Tıp dünyası tepkili! Yaşam koçu, guru, aile dizilimci

Sağlık Haberleri Yaşam Haberleri Bilim Haberleri Gündem haberleri Ekonomi haberleri İstanbul Dolandırıcılık yöntemleri ÖZEL HABERLER Sağlık
Tıp dünyası tepkili! Yaşam koçu, guru, aile dizilimci

'Yaşam koçları', 'sağlıklı yaşam guruları', 'bitkisel tedaviciler' halk sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Bu kervana katılan son isim Barış Muslu. Biyografisinde mühendislik ve işletme eğitimi yazan Muslu, “Göz hastalıklarının yüzde 60'ı kötü bir şey görmekten” deyince, büyük tepki çekti.

Son dönemde sosyal medyada görünürlükleri artan 'yaşam koçları' halk sağlığını tehlikeye atıyor. Psikolojik rahatsızlıklara alternatif çözümler getirdiklerini, doğal bitkisel ürünlerle ya da farklı telkin yöntemleriyle sorunları çözdüklerini iddia eden isimlere tıp ve bilim camiasından büyük tepki var. Hekimleri çileden çıkartan son örnek ise yaşam koçu olduğunu iddia eden Barış Muslu. Katıldığı bir televizyon programında “Göz hastalıklarının yüzde 60'ının sebebi kötü bir şey görmektir. Göz hekimleri bunu biliyor muydu” derken, pek çok hastalığın da beyin tarafından tetiklendiğini ortaya atması büyük tepki topladı. 

Tıp dünyası tepkili! Yaşam koçu, guru, aile dizilimci - Resim : 1
Kişisel gelişim kitapları yazan Barış Muslu'nun sağlıkla ilgili açıklamalarına hekimler tepki gösteriyor. 

HEKİMLERDEN TEPKİ VAR

Biyografisinde mühendislik ve işletme eğitimi aldığını yazan Barış Muslu, aynı zamanda “Neuro Format” adlı bir sistem geliştirdiğini iddia ediyor. Bu konuda kitapları da olan Barış Muslu, “Sağlığına Format”, “Beynine Format At” başlıkları altında, hastalıklar ve sağlıklı yaşamın yolları konusunda tavsiyelerde bulunuyor. Hekimler ise sağlık alanında akademik eğitimi ve bilimsel çalışmaları olmayan isimlerin denetlenmesi gerektiği görüşünde.

SAĞLIK OKUR-YAZARLIĞI 

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Meral Kayıkçıoğlu, sosyal medyada giderek daha fazla görünür olan yaşam koçlarının verdiği tavsiyelerin insanların sağlığını tehdit ettiği görüşünde. Kayıkçıoğlu'nun açıklamaları şöyle: “Sağlık Bakanlığı'nın sağlık okur-yazarlığı ile ilgili verileri var. Bizim insanımız sağlıkla ilgili bir metni okuyup kendisi açısından faydasını anlayamıyor. Bununla ilgili bir eğitimi yok. Sağlık tacirliğinin önüne geçmek çok kolay değil.” 

SOSYAL MEDYA YÖNLENDİRİYOR

Sağlık okur-yazarlığı eğitiminin ortaokullardan itibaren başlaması gerektiğini belirten Kayıkçıoğlu şöyle devam etti: “Son dönemde yapılan bir araştırmada gördük ki; kolestrol ilacı alması gerektiği halde bu ilacı kendi kendine kesenler genellikle eğitimli insanlar. Bunu sağlayan sosyal medya. Eğitimli insanlar hekimin verdiği tedaviyle yetinmiyor. Sosyal medyada dolaşırken gördüklerinden etkileniyor.

MEDYA DİKKATLİ OLMALI

Sağlık koçluğu yaşam koçluğu adı altında bir takım insanların tedaviler yaptıklarını söyleyen Kayıkçıoğlu, "Her kitap yazan o alanda uzman olamaz. Çalışmalarının bilimsel, hakemli yayınlarda yayınlanmış olması gerekir” dedi. Bu konuların reyting malzemesi haline getirildiğini belirten Kayıkçıoğlu medyanın da bu tür faaliyetlere karşı duyarlı olması gerektiğini ifade etti.

Tıp dünyası tepkili! Yaşam koçu, guru, aile dizilimci - Resim : 2
Psikologlar ruh sağlığı yasası önerdi.

RUH SAĞLIĞI YASASI

Çözüm olarak ruh sağlığı yasasını işaret eden Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Psikolog Evin Aydın Yöntem ise, “Sadece Barış Muslu meselesi olarak görmemek gerekir. Ruh sağlığı konusu uzman olan olmayan herkesin yalan yanlış söylem ve uygulamalarda bulunduğu bir alana dönüştü. Ruh sağlığının sınırlarını belirleyen bir yasa olmadığında yaşam koçu, aile dizilimcisi, enerji koçu ya da bunun gibi bir bilimsel olmayan pek çok yöntem uygulayan kişiler kendilerini uzman olarak sunabiliyor" dedi.

DEVLET DESTEĞİ ŞART

Yöntem, “Bundan sonraki aşamada ruh sağlığı çalışanlarına insanların ulaşabilmesi geliyor. Kamu sağlık kuruluşlarındaki psikiyatr ve psikologlara ulaşmak güncelde imkansıza yakın zorlukta. İnsanlar haftalarca randevu bekliyor. Ruh sağlığının devlet eliyle ulaşılabilir bir hizmete dönüştürülmesi gerekiyor. Daha fazla ruh sağlığı çalışanı istihdamına ihtiyaç var” diye konuştu. 

[email protected]

 

Kaynak: Web Özel