Kirada kafalar karıştı! Piyasaya denge şart
İki yıldır devam eden yüzde 25 sınırının ardından kiralarda yeni zam oranı yüzde 65.07 oldu. Piyasanın dengeye oturması için enflasyonun dizginlenmesi gerektiğini söyleyen sektör temsilcileri kaygılı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayına ilişkin enflasyon oranlarını açıkladı. Kiralarda yüzde 25 olan zam sınırının kaldırılmasının ardından konut ve işyerlerine yapılacak kira artış oranı da belirlendi. Zam oranı yüzde 65,07 olarak kaydedildi. Zam sınırı sona erdi ancak sözleşme tarihi temmuz ayından önce olan kiracılar gelecek sözleşme dönemine kadar mevcut kira miktarını ödeyebilecek. Ev sahipleri de 12 ay için yüzde 65.07'nin üzerinde zam yapamayacak. Yeni zam oranlarının konut piyasası üzerinde önemli etkileri olacak. Enflasyon nedeniyle artan inşaat maliyetleri, yüksek krediler nedeniyle artan ev fiyatları Türkiye'de konut sahipliği oranını düşürüyor. Arz talep dengesizliği fiyatları daha da yukarı çekiyor.
GELİR ENFLASYON ALTI
Yeni kira zammı oranlarının arz-talep dengesi açısından düşünülmesi gerektiğini belirten gayrimenkul uzmanı Rıdvan Akgün şu uyarılarda bulundu: "Yüzde 25 sınırlamasının kaldırılacağı açıklanır açıklanmaz yeni durum emlak piyasasındaki arz talep dengesinde kendisini göstermeye başladı. Halihazırda oturanlara yapılacak zamlarla yeni kiralayanların ödeyeceği kira miktarları arasında ciddi dengesizlikler olacak. Maaşına enflasyonun üzerinde zam alamayan kiracı çalışanlarla konut sahipleri arasında ciddi bir kriz çıkacak gibi görünüyor."
KENT İÇİ GÖÇ BAŞLAR
Piyasada yaşanabilecek sorunlara dikkati çeken Akgün şöyle devam etti: "Kiracıların ekonomik imkanı mevcut kiralarını ödemeye yetmeyecek. Bu durum da arabulucu ve mahkemelerin dava yükünü artıracak bir gelişme. Kent içinde hareketlenme olacak. Çünkü bulundukları semtlerde yüksek kira artışına yetişemeyenler, daha düşük segmentli bölgelerde, daha uygun fiyatlı konutları kiralamaya yönelecek. Bazıları küçük arsalar bulursa oralara hücum edecek."
DENGE BOZULDU
Bu durumun arz-talep dengesini nasıl etkileyeceğini değerlendiren Akgün, "Konutta arz talep dengesi enflasyonla bozuldu. Zaten insanların alım gücü düşmüş vaziyette. Konut fiyatları 2-3 milyon TL'den başlayıp 5-10 milyona uzanıyor. Alım gücü olmayan vatandaşlar çadır bile kurmaya razı hale geliyor" dedi.
EV SAHİPLERİ ÖFKELİ
Piyasanın kendi kendine bir dengeye oturmasının da mümkün görünmediğini belirten Akgün, uyarılarının devamında ise; "Çünkü buna uygun bir alt yapı yok. Ev sahiplerinin iki yıl uygulanan yüzde 25 zam sınırı nedeniyle beklentileri çok yüksek. Bu iki yıl acısını çıkarmak isteyeceklerdir. Ben ev sahiplerinin ödenebilir bir miktar kira alıp piyasayı dengeye getireceğini düşünmüyorum. Ev sahipleri kendilerine haksızlık yapıldığını düşünüyor. Çok az bir bölümü daha ödenebilir kiralar isteyecektir. Piyasaya devletin müdahalesi de tartışmalı. Ancak enflasyon düştüğü ve stabil katıldığı zaman denge sağlanabilir. Ona da bir kaç yıl var gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.
ARZI ARTIRIR
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ise, yeni zam oranının piyasaya bir denge getirebileceği görüşünde. "Yüzde 25 zaten yaygın olarak uygulanmıyordu" diyen Aşa, yeni zam oranlarının piyasada emlak arzını artırabileceğini; bu durumun da fiyatlara olumlu yansıyacağını söyledi.
[email protected]
Kaynak: Web Özel