Dolar süper çarşambaya hazırlanıyor

Ekonomi haberleri dolar
Dolar süper çarşambaya hazırlanıyor

Dolar kuru hem ABD tüketici fiyatlarının açıklanacağı, hem de Fed'in faiz kararını açıklayacağı "Süper çarşamba"ya hazırlanıyor. Kur bugüne 32,38 TL'den, Euro ise 34,87 TL'den başladı.

Dolar kuru hem ABD tüketici fiyatlarının açıklanacağı, hem de Fed'in faiz kararını açıklayacağı "Süper çarşamba"ya hazırlanıyor.

Kur bugüne 32,38 TL'den, Euro ise 34,87 TL'den başladı.

Yarın 15:30'da ABD enflasyonunun açıklanması ve ardından TSİ 21:00'da Fed'in faiz kararını açıklaması bekleniyor. Geçtiğimiz cuma açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gelmiş ve yıllık ücretleri artışın hızlandığı görülmüştü. Bu da doları güçlendirirken, küresel borsalarda satışlara neden olmuştu. Verilerin ardından piyasaların Eylül'de Fed'den faiz indirim beklentisi azaldı. ABD'de yüksek faiz gelişmekte olan ekonomilerden döviz çıkışını hızlandırıyor ve yatırımcılar daha yüksek faiz getirisi elde edeceği beklentisiyle parayı ABD'ye park ediyor. 

İçerde ise cari açık Nisan ayında 5.29 milyar dolar ile beklentilerin altında gerçekleşti. Nisan ayında portföy akımları 2 milyar dolar oldu. 

Rakamları değerlendiren Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Yılın kalanında cari açığın 24-27 milyar dolar aralığında seyretmesini bekliyoruz." dedi. Bakan Şimşek, yıl sonunda OVP'deki 34,7 milyar doların altında cari açık beklediklerini söyledi. 

Borsa İstanbul bir süredir borsadaki kazançlara vergi geleceği beklentileriyle satış eğilimindeydi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, dün katıldığı NTV yayınında borsadaki kazançlara vergi çalışmasının olmadığını söyledi. Yılmaz, sadece işlem ücreti olarak 10 binde 1 oranında bir ücret tartışmasının yapıldığını söyledi.

Enflasyonun mayıs ayından itibaren gerilemeye başladığını ve haziran, temmuz, ağustos aylarında da düşüşün süreceğini söyleyen Yılmaz "Yıl sonunda enflasyonun yüzde 38 seviyesine gerileyeceğini öngörüyoruz." dedi.

Euro ise pazar günü gerçekleşen Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın güç kazanmasının ardından değer kaybını sürdürüyor. Euro dolar karşısında yüzde 1'e yakın değer kaybetti.  Euro/TL kuru ise 35,16 TL'den 34,88'e geriledi. 

Bugün içerde ve dışarda önemli veri bulunmuyor. Yarın Fed'in faiz kararı ve enflasyon var. Faiz kararından sonra Jerome Powell'ın konuşması takip edilecek.