Kavrulacağız, Dünya sona mı yaklaştı?

Küresel ısınma Dünya haberleri Bilim Haberleri Teknoloji Haberleri İklim değişikliği Sıcaklık Kuraklık Kuraklık riski Türkiye Gündem haberleri Yaşam Haberleri İstanbul İzmir Ankara
Kavrulacağız, Dünya sona mı yaklaştı?

Uluslararası iklim izleme kuruluşlarının yayınladığı raporlar dünyayı bekleyen büyük tehlikeyi gözler önüne serdi. Önümüzdeki beş yıllık süreçte, hava sıcaklıklarında en az 1.5 derecelik artış olacağı kesinleşirken, Türkiye de kavrulacak ülkeler arasında bulunuyor.

Haziran ayının başlamasıyla beraber Türkiye bunaltıcı sıcak havanın etkisine girerken küresel iklim izleme kuruluşlarının yayınladığı raporlar da yaklaşan felaketi haber veriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) son verilerine göre yıllık ortalama küresel sıcaklık önümüzdeki beş yıl içinde 1,5 derecelik kritik eşiği geçecek. Söz konusu rapor, sanayi öncesi seviyenin aşılması anlamına gelen bu durumun gerçekleşme ihtimalinin yüzde 80 olduğunu ortaya koydu. Küresel çapta yıllık ve 10 yıllık iklim değişikliklerini raporlayan WMO, birçok iklim kuruluşunun hazırladığı raporları sentezleyerek hava durumunun 10 yıllık seyrini ortaya koymaya çalışıyor.

Kavrulacağız, Dünya sona mı yaklaştı? - Resim : 1
Dünya Meteoroloji Örgütü'nün (WMO) verileri önünüzdeki 5 yıllık hava tahminlerini 2019-2023 yıllarını kapsayan geçmiş 5 yıllık dönemle kıyaslıyor. Ortaya çıkan sonuçlar gelecek beş yılda en az bir kez 1,5 derecelik eşiğin aşılacağını ortaya koyuyor.  

FELAKETİN AYAK SESLERİ 

Rapora göre, 2024 ile 2028 arasındaki her yıl için küresel ortalama yüzeye yakın sıcaklığın, 1850-1900 temel çizgisinden 1,1 derece ila 1,9 derece daha yüksek olacağı tahmin ediliyor. Bu yıllardan en az birinde, en sıcak yıl olan 2023'den daha kötü bir tablonun da kaçınılmaz olduğun altı çizilirken, 2024-2028 arasındaki 5 yıllık ortalamanın 2019-2023 arasında kaydedilen 5 yılık ortalamanın üzerine çıkma ihtimali de yüzde 90 olarak görülüyor. 

BUZULLAR ERİYECEK!

Raporda yer alan uyarılar ise şöyle sıralanıyor: "2023-2024'te El-Nino zirve seviyesine ulaştı. 2024 yılında El Nina'ya doğru geçiş yapması kuvvetle muhtemel. 1991-2020 döneminin ortalamasına göre önünüzdeki 5 kış mevsimi boyunca Kuzey Kutbu'ndaki ısınmasının küresel ortalama sıcaklığın üç katından daha fazla olacağı tahmin edilmekte. 1991-2020 ortalamasına göre 2024 için öngörülen yağış modelleri Kuzey Atlantik'teki normalin üzerinde sıcaklıklarla tutarlı olarak Afrika Sahel bölgesinde daha yağışlı koşulları artırdığı gözlemlenmekte ve Mayıs-Eylül 2024-2028 dönemlerinde Kuzey Atlantik'te öngörülen koşullar ortalamanın üzerinde tropikal aktiviteye işaret etmektedir. Mart 2024-28 dönemleri için denizlerdeki buz kütlesinde daha fazla azalma olacağı da açıkça görülmektedir."

BASINÇ DÜŞECEK

Raporda Türkiye'nin de yer aldığı Akdeniz bölgesi ile ilgili açıklamalar da yer alırken, Kuzey yarımkürenin her yerinde ısınmanın artacağı vurgulanarak, şu görüşler sıralanıyor: "2024-2028 yılları arasındaki Mayıs-Eylül ortalaması endişe verici. Deniz seviyesi basıncının Akdeniz ve çevresindeki ülkelerde anormal derecede düşük, Güney yarımkürenin orta enleminde de yüksek olacağı tahmin edilmektedir."

Kavrulacağız, Dünya sona mı yaklaştı? - Resim : 2
Küresel iklim örgütlerinin ortaya koyduğu veriler Mart 2024-28 dönemleri için denizlerdeki buz kütlesinde daha fazla azalma olacağını gösteriyor. Raporda Akdeniz bölgesi ile ilgili de uyarılarda bulunuluyor. 

TÜRKİYE KAVRULACAK 

Öte yandan iklim izleme kuruluşlarının verilerinde Türkiye ile ilgili çarpıcı sonuçlar da dikkat çekiyor. Climate Central, World Weather Attribution (WWA) Türkiye'de geçen yıl yaşanan "aşıcı sıcak gün" sayısının 47 olduğunu açıkladı. İklim örgütlerinin analizine göre Türkiye'de iklim değişikliğinin etkisinin olmadığı normal durumda yaşanacak "aşırı sıcak gün" sayısı 18,8 olarak hesaplanacaktı. WWA raporu dünyanın kayıtlara geçen en sıcak yılı olan 2023 üzerine yaptığı hesaplamalarda tehlikeli sıcaklıkların izini sürüyor.

[email protected]

Kaynak: Web Özel