'İlk ev' umudu, fahiş kira sona erecek mi?

Konut Kiracı faiz Kredi derecelendirme kuruluşu İstanbul Emlak haberleri
'İlk ev' umudu, fahiş kira sona erecek mi?

Dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarını amaçlayan "İlk Evim Kampanyasında' gözler ekim ayına çevrildi. 1.20 faiz, 180 ay vade imkanı sunacak kampanyanın fahiş kira ve satılık konut sorununa çare olması beklenirken, İstanbul’da 5 milyon TL'ye kadar düşük faizli kredi imkanı sunulacak

İstanbul başta olmak üzere birçok büyük şehirde artan kira ve satılık daire fiyatları vatandaşların kabusu haline gelirken, gözler 'İlk Evim Kampanyasına' çevrilmiş durumda. Konut kredilerinin yüzde 3.23 oranlarına kadar çıkmasından sonra, dar ve orta gelirli vatandaşların ev sahibi olmalarına olanak sağlayacak "İlk Evim Kampanyası'na ilişkin yol haritası da netleşmeye başladı. Ekim ayında yürürlüğe girmesi beklenen ve ilk etapta 100 binden fazla vatandaşın ev sahibi olmasına olanak sağlayacak kampanya ile kamu bankalarından 1.20 faiz, 180 ay vade, vergi ve kredi desteği imkanlarının önü açılacak.

'İlk ev' umudu, fahiş kira sona erecek mi? - Resim : 1
Son yıllarda yüzde 20'ler seviyesindeki kiracı oranı, yüzde 30'ların üzerine çıkarken, kira fiyatlarındaki fahiş artışlar ise vatandaşları zor durumda bırakıyor. 

İSTANBUL'DA 5 MİLYON LİRA KREDİ İMKANI

İstanbul başta olmak üzere konut fiyatlarını yüksek olduğu illerde  vatandaşların ilk konuta erişim imkanını artıracak kampanyada özellikle rezerv alanlar, konut projeleri açısından önem taşıyor. Yeni konut finansman modeliyle ilk evine sahip olacak vatandaşlar için birinci bölge olan İstanbul’da 5 milyon liraya kadara kredi imkanı sağlanması planlanırken, ikinci bölgede yer alan Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla’da ise azami 3 milyon liraya kadar kredi kullanma hakkı tanınacak.

YÜZDE 57'YE GERİLEDİ 

Uzmanlar ise projenin hayata geçmesi durumunda satılık daire ilanlarında olası manipülasyonlara karşı denetimlerin arttırılması uyarısında bulunurken, Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Hakan Akdoğan ise son zamanlarda konut sahipliği oranındaki düşüşün tersine çevrileceğini dile getirdi.

KİRACI SAYISI ARTTI

Son birkaç yıldır, ev sahipliği oranının yüzde 63 seviyesinden yüzde 57'ye gerilediğine dikkat çeken Akdoğan, "Satış rekorları kırılırken ev sahipliğinin düşmesi, bir veya birden çok konutu olanların ev aldıklarını gösteriyor. Bu durumu piyasayı olumsuz etkiledi. Yüzde 20'ler seviyesindeki kiracı oranı, son yıllarda yüzde 30'ların üzerine çıktı" dedi.

Benzer durumun ipotekli dairelerin satışında da yaşandığını sözlerine ekleyen Akdoğan, "İpotekli dairelerin satış ve alımı yüzde 14'e kadar gerilemişti. Önümüzdeki dönemin pozitif olacağını düşünüyoruz. 180 ay vade ve 1.20'lik kredi oranı imkanı, evi olmayan vatandaşlar için dar ve orta gelirler için olanak sunacak" diye konuştu.

'İlk ev' umudu, fahiş kira sona erecek mi? - Resim : 2
Ağustos ayı konut satışlarında İstanbul 17 bin 408 konut satışı ve yüzde 14.3 ile en yüksek paya sahip kent oldu. 

KREDİ MUSLUKLARI AÇILACAK

Emlak Uzmanı Hakan Özelmacıklı da 'kampanyanın vatandaşların ev sahibi olmasına olanak sunacağın belirtirken, "Haziran ayında mevcutta evi olup ikinci  veya üçüncü evini alacaklar için kredi sınırlaması getirilmiş, konut kredilerinde de yüzde 75'lik daralma söz konusu olmuştu. Yeni kampanya ile yüzde 90'a varan düşük faizli kredi muslukları açılmış olacak" ifadelerini kullandı. Özelmacıklı, yeni konut alanlarına ilişkin de bilgi verirken, "İstanbul'da Arnavutköy, Esenler'in kuzeyi, Başakşehir, nispeten Silivri ve Çatalca gibi alanlar ile Anadolu Yakasında Çekmeköy, Sancaktepe, Sarıgazi öne çıkıyor" diye konuştu.

15 YIL VADE ÇOK ÖNEMLİ 

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa, kampanyanın hem sektör, hem vatandaşlar açısından yararlı olacağını belirterek, şöyle konuştu: "Kredi faizlerinin inmesi, vade süresinin 15 yıla yayılması çok önemli. Önümüzdeki yıllarda süresinin 20 yıla çıkması gündeme gelmeli.  Dikkat edilmesi gereken, yeni yerleşim yerlerinin Beylikdüzü örneği gibi betona gömülmüş merkezler haline gelmemesi."

'İlk ev' umudu, fahiş kira sona erecek mi? - Resim : 3
TÜİK tarafından paylaşılan istatistik tablosunda konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 39 konut ile Ardahan, 67 konut ile Hakkari ve 139 konut ile Artvin olarak duyuruldu. 

SATIŞLAR DÜŞTÜ 

Öte yandan TÜİK'in yayınladğı son verilere göre Türkiye genelinde konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1.1 azalarak 122 bin 91 oldu. Konut satışlarında İstanbul 17 bin 408 konut satışı ve yüzde 14.3 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 11 bin 7 konut satışı ve yüzde 9 pay ile Ankara, 6 bin 504 konut satışı ve yüzde 5.3 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 39 konut ile Ardahan, 67 konut ile Hakkari ve 139 konut ile Artvin oldu. Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 26,1 azalış göstererek 16 bin 375 oldu.

mert.inan@haberglobal.com.tr 

Kaynak: Web Özel

konut konut kredisi İlk evim kiralık kiracı satılık ev sahibi konut projeleri rezerv alan Milli Emlak toplu konut İstanbul emlak gayrimenkul emlak piyasası