Dolar yükselişine devam ediyor. Enflasyon raporu bekleniyor

Ekonomi haberleri Enflasyon Raporu dolar
Dolar yükselişine devam ediyor. Enflasyon raporu bekleniyor

Dolar kuru yükselişine devam ediyor. Kur yeni haftaya 33.25 TL'den başlamıştı, bugüne ise 33.50 TL'den başladı. Euro ise 36,60 TL'den başladı. Piyasalar pazartesi günü yaşanan kaosu atlatırken, içerde yatırımcıları TCMB'nin yarın açıklayacağı enflasyon rakamlarını bekliyor.

Dolar kuru yükselişine devam ediyor. Kur yeni haftaya 33.25 TL'den başlamıştı, bugüne ise 33.50 TL'den başladı. Euro ise 36,60 TL'den başladı.

Piyasalar pazartesi günü yaşanan kaosu atlattı. Pazartesi günü yüzde 13'lük düşüş ile tarihinin en büyük düşüşünü yaşayan Japonya Borsası Nikkei 225 endeksi tüm kayıplarını geri aldı. Dün yüzde 10 yükselen borsa bugün yüzde 4,30 yükselişte! ABD borsaları da dünü yüzde 1'er yükselişle kapatırken, bugün nasıl açılacağına işaret eden endeks vadelileri de yüzde 1'den fazla yükselişte! 

Dün A Para'da bir programa katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasalarda yaşanan çalkantının geçici bir panik atak olduğunu belirtti. Bakan Şimşek "Emtia fiyatlarında gerileme kalıcı olursa olumlu etkileniriz" ifadesini kullandı. 

Enflasyonla ilgili konuşan Bakan Şimşek "Enflasyonu düşürmede çok kararlıyız, milletimizin şu anda karşı karşıya olduğu sıkıntıları gidereceğiz, 2025'te ilk rahatlamayı göreceğiz. 2025 dezenflasyon yılı olacak" dedi. Bakan Şimşek, enflasyonun yılı yüzde 40 enflasyon ile kapatacağını öngördüklerini vurguladı.

Pazartesi günü TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre, enflasyon temmuz ayında piyasanın yüzde 3.50'lik beklentilerin altında yüzde 3,23 artış gösterdi. Yıllık enflasyon ise yüzde 61,78 düzeyine gerilemişti. En büyük katkı elektrik faturası sebebi ile konuttan geldi. 

TCMB'nin yarın yıl sonu enflasyon tahminini koruması bekleniyor. TCMB'nin düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi'nde de enflasyon oranları TCMB'nin enflasyon tahminine yakınsaması TCMB'nin değişiklik yapmayacağı beklentilerini doğurdu. Raporun ardından TCMB Başkanı Fatih Karahan'ın yapacağı açıklamalar piyasanın takibinde olacak. 

Reel efektif döviz kuru endeksi, Temmuz 2024'te TÜFE bazında 0,91 puan artarak 62,90'a çıkarken, Türk lirası reel anlamda Mart 2021'den bu yana en değerli seviyesine yükseldi.