Sürpriz faiz kararı sonrası dolarda yön tersine döndü

Ekonomi haberleri dolar FED Jerome Powell TCMB Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası
Sürpriz faiz kararı sonrası dolarda yön tersine döndü

Bugüne dolar 32,41 TL'den başlarken, Euro ise 35,55 TL'den başlamıştı. TCMB'nin 500 baz puanlık sürpriz faiz artırım kararı sornasında dolar kuru yüzde 0,90 düşüşle 32,05 TL'ye geriledi!

SAAT 14:08 - Bugüne dolar 32,41 TL'den başlarken, Euro ise 35,55 TL'den başlamıştı. TCMB'nin 500 baz puanlık sürpriz faiz artırım kararı sonrasında dolar kuru yüzde 0,90 düşüşle 32,05 TL'ye geriledi! Euro ise 35,11 TL'ye geriledi.

TCMB, politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye çıkarttı. TCMB'nin politika faizini yüzde 45'te sabit bırakması bekleniyordu. TCMB, kararı enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak aldıklarını belirtti. 

TCMB, sıkı para politikasının enflasyon kalıcı şekilde gerileyene kadar süreceğini ifade etti. 

Böylece TCMB, 2 aylık aranın ardından politika faizinde artırım yaptı. 

TCMB, geçtiğimiz yıl mayıs ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yeni ekonomik kadro ile birlikte daha sıkı para politikasına geçiş yaptı ve politika faizini yüzde 8,5'ten yüzde 45'e çıkardı. Şubat ayı toplantısında da faiz artırımlarına son verdi.

TCMB faiz artırımlarının yanı sıra zorunlu karşılık yoluyla sıkılaştırmayı artırdı. Düşük faizli olması nedeniyle tüketicilerin sıklıkla tercih ettiği harcama yöntemi olan Kredi kartı ve avans limitleri ile taksit sayıları konusunda düzenlemeye gitmişti. TCMB bu yol ile iç talebi frenlemeyi planlıyor. 

Bugün açıklanacak kararın ardından TCMB'nin yayımlayacağı PPK metnindeki satırlar piyasanın takibinde olacak.

Fed, poltiika faizini 23 yılın zirvesinde yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit bıraktı. Beklentilerde sabit bırakılması yönündeydi. Fed, faiz indirimlerine başlamak için enflasyonun yüzde 2'ye doğru ilerlediğine dair daha fazla işaret görmeyi beklediklerini söyledi. 

Kararın ardından basın toplantısında konuşan Fed Başkanı Jerome Powell "Ekonomi iyi performans gösteriyor" dedi. Powell "Enflasyon önemli ölçüde gevşedi." dedi ve bu yılın bir döneminde faiz indirimine başlamanın uygun olabileceğini belirtti. 

Powell "Yılın ilk yarısında enflasyonun biraz yüksek olması normal, son veriler Fed’in beklemekte haklı olduğuna işaret ediyor." dedi.

Fed'in faiz kararının ardından altın ve ABD borsaları rekorlar kırdı. Powell'ın ekonomik faaliyetlerde canlılığı işaret etmesi ve bu yılın bir noktasında faiz indirimini işaret etmesi küresel risk iştahını artırdı. ABD borsaları yüzde 1'in üstünde yükselirken, Japon Nikkei endeksi tüm zamanların zirvesine çıktı. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü gösteren DXY endeksi de 102,925'e kadar geriledi.