Kira artışında dünya rekoru! Çare arsa maliyetini sonlandırmak

Emlak haberleri Emlak vergisi Konut Kiracı Ekonomi haberleri Zam Enflasyon Enflasyon Raporu abd doları
Kira artışında dünya rekoru! Çare arsa maliyetini sonlandırmak

Üç büyükşehirde son 5 yılda kira artış oranı yüzde 800'ü aşarken, bir yıllık artış oranı ise yüzde 100'ü geçti. Dar gelirli gözünü 'İlk Evim Kampanyasına' çevirirken, vatandaşların ucuz konut sahibi olmaları için atıl hazine taşınmazlarının arsa vasfına çevrilmesi gerektiği uyarısı yapıldı.

İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyük kentlerde artan kira ve satılık daire fiyatları vatandaşların kabusu haline gelirken, konut piyasasında yaşanan sorunların çözümüne yönelik arayışlar devam ediyor. Gözler, dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmasının önünü açacak, 'İlk Evim Kampanyasına' odaklanırken, fahiş kira ve satılık konut artışı ise hız kesmeden devam ediyor.

REKOR ARTIŞ 

Reıden-Gyoder'in son yayınladığı son veriler ise konut piyasasında yaşanan fahiş artışı bir kez daha gözler önüne serdi. Son rapora göre kira değerleri ağustos ayında temmuza göre yüzde 10, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137.2 artarken, son 5 yılda ortalama kira artış oranı yüzde 891.6 olarak kaydedildi. Ağustos ayında Ankara'da kira artışı ortalama yüzde 8.4, İzmir’de yüzde 7.2, İstanbul’da ise yüzde 6,7 olarak saptanırken, üç büyük kent arasında Ankara'da son bir yıllık kira değeri yüzde 177, İzmir’de yüzde 135, İstanbul’da ise yüzde 94 olarak arttı.

Kira artışında dünya rekoru! Çare arsa maliyetini sonlandırmak - Resim : 1
İlk Evim Kampanyasında konut kredi oranları kamu bankalarında yüzde 1.2 olması beklenirken,  geri ödeme süresi ise 180 ay olarak düşünülüyor. 

ANKARA'DA ARTIŞ YÜZDE 1120  

Son 5 yıllık verilerinde ise 2018'den bugüne Ankara'daki kira artış oranı yüzde 1120 olurken, İstanbul'daki artış yüzde 843, İzmir'deki artış ise yüzde 801 seviyesine ulaştı. İlçelerin ortalama metrekare kira değerinde ise ağustos ayında kira değeri en yüksek üç ilçe İstanbul Sarıyer, Beşiktaş ve Beyoğlu oldu. Sarıyer'de konutların ortalama metrekare kira değeri 309 lira, Beşiktaş’ta 238 lira, Beyoğlu’nda ise 209 lira düzeyine erişti.

TEK ÇARE ARSA VAFSI

'Haberglobal.com.tr'ye konuşan Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Hakan Akdoğan, mevcut şartlarda dar gelirli vatandaşların ev sahibi olmaları için arsa maliyetlerinin ortadan kaldırılması gerektiğine değinirken, "Fiyatlar sadece arsa maliyeti ortadan kaldırılırsa geri gelebilir. Bunu da ancak devlet yapabilir. Orman vasfını yitirmiş, tarıma elverişsiz atıl durumdaki yerlerde konut üretimi yapılırsa,  fiyatlar makul hale gelir. Aksi takdirde ne işçilik, ne inşaat maliyetlerini geri getirmek mümkün değil. Arz talep dengesi de bozuk olduğundan, tek çare atıl hazine arazilerini arsa vasfına çevirmek" dedi. 

SEÇENEKLER MASAYA GELECEKTİR

Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı da konut kredilerindeki yüzde 75'lik daralmanın, İlk Evim Kampanyası ile tersine çevrileceğini belirtirken, "İstanbul'da Arnavutköy, Esenler'in kuzeyi, Başakşehir, nispeten Silivri ve Çatalca gibi alanlar ile Anadolu Yakasında Çekmeköy, Sancaktepe, Sarıgazi yeni cazibe merkezleri olarak dikkat çekiyor. Dar gelirli vatandaşlar için bazı seçenekler masaya gelecektir. OVP kapsamında özellikle hazine taşınmazlarının arsa vasfına çevrilerek dar ve orta gelirliler için projelendirilmesi çok önemli. Meclis açıldığında bu konu gündeme gelmelidir" diye konuştu. 

Kira artışında dünya rekoru! Çare arsa maliyetini sonlandırmak - Resim : 2
İlk etapta 100 bin vatandaşın kampanyadan yararlanması bekleniyor.

SÜREÇ 2 YIL GECİKMELİ İLERLER

"Temel hedef insanları daha çok insanı ev sahibi yapmak" diyen Özelmacıklı, "Ancak deprem bölgesindeki konut seferberliği nedeniyle işçi göçü yaşanmış vaziyette. Kampanyadaki projelerin yerleri belirlenmiş değil. Herkes, yeni konut alanlarının nereleri olacağını merak ediyor. Ancak deprem nedeniyle hedeflenen konut sayısına ulaşmak 2 yıl gecikebilir" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İlk Evim Kampanyası, kapsamında konut kredi oranlarının kamu bankalarında yüzde 1.2 faize düşürülmesi beklenirken, 180 ay vade, vergi ve kredi desteğin imkanlarının önün açılacağı belirtiliyor. İlk etapta 100 bin vatandaşın yaralanması planlanan kampanya öncesinde ise satılık daire fiyatlarındaki artış eğrisi ise dikkatlerden kaçmıyor. 

mert.inan@haberglobal.com.tr 

 

Kaynak: Web Özel

konut konut kredisi İlk evim kiralık kiracı satılık ev sahibi konut projeleri rezerv alan Milli Emlak toplu konut İstanbul emlak gayrimenkul emlak piyasası