Okyanusta büyük keşif! Yaşamın sırrı 1268 metre derinde

Çevre kirliliği Bilim Haberleri ÖZEL HABERLER Dünya haberleri Gündem haberleri Yaşam Haberleri Teknoloji Haberleri
Okyanusta büyük keşif! Yaşamın sırrı 1268 metre derinde

Atlas Okyanusu'nda araştırmacıların 'Kayıp Şehir' dedikleri 1268 metre derinlikteki kayalık alanda hayatın kökenlerine dair ipuçlarına ulaşıldığı iddia edildi. Bilim insanları canlılığı oluşturan kimyasal bileşiklerin sırrını çözmeye çok yakın olduklarını söylüyor.

Araştırmacılar uzun zamandır; okyanusların derinliklerindeki bazı bölgelerin tüm karasal yaşamı ortaya çıkaran özelliklere sahip olduğunu ileri sürüyor. Atlantik'te, yaşamın öncül kimyasının oluştuğu yer olduğuna inanılan ve ürkütücü kaya kuleleriyle ilginç bir manzara oluşturan yeni bölge keşfedildi. Bilim insanları keşfettikleri 1 mil uzunluğundaki alana "Kayıp Şehir" ve "Cennet Bahçesi" adlarını verdi. Geçen hafta Science dergisinde yayınlanan raporda, 30 kişilik bir ekibin orta Atlantik deniz tabanının bir bölgesinde derinlemesine sondaj yaptığı ve yaklaşık bir mil uzunluğunda son derece nadir kayalık malzeme çıkardığı belirtiliyor. Raporda daha önce hiç bu kadar büyük ve bu kadar derin bir noktadan örnek alınmadığı vurgulanırken, kaya numunelerin yaşamın kökenine dair bazı teorileri desteklediği ifade ediliyor.

Okyanusta büyük keşif! Yaşamın sırrı 1268 metre derinde - Resim : 1
Karasal yaşamın milyarlarca yıl önce nasıl ortaya çıktığı araştırılıyor. 

İPUÇLARI ÇOĞALDI

Massachusetts Cape Cod'daki Woods Hole Oşinografi Enstitüsü'nde keşif ekibi üyesi olan Frieder Klein, "Artık gezegende yaşamın ortaya çıkışıyla ilgili olduğuna inanılan süreçleri sistematik olarak incelememize olanak sağlayacak bir kaya hazinesine sahibiz" diyerek araştırmanın önemini vurguluyor. Okyanus ortası sırtları olarak bilinen uçurum bölgelerinin, soğuk deniz suyuna mineraller taşıyan yarıklarla dolu olduğu belirtilirken bilim insanları, sıcak su kaynaklarının veya altlarında yatan kayaların milyarlarca yıl önce karasal yaşamı doğuran jeokimyasal reaksiyonları beslediğini öne sürüyor. Ekibin son dönemde bu teoriyi destekleyici ipuçları nedeniyle arayışlarını hızlandırdığı kaydediliyor.

Okyanusta büyük keşif! Yaşamın sırrı 1268 metre derinde - Resim : 2
Bilim insanları okyanusun 1268 metre derinliğinde araştırma yapıyor. 

YENİ BİR ANLAYIŞ

Washington Üniversitesi'nde bu tür ipuçlarını inceleyen ancak ekipten bağımsız bir okyanus bilimci olan Deborah Kelley ise; "Birçok insan yaşamın kökeni üzerine laboratuvar çalışmaları, makale çalışmaları ve modellemeler yaptı" dedi. Yeni araştırmanın "gerçekten önemli" olduğunu belirten Kelley, "Yeni bir anlayışın temelini atıyor" diye ekledi.

YAŞAMIN YAPI TAŞLARI

Geçtiğimiz yılın başlarında, "Yaşamın Yapı Taşları" adını taşıyan keşif gezisi, bilinen en büyük kaynaklardan birinin bitişiğindeki kayalık deniz tabanını deldi. Söz konusu bölge Bermuda'nın yaklaşık bin 400 mil doğusunda yer alıyor. Kayıp Şehir olarak bilinen alan 2000 yılında Kelley'nin aralarında olduğu bir ekip tarafından ortaya çıkarılmıştı. Raporda araştırma yapılan alanlarla ilgili şunlar yer alıyor: "Dünya kabuğu ile gezegen çekirdeği arasındaki iç katmanlar var. Burasının erişilemezliği onu anlaşılamaz hale getiriyor. Asırlar boyunca, sıcak manto kayaları, soğuk gezegen kabuğunu yavaşça yeniden düzenleyerek, dağları kaldırıyor, kıtaları hareket ettiriyor ve depremlere neden oluyor."

Science'ta yer alan makalenin yazarı Galler'deki Cardiff Üniversitesi'nde petrol bilimci olan C. Johan Lissenberg, "Gerçekten spesifik bir şey söylemek için çok erken çünkü sonuçlar henüz gelmedi" diyor.

Okyanusta büyük keşif! Yaşamın sırrı 1268 metre derinde - Resim : 3
Su altı kaya oluşumları araştırmanın merkezinde yer alıyor. 

EN BÜYÜK GEMİ

Okyanus tabanına sondaj yapmak ve Dünya'nın sırlarını açığa çıkaran kayalık örnekleri almak için tasarlanan dev gemi 20'den fazla ülkeden oluşan bir araştırma konsorsiyumu olan Uluslararası Okyanus Keşif Programı'nın bir parçası. 470 fit uzunluğundaki gemi, 200 fitlik bir kuleye sahip. Bu kulelerin deniz tabanına sondaj yapan ve kayalarla diğer derin malzemelerin silindirik örneklerini alabilecek modifiye edilmiş petrol sondaj istasyonu olduğu belirtiliyor.

[email protected] 

Kaynak: Web Özel