Yıldız Sarayı kapılarını halka açıyor

HABER MERKEZİ
Recep Tayyip Erdoğan

Osmanlı Devleti'nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, bugün ziyarete açılacak.

Milli Saraylar Başkanlığı, Türkiye'nin müzecilik tarihi açısından dönüm noktası sayılacak önemli bir açılışa ev sahipliği yapıyor.

Yıldız Sarayı, bugün Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla halkın ziyaretine açılıyor.

Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlanan Yıldız Sarayı’nda ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, ‘Çit Kasrı’, 'Küçük Mabeyn Köşkü' ve ‘Harem Dairesi’ başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşturulacak. Sultan II. Abdülhamid’in hayatına, kişiliğine ve liderliğine ışık tutan eserler ilk defa görülecek.

Sultan Abdülhamid ile özdeşleşen, Avrupa ve Ortadoğu’nun en büyüklerinden olma özelliği taşıyan kütüphane ile marangozhane ve Yıldız Albümleri'nden seçilen fotoğraflar da ilk defa tarih ve sanat meraklılarının ilgisine sunulacak.

SULTAN II. ABDÜLHAMİD’İN 33 YIL DEVLETİ YÖNETTİĞİ SARAY

Beşiktaş’ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulan Yıldız Sarayı kompleksi, Osmanlı Devleti’nin son sarayı olması açısından ayrı bir öneme sahip. Asıl şeklini Sultan II. Abdülhamid döneminde alan Saray, 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, Sultan’ın ve ailesinin ikametgâhı olarak kullanıldı. Köşkler, yönetim ve koruma yapıları ile parklar bütününden oluşan Yıldız Sarayı, Sultan II. Abdülhamid'in 1909’da tahttan indirilmesiyle önemini yitirdi. Son Osmanlı padişahı Sultan Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan Saray, 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.

YILDIZ SARAYI’NDA ‘MİLLİ SARAYLAR’ DÖNEMİ

Yıldız Sarayı, Cumhuriyet’in ilanını takip eden 1924 yılında ‘Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi. 1946’dan itibaren uzun bir dönem ‘Harp Akademileri’ olarak kullanıldı. 1978 yılında da Kültür Bakanlığı çatısı altında hizmet verdi. 2015’te Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Saray, 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı makamının tensipleriyle Milli Saraylar’a devredildi. Tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarına sahne olan Yıldız Sarayı, uzun bir aranın ardından müze olarak kapılarını halka açmaya hazır hale getirildi.

'BÜYÜK MABEYN', 'HAREM' VE TÜRÜNÜN TEK ÖRNEĞİ ‘HAMİD BAHÇESİ’

Yıldız Sarayı’nda ilk defa ziyarete açılacak bölümler arasında ‘Büyük Mabeyn Köşkü’ dikkat çekiyor. Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Köşk, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu. En çok merak edilenler arasında yer alan Harem Bölümü de ilk kez gezilecek alanlar arasında. Tarihte ‘Hamid Bahçesi’ olarak adlandırılan, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki suyolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandıran bahçe de ziyaretçiyle buluşturuluyor. İlk defa görülecek yapılar arasında 'Limonluk', 'Hamam', 'III. Selim Çeşmesi', 'Ada Köşkü' ve 'Cihannüma Köşkü' de yer alıyor.

SULTAN II. ABDÜLHAMİD VE DÖNEMİNE AİT ESERLER İLK DEFA SERGİDE

Milli Saraylar koleksiyonlarından seçilen, Sultan II. Abdülhamid'e ve dönemine tanıklık eden eserler modern sergileme düzeniyle bir araya getirildi. Düzenleme çerçevesinde Osmanlı  döneminde elçi kabullerinde kullanılan ‘Çit Kasrı’nda Sultan II. Abdülhamid'in şahsi eşyaları ve kendisine verilen diplomatik hediyeler görülebiliyor. Saray’ın ‘Hususi Dairesi’ olarak adlandırılan bölümünde de Yıldız Albümleri’nden seçilen tarihî fotoğraflar sergileniyor. Harem bölümünde yer alan Kadınefendiler Dairesi’nde ise dönemin beğenisini yansıtan, ince işçilikleri ve zarif tasarımlarıyla göz dolduran mobilyalar ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

MARANGOZHANE VE KÜTÜPHANEDE TARİHİN DERİNLİKLERİNE YOLCULUK

Yıldız Sarayı’nda, Sultan II. Abdülhamid’in ahşaba ve kitaba duyduğu tutkuyu gözler önüne seren düzenlemeler de yapıldı. Sultan’ın marangozhanesi, aslına uygun olarak restore edildi.

Modern müzecilik anlayışıyla yeniden tasarlanan marangozhane, Sultan II. Abdülhamid'in marangozluk takımı ve masasıyla zenginleştirildi. Saray'ın 'Silahhane' bölümü ise II. Abdülhamid’in, büyüklüğü ve zenginliğiyle 'benzersiz' olarak tarif edilen kütüphanesine tahsis edildi. Tarihinde ilk kez ziyarete açılacak olan kütüphanede askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çıkarıldı. İlk defa görülecek yazma eserler arasında 'Muhibbi' mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitabı, Kâtip Çelebi'nin 'Cihannüma'sı ve ünlü hattatlara ait Kur'an-ı Kerim örnekleri yer alıyor.

Osmanlı Devleti'nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, pazartesi dışında her gün ziyaret edilebilecek.

YILDIZ SARAYI HAKKINDA BİLGİLER

Yıldız Sarayı’nın Önemi Nedir?

Yıldız Sarayı, Osmanlı Devleti’nin son sarayıdır. Sultan 2. Abdülhamid Han’ın Osmanlı Devleti’ni 33 yıl yönettiği yerdir. Saray Kompleksi Beşiktaş’ın Yıldız tepesinde yaklaşık 500 bin metrekarelik bir alana kurulmuştur. Asıl şeklini Sultan 2. Abdülhamid Han döneminde almıştır ve 33 yıl boyunca devletin yönetim merkezi, padişahın ve ailesinin ikametgahı olarak kullanılmıştır. Kompleks içinde köşkler, yönetim ve koruma yapıları ile parklar bulunmaktadır. Saray, 1909’da Abdülhamid Han’ın tahttan indirilmesi sonrası önemini yitirmiştir. Son Osmanlı
padişahı Sultan Vahdeddin döneminde de bir süre kullanılan Saray, 1922’de saltanatın kaldırılmasıyla kapılarını tümüyle dış dünyaya kapattı.

Cumhuriyet Sonrası Yıldız Sarayı Nasıl Kullanıldı?

• 1924 yılında ‘Erkan-ı Harbiye Mektebi’ne tahsis edildi.
• 1946’dan itibaren uzun bir dönem ‘Harp Akademileri’ olarak kullanıldı.
• 1978 yılında da Kültür Bakanlığı çatısı altında hizmet verdi.
• 2015’te Saray Cumhurbaşkanlığı’na bağlandı.
• 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı makamının tensipleriyle Milli Saraylar’a
devredildi.

Yıldız Sarayı’nda Neler Yapıldı?

Uzun yıllar devam eden restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmaları tamamlandı. Tarihinin en kapsamlı restorasyon çalışmalarına sahne olan Yıldız Sarayı, uzun bir aranın ardından müze olarak kapılarını halka açmaya hazır hale getirildi.

Yıldız Sarayı Restorasyonu Neden Önemli?

Yıldız Sarayı’nda ‘Büyük Mabeyn Köşkü’, ‘Çit Kasrı’, 'Küçük Mabeyn Köşkü' ve ‘Harem Dairesi’ başta olmak üzere birçok yapı tarihinde ilk kez ziyaretçiyle buluşturulacak. İlk defa görülecek yapılar arasında 'Limonluk', 'Hamam', 'III. Selim Çeşmesi', 'Ada Köşkü' ve 'Cihannüma Köşkü' de yer alıyor.

Sarayda Hangi Bölümler Dikkat Çekiyor?

• Büyük Mabeyn Köşkü: Osmanlı döneminde yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Köşk, yakın zamana kadar Cumhurbaşkanlığı kabullerinde kullanılıyordu.

• Hamid Bahçesi: Bahçe türünün tek örneği olma özelliğini taşıyor. Bahçe, bitki çeşitliliği, doğal nehir görünümündeki suyolu ve peyzaj tasarımıyla hayranlık uyandırıyor.

• Marangozhane: Sultan’ın marangozhanesi, aslına uygun olarak restore edildi. Modern müzecilik anlayışıyla yeniden tasarlanan marangozhane, Sultan II. Abdülhamid'in marangozluk takımı ve masasıyla zenginleştirildi.

• Yıldız Kütüphanesi: Saray'ın 'Silahhane' bölümü ise II. Abdülhamid’in, büyüklüğü ve zenginliğiyle 'benzersiz' olarak tarif edilen kütüphanesine tahsis edildi. Tarihinde ilk kez ziyarete açılacak olan kütüphanede askeriyeden coğrafyaya, felsefeden casusluk romanlarına, astronomiden botanik ve zoolojiye kadar binlerce nadir eser gün yüzüne çıkarıldı. İlk defa görülecek yazma eserler arasında 'Muhibbi' mahlasıyla şiirler yazan Kanuni Sultan Süleyman'a ait divan, Matrakçı Nasuh'un, Kanuni'nin Irak seferini anlattığı kitabı, Kâtip Çelebi'nin 'Cihannüma'sı ve ünlü hattatlara ait Kur'anı Kerim örnekleri yer alıyor.

Serginin Önemi Nedir?

Milli Saraylar koleksiyonlarından seçilen, Sultan II. Abdülhamid'e ve dönemine tanıklık eden eserler modern sergileme düzeniyle bir araya getirildi.

Düzenleme çerçevesinde Osmanlı döneminde elçi kabullerinde kullanılan ‘Çit Kasrı’nda Sultan II. Abdülhamid'in şahsi eşyaları ve kendisine verilen diplomatik hediyeler görülebiliyor.

Saray’ın ‘Hususi Dairesi’ olarak adlandırılan bölümünde de Yıldız Albümleri’nden seçilen tarihî fotoğraflar sergileniyor.

Harem bölümünde yer alan Kadınefendiler Dairesi’nde ise dönemin beğenisini yansıtan, ince işçilikleri ve zarif tasarımlarıyla göz dolduran mobilyalar ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.

Halk Ne Zaman Ziyaret Edebilecek?

Osmanlı Devleti'nin son sarayı, tarihte derin izler bırakan olayların tanığı Yıldız Sarayı, pazartesi dışında her gün ziyaret edilebilecek.

Saraylar Ofis Olarak Mı Kullanılıyor?

Saraylar ofis olarak kullanılıyor söylemi dezenformasyondan ibaret, aslında saraylar restore edilip halka açılıyor. Örneğin Dolmabahçe Sarayı’ndaki çalışma ofisi sarayın küçük bir bölümünde yer alıyor, sarayın büyük bölümü halkın ziyaretine açık. Sultan Abdulhamit Han’ın Sarayı Yıldız da restorasyon tamamlandıktan sonra halka açıldı.