Yaz daha ne kadar sıcak olacak? Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli değerlendirdi

Yaşam Haberleri Meteoroloji Genel Müdürlüğü Bünyamin Sürmeli

ABD'li Maine Üniversitesi'nde dünyadaki sıcaklığı ölçmek için kullanılan uydu verileri ve bilgisayar simülasyonlarını kullanan hava tahminleri sistemi, dün yeni bir sıcaklık rekoru kaydetti. Küresel ortalama sıcaklık 17,18’e ulaşarak yeni bir rekor kırdı. Peki sıcaklıklar neden bu kadar yükseldi?

Haber Global Meteoroloji editörü Bünyamin Sürmeli rekor sıcaklara ilişkin canlı yayında değerlendirmelerde bulundu.

Sürmeli, "El Nino"nun rekor seviyede deniz suyu sıcaklarını yükselttiğini söyledi. Sürmeli, bu yıl "El Nino" sebebiyle dünyada yaz döneminde hava sıcaklığında bir rekora gidilebileceği tahmininde bulundu.

Türkiye genelinde nasıl biraz yaz yaşanacağına ilişkin ise Sürmeli, "Ben bu yılın belli başlı birkaç nokta dışında çok ciddi bir rekorlara imza atacağını beklemiyorum, ama ortalamanın üzerinde bir sıcak yaz olacak" dedi.

Gelen son hava tahminlerini aktaran Sürmeli, "Yarın ve öbür gün, hafta sonunda Batı Karadeniz'de sel riski var, Bartın, Zonguldak, Bolu, Düzce, Sakarya çevreleri, Marmara'nın Doğusu ve Batı Karadeniz'e dikkat 2 günde 150 kilograma yakın yağış düşeceğe benziyor. İkincisi de ayın ortalarına gelmeden Afrika'yla Basra sıcakları birleşecek biz de sıcakları tavan yaptıracak nem oranları biraz aşağılara çekilecek. Bu bizim için potansiyel orman yangını riski demektir. Ay ortaları ve sonrasında ormanlara giriş çıkışların tamamen yasaklanması gerekiyor" dedi.

 




Kaynak: Haber Global TV

yaz Bünyamin Sürmeli hava meteoroloji