Vatandaşların ve şirketlerin döviz talebi artıyor

Ekonomi haberleri
Vatandaşların ve şirketlerin döviz talebi artıyor

Bugün TCMB'nin blogunda yayımladığı yazı ile yeniden dikkat çektiği döviz talebindeki artış sürüyor. 16 Ağustos ile biten haftada döviz mevduatları 1.08 milyar dolar arttı

Bugün TCMB'nin blogunda yayımladığı yazı ile yeniden dikkat çektiği döviz talebindeki artış sürüyor. 16 Ağustos ile biten haftada döviz mevduatları 1.08 milyar dolar arttı.

5 Temmuz haftasında 162,9 milyar dolar olan döviz mevduat rakamları 16 Ağustos haftasında 169 milyar dolara çıktı. 

Bireysel hesapların döviz mevduatları bir önceki haftaya göre 1 milyar 182,40 milyon dolar artarak 103 milyar 976,70 milyon dolar olurken, şirketlerin döviz mevduatı 101,0 milyon dolar azalarak 65 milyar 33,20 milyon dolara indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, bugün yayımladığı yazıda döviz mevduat taleplerinin daha çok cari fazla ve KKM'den çıkışlardan kaynaklandığını belirtti. Analizde "YP mevduattaki artışın arkasındaki nedenlerden biri yaz aylarında cari fazla verilmesi olabilir. Ekonominin cari fazla verdiği yaz aylarında şirketler döviz tevdiat hesaplarını mevsimsel olarak artırabiliyorlar. YP mevduat hesaplarındaki artışı sürükleyen bir diğer önemli faktör ise atılan politika adımlarıyla hızlanarak devam eden KKM’den çıkış süreci." denilmişti. 

Öte yandan artan döviz talebine küresel yatırım bankaları da dikkat çekti. Goldman Sachs, dolara olan yönelişinin ivme kazanmasıyla faiz indirim döngüsünün gecikebileceğini raporladı. 

Türk Lirası 2024 yılında dolar karşısında yüzde 13 değer kaybetti.