Dolar yoğun haftaya yükselişle başladı

Ekonomi haberleri dolar
Dolar yoğun haftaya yükselişle başladı

Veri açısından yoğun geçecek haftaya dolar kuru yüzde 0,66 yükselişle 32.51 TL'den başladı. Euro ise 34,96 TL'den başladı. Bugün Sanayi üretimi, işsizlik ve konut satış rakamları açıklanacak. Doların seyri açısından ise bu hafta ABD enflasyonu ile Fed'in açıklayacağı faiz kararı bekleniyor.

Veri açısından yoğun geçecek haftaya dolar kuru yüzde 0,66 yükselişle 32.51 TL'den başladı. Euro ise seçim sonuçlarıyla birlikte güç kaybederek gerilemeye başladı. Bugüne erken saatlerde 34,96 TL'den başladı. Ancak saat 09:44'ü gösterdiğinde 34,88'e kadar geriledi.

Euro/dolar paritesi ise 1,0759'dan işlem görüyor.

Euro bölgesinde dün akşam yapılan AB Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın ve aşırı solun güçlendiği görülmüştü. Seçim sonuçlarının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Macron, erken seçim ilan etti. 

Bugün gözler cari açık rakamlarında olacak. Ekonomide atılan adımların ardından cari dengenin nasıl sonuçlandığı merak ediliyor. 

Geçtiğimiz hafta açıklanan rakamlar yabancı para mevduatların 6 haftadır azaldığını gösterdi. 31 Mayıs haftasını kapsayan rakamlara göre yabancı para mevduatları 3.2 milyar dolar azaldı. Döviz mevduatları 19 Nisan tarihinden bu yana ise 14.3 milyar dolar azaldı. TCMB'nin net rezervleri artıya geçti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) swap hariç net rezervi 31 Mayıs haftasında 1,5 milyar dolarla artıya geçti. Rezervler geçtiğimiz hafta swap hariç eksi 5.1 milyar dolardı. 

TCMB'nin döviz biriktirmesine sebep olan ekonomi politikalarının yansımalarının bir işareti de bugün açıklanacak cari açık rakamları olacak. Cari açık rakamının nisan ayında 6.1 milyar dolar açık vermesi bekleniyor. Tahminler 5.5 milyar dolar ila 6.7 milyar dolar arasında değişiyor. Nisan ayında dış ticaret açığı yüzde 12.9 artışla 9.86 milyar dolar olmuştu.

Bu hafta doların seyri ABD'de açıklanacak enflasyon ve faiz kararıyla belli olacak. Geçtiğimiz cuma açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi beklentilerin üzerinde gelmiş ve yıllık ücretleri artışın hızlandığı görülmüştü. Bu da doları güçlendirirken, küresel borsalarda satışlara neden olmuştu. Verilerin ardından piyasaların Eylül'de Fed'den faiz indirim beklentisi azaldı.