Senegal'in 'patronu' Aliou Cisse'nin aile trajedisi: 'Zayıf olamazdım...'

FIFA 2022 Dünya Kupası Senegal
Senegal'in 'patronu' Aliou Cisse'nin aile trajedisi: 'Zayıf olamazdım...'

Dünya Kupası'nda A Grubu'nu 2. tamamlayarak son 16'da İngiltere'nin rakibi olan Senegal'in hocası Aliou Cisse, ülkenin altın jenerasyonunun kaptanıydı. 46 yaşındaki 'Patron' lakaplı Cisse ve ailesinin 2002'de yaşadığı korkunç trajedi ise onun güçlü karakterini ortaya koyuyordu...

Henüz sosyal medyanın olmadığı çağlardı ve Aliou Cisse'nin İngiltere'deki günleri daha yeni başlıyordu. Heyecanlıydı ancak heyecanı, ülkesinden gelen korkunç bir haberle yerini acıya ve trajediye bırakacaktı. Antrenmana her şey normalmiş gibi gitti. Rutin çalışmalarını sürdürürken içinde kopan acı fırtınaları belli etmemeye çalışıyordu. Yüzüne bir gülümseme takındı. Daha sonra bunu “Takım arkadaşlarımı ruh halimden korumak istedim” diyerek anlatacaktı. Daha sonra takımı Birmingham City'yi Premier League maçı için West Ham deplasmanına götüren otobüse bindi.

Karşılaşmadan 2-1'lik skorla galip ayrıldılar. Cisse o maçta 90 dakika forma giydi. Takım arkadaşlarından Michael Johnson, “O gün yaptığı şey, bu adam hakkında çok şey anlatıyor” diyor ve ekliyor:

“Ben dahil çoğu insan eve dönmeye bakar ve bir süre izin alırdı. Ama Aliou oynamak istedi. Bu onun gücü ve karakterini gösteriyor.”

KORKUNÇ HABERİ TELEFONDAN ALDI...

Söz konusu maçtan birkaç gün önce Birmingham sırtlarındaki evinde televizyon izleyen Cisse, Gambiya açıklarında batan MV Le Joola adlı feribota ilişkin haberleri takip ediyordu. Ertesi gün telefonu çaldığında ailesinden 12 kişinin batan feribotta olduğunu öğrenecekti. Kız kardeşi, teyzeleri, amcaları, yeğenleri ve kuzenleri... Hiçbirinden haber alınamıyordu. Telefonu kapattı. Cisse o günü hatırladığında telefonu kapatır kapatmaz paniğe kapıldığını hatırlıyor:

“En zoru beklemekti. Telefonun diğer ucunda doğru bilgiye sahip birini bulmaya çalışmak... Bir noktada bazıları haberin yalan olduğunu söylüyordu. Feribotun vardığını söylüyorlardı. O noktada 30 dakika sonra 'Yok, yok feribot gelmemiş' telefonunu alana kadar nefesinizi tutuyorsunuz.”

Senegal'in 'patronu' Aliou Cisse'nin aile trajedisi: 'Zayıf olamazdım...' - Resim : 1
Senegal'le 2021'de Afrika Uluslar Kupası zaferi yaşayan Aliou Cisse, takımını son 16 turuna taşımayı başardı. Fotoğraf: Reuters

MV Le Joola, devletin işlettiği bir feribottu. Senegal'in güneyindeki Ziguinchor'dan başkent Dakar'a hareket eden 580 kişi kapasiteli feribota kapasitenin çok üzerinde yolcu alınmıştı. Sert dalgalar dakikalar içinde feribotu alabora etti ve ters dönen feribot batmaya başladı. Titanic faciasından daha fazla sayıda insan kazada yaşamını yitirdi. Tarihin en büyük deniz kazaları arasında gösterilen kazada tam 1863 kişi hayatını kaybetti. Kazadan sadece 64 kişi sağ kurtulabildi. Kurtulanlar arasında Cisse'nin aile üyeleri yoktu.

'ZAYIF OLAMAZDIM'

O zamanlar 26 yaşında olan Cisse oynamak için güç bulabilmişti. Daha sonra “Kendime sakladım. Çok karmaşık ve zor bir gündü ancak ailemin onlar için güçlü olmama ihtiyacı vardı. Benim varlığıma ihtiyaçları vardı. Zayıf olamazdım” diyordu.

Defansif orta saha olarak önemli bir kariyere sahip olan Aliou Cisse, bugün ülkesi Senegal'i çalıştırıyor. Dünya Kupası'nda A Grubu'nda mücadele eden Batı Afrika ülkesi, dünyaca ünlü yıldızı Sadio Mane'nin yokluğuna rağmen gruptan çıkmayı başardı. Michael Johnson da tam olarak takım arkadaşının bir teknik direktör olarak neler başarabileceğini merak ediyordu:

“Geriye dönüp bakıyor ve 'Bir insan, bir oyuncu olarak böyle olan biri menajer olarak, liderliğinde nasıl bir tavır sergiler' diye düşünüyordum. Bu yüzden Senegal'le başarılı olması beni şaşırtmadı. O, gerçek güce, gerçek liderliğe, gerçek değerlere sahip bir adam. Dünya Kupası sahnesinde yaptıkları şaşırtıcı değil çünkü bir oyuncu olarak neler kattığını ve kendisi için gerçekten kasvetli bir zamanda bile nasıl öne çıktığını hatırlıyorum.”

Senegal'in 'patronu' Aliou Cisse'nin aile trajedisi: 'Zayıf olamazdım...' - Resim : 2
Aliou Cisse, 2015'ten beri Senegal'i çalıştırıyor. Fotoğraf: Reuters

Ancak onu tamamen bu olayla tanımlamak da doğru olmaz. Bundan 20 yıl önce 26 Eylül 2002'de yaşanan olaydan birkaç ay önce Cisse, tarihinde ilk kez katıldığı Dünya Kupası'nda çeyrek finalde altın golle Türkiye'ye elenen Senegal'e kaptanlık yapıyordu. Senegal'in altın jenerasyonu, aynı yıl Afrika Uluslar Kupası'nda da tarihinde ilk kez final oynayacak, takım Kamerun'a penaltılarda mağlup olurken Cisse de son penaltıyı atacak ve Senegal'de penaltı kaçıran üç isimden biri olacaktı.

SENEGAL İLE BİR İLKE İMZA ATTI!

Teknik direktörlük kariyerinde ilk kez 2012'de geçici olarak Senegal'in başına geçen 46 yaşındaki Aliou Cisse, 2012-2013 arasında Senegal U23 takımının yardımcı antrenörlüğünü, 2013-2015 arasında da Senegal U23 takımının teknik direktörlüğünü yaptı. Genç çalıştırıcı, 2015'ten beri Teranga Aslanları'nın yani Senegal A takımının başında. 2002'nin intikamını alırcasına 2021 Afrika Uluslar Kupası'nda finalde Mısır'ı penaltılarla yenerek Senegal'e kupada tarihinin ilk zaferini yaşattı.

İngiltere günlerinde arkadaşlarının Patron lakabını uygun gördüğü Cisse şimdi tam da bu lakaba uygun bir performans sergiliyor. Eski İngiliz milli futbolcu ve Cisse'nin eski takım arkadaşı Matthew Upson, onun ciddiyetinden, agresifliğinden ve çalışkanlığından dem vururken “Şimdi kenardayken ona bakıyorum da o yoğunluk onda var. Gözlerinden okunuyor” diyor.

Kaynaklar: The Athletic, FIFA, BBC

Kaynak: Web Özel

FIFA 2022 Dünya Kupası Senegal