Dolar "Merkez Bankası" haftasına yükselişle başladı

Ekonomi haberleri
Dolar "Merkez Bankası" haftasına yükselişle başladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) politika faiz kararını açıklayacağı haftaya dolar kuru 34,27 TL'den başladı. Euro ise 37,44 TL'den başladı. Bu hafta gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararında olacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın(TCMB) politika faiz kararını açıklayacağı haftaya dolar kuru 34,27 TL'den başladı. Euro ise 37,44 TL'den başladı.

Dolar yeni haftaya güçlü başladı. ABD'den gelen verilerin ardından Fed'in daha fazla faiz indirimi yapmayacağı beklentileri doları güçlendirdi. Doların diğer para birimleri karşısındaki gücünü ölçen DXY Endeksi 102,822'ye kadar çıktı. Küresel yatırımcıları ortadoğu'daki çatışmaların yayılıp yayılmayacağını izlemeye devam edecek. 

Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan kabineyi toplayacak. Piyasalar perşembe günü açıklanacak faiz kararına kilitlendi. TCMB'nin politika faizini yüzde 50'de sabit bırakması bekleniyor. Eylül ayı enflasyonuna kadar küresel merkez bankalarının faiz indirmeye başlamasıyla birlikte TCMB'nin faiz indirim süreci tartışılıyordu. Ancak beklentilerin üstünde gelen Eylül enflasyonu tüm planları bozdu. Nitekim TCMB Başkanı Fatih Karahan da TBMM'de yaptığı sunumda enflasyonun beklentilerin üstünde geldiğini ifade etmişti.

Geçtiğimiz cuma açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi'nde piyasanın yıl sonu enflasyon beklentisi yükseldi. Piyasa katılımcılarının yıl sonu tüketici fiyatları (TÜFE) beklentisi yüzde 43,14'ten yüzde 44,11'e arttı. 

Yüksek gelen enflasyon dev yatırım bankalarının da TCMB'nin faiz indirim beklentilerini 2025'e ötelemeye başladılar. JP Morgan, Goldman Sachs ve Deutsche Bank, kasım 2024'te bekledikleri faiz indirimlerini Ocak 2025'e ötelediler. 

Geçtiğimiz hafta gelen veriler sanayi üretiminde sıkı para politikasının etkilerinin sürdüğünü gösterdi. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'te veriyi "geçici bir etki" olarak nitelendirmişti.

Cari denge hesabı Ağustos ayında 5 yılın en yüksek fazlasını verdi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre, cari fazla Ağustos ayında 4 milyar 324 milyon dolar oldu. 

Öte yandan bu hafta ECB faiz kararını açıklayacak. Bugün Hazine ve Maliye Bakanlığı borçlanmaya çıkacak.