TCG İstanbul ve ZAHA göz kamaştırdı

Türk Savunma Sanayii Türkiye Dünya haberleri TSK Askeri teknoloji Gündem haberleri Yaşam Haberleri Türk Silahlı Kuvvetleri SİHA TCG Anadolu İHA f-35 Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri
TCG İstanbul ve ZAHA göz kamaştırdı

Türkiye'nin zırhlı amfibi hücum aracı ZAHA'nın tatbikat performansına saygın küresel askeri haber sitesi Militaryleaks'den övgü dolu yorumlar geldi. Askeri uzmanlar ZAHA'nın performansı için “olağanüstü” ifadesini kullanırlarken TCG İstanbul fırkateynin de dünyanın en iyilerinden olduğu vurgulandı.

Türk savunma sanayi göz doldurmaya devam ediyor. Küresel askeri gelişmelere yer veren Militaryleak.com haber sitesi dünyada sınıfının en iyilerinden kabul edilen Türkiye'nin zırhlı amfibi hücum aracı ZAHA'yı askeri uzmanların masasına yatırdı. Uzmanlar ZAHA'nın performansı için “olağanüstü” yorumunda bulundular. Diğer yandan denizcilik dünyasının önde gelen yayın organlarından Naval Today ise Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul için “dünyanın en gelişmiş 5 fırkateyninden birisi” ifadesini kullandı.

TCG İstanbul ve ZAHA göz kamaştırdı - Resim : 1
Batılı askeri uzmanlar ZAHA'nın performansı için “olağanüstü” yorumunda bulundular.

OLAĞANÜSTÜ PERFORMANS

Militaryleak'de yayınlanan ve askeri uzmanların analizine yer verilen yazıda 7-16 Ocak tarihleri arasında gerçekleşen Deniz Kurdu-1 2024 Tatbikatı'nda ilk kez boy gösteren FNSS MAV 'ZAHA'nın “olağanüstü bir performans” sergilediği bilgisine yer verildi. Karadeniz, Ege ve Akdeniz'i kapsayan geniş bir alanda gerçekleşen tatbikata katılan ZAHA için askeri uzmanlar şu yorumda bulundular:

DÖNÜM NOKTASI

MAV ZAHA'nın tatbikatta belirlenen görevleri, etkinliği ve kapasitesi Türk savunma sektörü için dönüm noktası niteliğinde. ZAHA tatbikatta operasyonel temelde güçlü bir hazırlığa sahip olduğunu açıkça gösterdi. ZAHA operasyona katılan 8 fırkateyn, üç korvet, 16 saldırı gemisi, 7 denizaltı, 6 mayın avcı gemisi, 10 savaş uçağı, 17 helikopter ve 22 insansız hava aracının yanı sıra SAT ve SAS komandolarıyla da son derece entegre ve senkronize şekilde görevlerini yerine getirebildi.”

UZMANLARI ŞAŞIRTTI

Askeri uzmanlar ZAHA'nın deniz üzerindeki performansı ve hızı için “şaşırtıcı derecede iyi” yorumunda bulundular. Uzmanlar ZAHA'nın su üzerindeki hareket dinamiği ve savunma yeteneğiyle de ön plana çıktığını ifade ettiler. Analizde ZAHA'nın ayrıca farklı arazi şartlarında saatte 70 km hıza çıkabildiğini ve kendi sınıfında bu anlamda da farklılık yarattığının altı çizilirken amfibi aracın alüminyum gövdesinin aynı anda nükleer, biyolojik ve kimyasal saldırılara karşı koruma sağlamasının özellikle dikkat çektiği bilgisine yer verildi.

EN İYİLERİNDEN

ZAHA'nın tüm teknik özellikleri Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca belirlendi. Zırhlı amfibi araç çok sayıda personeli taşıyabilmesi, üst düzey balistik ve mayın koruma sistemine sahip olması, suda ve karada gösterdiği performanslar dolayısıyla kendi sınıfında dünyanın en iyilerinden birisi kabul edilmekte. Dünyada çok az sayıda ülke ZAHA üretimi yapabiliyor.

TCG İstanbul ve ZAHA göz kamaştırdı - Resim : 2
Naval Today haber sitesi TCG İstanbul için "dünyanın en gelişmiş beş fırkateyninden birisi durumunda" ifadesini kullandı.

DİKKAT ÇEKİYOR 

Küresel denizciliğin önde gelen yayın organlarından Naval Today haber sitesi ise Türkiye'nin ilk milli fırkateyni TCG İstanbul (F-515) hakkında övgü dolu bir yazıya yer verdi. TCG İstanbul'un yerden havaya füze savunma sistemine sahip olmasıyla farklılık yarattığı vurgusu yapılan analiz yazısında “fırkateyn ayrıca denizaltı mücadele, deniz üstü savaş araçlarıyla mücadele, hava savunma muharebesi, gözlem, istihbarat, üstün hedef belirleme ve tanımlama sistemi ile erken uyarı sistemine sahip olmasıyla da dikkat çekiyor” yorumunda bulunuldu. Analiz yazısında ayrıca “TCG İstanbul dizaynı ve sahip olduğu teknolojiler sayesinde dünyanın en gelişmiş beş fırkateyninden birisi durumunda. Türkiye TCG İstanbul'a aynı sınıftan 8 kardeş gemi de inşa ediyor” ifadesine yer verildi.

emre.ozturk@haberglobal.com.tr

 

Kaynak: Web Özel