Dolar yeniden 33 TL'nin üstünde!

Ekonomi haberleri abd doları Japonya
Dolar yeniden 33 TL'nin üstünde!

Son 3 gündür 33 TL'nin altında işlem gören kur perşembe gününe 33,0092 TL'den başladı. Euro ise 35,89 TL'den başladı.

Son 3 gündür 33 TL'nin altında işlem gören kur perşembe gününe 33,0092 TL'den başladı. Euro ise 35,89 TL'den başladı.

Merkez Bankası geçtiğimiz salı günü politika faizini yüzde 50'de sabit bırakmış ve "şahin" duruşunu korumaya devam etmişti. TCMB PPK'dan yapılan açıklamada "Enflasyon hedeflere yakınsayana kadar sıkı para politikası sürdürülecektir." açıklamasında bulundu.

Öte yandan artan rezervler ve ters dolarizasyon ile TCMB diğer ülkelerle yapılan swap anlaşmalarını sonlandırıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılında Saudi Fund for Development (SFD) ile gerçekleştirilen 5 milyar ABD doları tutarındaki depo alım işlemini karşılıklı mutabakat ile sonlandırdı. Reuters'in konuştuğu bankacılar, Suudi Arabistan'a 5 milyar dolarlık swap geri ödemesinin salı günü yapıldı.

TCMB'nin kararını değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek "Programımızla artan dış kaynak girişi, ters dolarizasyon ve azalan dış finansman ihtiyacı sonucunda rezervlerimiz güçlendi. Bu sayede dış yükümlülükleri azaltıyoruz." dedi.

Öte yandan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile TCMB Başkanı Fatih Karahan, Maliye Bakanları ve Merkez Bankaları toplantısına katılmak için Brezilya'ya uçtu. 

Küresel piyasalarda ise teknoloji hisselerinin değerleri sorgulanıyor. Google(Alphabet) ve Tesla hisselerinin hayal kırıklığı yaratması teknoloji hisselerinin değerlerine ilişkin şüphelere yol açtı. Teknoloji hisselerini barındıran Nasdaq endeksi 2022'den beri en kötü düşüşünü dün yaşadı. Nasdaq endeksi dün yüzde 4 değer kaybetti. 

Dünyanın en likit kur piyasalarından dolar/Japon yeni kurunda ise rüzgar tersine döndü. Dolar/Japon Yeni kuru hafta başından bu yana yüzde 3,32 değer kaybetti. Analistler, dolardaki sakin seyri fırsat bilen Bank Of Japan'ın müdahalede bulunduğunu söylüyor. Kur bu sabah saatlerinde 152,91'den işlem görüyor. 

Bugün içerde kapasite kullanım oranları takip edilecek. Dışarda ise ABD'de işsizlik maaşı başvuruları takip edilecek.