“MET” can alırken… Bonzai kabusu geri mi dönüyor?
Uyuşturucuya bağlı genç ölümlerinde Avrupa'da ilk üçte yer alan Türkiye'de metamfetaminden sonra, biten bonzai belasının yeniden artışa geçtiği uyarısı yapıldı. Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel, "Bonzai bitmişken, yeniden bir artış eğilimine girmiş durumda. Bunun nedeninin ekonomik" dedi.
İstanbul Kağıthane'de uyuşturucu operasyonu sırasında şehit edilen polis memuru Hakan Telli'nin ardından, gözler zehir tacirlerinin son dönemdeki faaliyetlerine çevirdi. Türkiye'de son 5 yıldır metamfetamin zehrinin kullanımında ciddi artış yaşandığı raporlardan yansırken, Telli'nin şehit edilmesinden sonra Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Arif Verimli ise sosyal medya hesabından paylaştığı; "Bana tedavi için başvuran her 10 madde bağımlısından 5'i metamfetamin, 2'si kokain, 2'si sentetik maddeler, 1'i eroin bağımlısı ve bunların tamamı bu bağımlılıklarının yanında kannabis(esrar) alıyor" mesajı endişeleri arttırmış durumda.
İLK YAKALAMA İRAN KAYNAKLI
İlk olarak 2009 yılında İstanbul’da İran kaynaklı bir yakalamada rastlanan metamfetamin zehri 2019'dan itibaren 81 kentin tamamının sokaklarında görülmeye başlarken, Türkiye, Avrupa genelinde ise metamfetamine bağlı ölümlerde ikinci sırada yer alıyor.
ARTIŞ DİKKAT ÇEKİCİ
Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi (EMCDDA) tarafından yayımlanan "2022 Avrupa Atık Su Raporu"ndan sonra Narkotik Suçlarla Mücadele Başkanlığı tarafından yayımlanan 2023 Türkiye Uyuşturucu Raporunda da, metamfetamin zehrindeki artış eğrisi dikkat çekiyor. Raporda 2022 yılında Türkiye’de 77 bin 765 metamfetamin olayı gerçekleştiği, bu olaylarda 101 bin 193 şüphelinin yakalandığı ve 16 bin 210 kg metamfetamin ele geçirildiği yer alırken, bu rakamın tüm yılların en yüksek miktarı olduğunun altı çiziliyor.
KARTELLER AVRUPA'DA
Raporda, küresel boyutta metamfetamin üretiminde önemli bir role sahip olan Meksikalı suç gruplarının son dönemlerde Avrupa’da metamfetamin üretiminde de giderek artan bir rol aldıkları belirtilirken, Türkiye'deki metamfetamin yakalamalarında kristal formun yanı sıra önemli miktarlarda sıvı metamfetamin yakalamaları da görüldüğüne dikkat çekiliyor.
2022 yılı Kasım ayında İstanbul’da gerçekleştirilen operasyonda, İran’dan geldiği tespit edilen magnezyum silikat (talk pudrası) maddesine emdirilmiş halde likit ve kristal forma dönüştürülmüş metamfetamin ile kimyasal maddeler ele geçirildiğinin altı çizilen raporda, " 22 Ocak 2022 tarihinde yine İstanbul Havalimanı kargo bölümünde Meksika kaynaklı Çin hedefli 156 kg metamfetamin yakalamaları, ülkemizin coğrafi konumu sebebiyle metamfetamin ticaretinde transit ülke olarak görülmeye başlandığının ilk işaretleri olabilir" deniliyor.
BONZAİ ARTIYOR UYARISI
Uzmanlar ise metamfetamin kullanımında en riskli illerin başında İstanbul, Bursa, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Gaziantep, Kocaeli, Konya ve Samsun'un geldiğini belirtirken, Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr. Kültegin Ögel ise 'haberglobal.com.tr'ye yaptığı açıklamada, "Türkiye’deki uyuşturucu madde kullanımında büyük bir değişim yaşanıyor. Bonzai belası bitmişken, yeniden bir artış eğilimine girmiş durumda. Bunu nedeninin ekonomik sebepler olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
BEYİN İFLAS EDİYOR
"En büyük bela metamfetamin kullanımındaki patlama" diyen Prof. Dr. Ögel, "Kristal toz şeklindeki bu zehir, nörotoksik olduğundan beyindeki dopamin ve seratonin nöronlarına zarar veriyor. Bağımlıların tamamında akıl hastalığı, beyin fonksiyonlarının çöküşünü görüyoruz" uyarısında bulunurken; "Bu nedenle psikiyatrik tedavi programları çok önemli. Kişinin bağımlı olduğunun farkındalığını sağlıyoruz. En etkili tedavilerden biri de son birkaç yıldır uyguladığımız enjeksiyon yöntemi. Bir takım etken ilaçlar ile kişinin, beyindeki reseptörleri devre dışı bırakıp bağımlının madde isteğini ortadan kaldırıyoruz" uyarılarını sıralıyor.
Kaynak: Web Özel