası sahnesine bu turnuvada çıktı. Kadroların da 26 kişiye çıkmasıyla hocalara ekstra hamle şansı doğdu. 2018'de gollerin sadece yüzde 9'u sonradan giren oyunculardan gelmekteydi. 2022'de bu oran yüzde 20'ye yükseldi. Örneğin Japonya, Almanya karşısında 1-0'dan geri döndüğü galibiyetini oyuna giren 5 oyuncuyla değişen sistemine borçluydu.

UZAKTAN ŞUTLAR NEREYE KAYBOLDU

2006 ve 2010'un uzaktan gollerini unutmak mümkün mü? Özellikle de 2006'nın... Pek çok farklı listeden derlenen 2006 Dünya Kupası'nın en iyi 25 golü listesinde yer alan gollerin 19'unun olağanüstü ceza sahası dışı şutlarıyla geldiğini hatırlatmakta fayda var. 90 dakika başına ceza sahası dışından atılan şut oranında 2006 Dünya Kupası 15.5 şutla zirvede yer alırken 2010 ise 15.4 ile listede ikinci sırada yer alıyor. 2022'de bu sayı 8 olarak tespit edildi.

DÖRTLÜ GRUBUN HEYECANI

Sahneye bu noktadan sonra devler çıkacak hiçbir şey grup aşamasının heyecanının yerini tutmuyor. Hatıralara kazınan sonuçlara gebe formatı, 2026'da üç takımlı gruba çevirmeyi düşünen FIFA, şapkasını önüne koyacaktır.

GERÇEKTEN FAIR PLAY PUANINA BAKMAK DOĞRU MU?

Polonya, Meksika'yı kart sayısıyla geride bırakırken takımın Arjantin'e karşı karttan kaçınmasını izlemek, hiç de gol arayan bir takımı izlemek kadar heyecan vermiyordu. Bu noktada “Başka bir yöntem mümkün olamaz mı?” sorusu da akıllara geldi. Korner sayısı, isabetli şut sayısı, topla oynama oranı... Bunları üçü de hücumu teşvik eden ayarlamalar olabilir.

UZATMALARI NE YAPACAĞIZ?

Maçlar artık standart olarak 100 dakika! FIFA'nın oyunun oynanma süresini artırmaya çalıştığını biliyoruz bu doğru bir atılım olabilir ancak önemli olanın oyunun temposu, momentumu ve akışkanlığı olduğunu da göz ardı etmemek lazım. Bu turnuva için uzun maç sonları bir çözüm olabilir ancak orta ve uzun vadede talebin kompakt ve daha kısa ancak daha yüksek tempolu bir oyun yönünde olduğu aşikar.

Kaynaklar: The Times, The Athletic, FIFA

Kaynak: Web Özel

FIFA 2022 Dünya Kupası