Dolar 34 TL'ye yaklaşıyor! Piyasa Powell'ı bekliyor

Ekonomi haberleri
Dolar 34 TL'ye yaklaşıyor! Piyasa Powell'ı bekliyor

Dolar kuru çarşamba gününe 33,84 TL'den başlarken, euro kuru 37,69 TL'den başladı. TCMB dün açıkladığı karar ile politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu ve faiz indirim beklentisine girenleri hayal kırıklığına uğrattı. Piyasalar cuma günü Fed Başkanı Jerome Powell'ın yapacağı konuşmaya kilitlendi

Dolar kuru çarşamba gününe 33,84 TL'den başlarken, euro kuru 37,69 TL'den başladı. 

Merkez Bankası, beklentilere uygun olarak politika faizini yüzde 50'de sabit tuttu ve sıkı para politikası duruşunu sürdüreceği ve enflasyonda belirgin bozulma görülmesi halinde politika duruşunu sıkılaştıracağı ifadesini karar metninde aynen olduğu gibi bıraktı. 

TCMB temmuz ayında enflasyonun bir önceki aya göre sınırlı yükseldiğine dikkat çekti ve üçüncü çeyrek döneme ilişkin göstergelerin yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğine ve talep kaynaklı enflasyonist etkinin azaldığına işaret ettiği belirtildi.

TCMB'nin politika faiz kararında şahin duruşunu koruduğu görüldü. Bir süredir ana enflasyondaki eğilimin aşağı yönlü seyir göstermesiyle dillendirilen "eylül ayında faiz indirimi" yapabilir düşüncelerinin önüne set çekti. Merkez Bankası'nın "Enflasyonda belirgin bozulma görülmesi halinde politika duruşunu sıkılaştıracağı" ifadesini metinde aynen koruması eylül ayında faiz indirimi beklentilerini sönümlendirdi.

Küresel piyasalarda ise gözler Jackson Hole toplantısına kilitlendi. Jerome Powell'ın cuma günü yapacağı konuşmada ekonomik görünüme yönelik düşüncelerini belirtmesi ve faiz indirimine ilişkin işaretler vermesi bekleniyor.  

Piyasalar Fed'in eylül ayında 25 baz puanlık faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor. 

Öte yandan bugün Fed'in faiz kararının tutanaklarının açıklanması bekleniyor.