Viral TikTok akımları sakatlık riski mi taşıyor? Genç dansçılar...

TikTok
Viral TikTok akımları sakatlık riski mi taşıyor? Genç dansçılar...

TikTok zaman zaman uzmanların ve kamuoyunun eleştirileriyle karşı karşıya kalıyor. Tartışılan konulardan biri de platformu kasıp kavuran dans akımları... Uygulamanın temel içeriklerinden biri olan dans videolarının riskler barındırdığını ileri sürenler de var; bunları ilham verici bulan da...

Birleşik Krallık'ın önde gelen dans akademisi olan The Royal Academy of Dance (Kraliyet Dans Akademisi) geleceğin dansçıları olabilecek hevesli gençleri ve ailelerini TikTok'taki dans akımları konusunda uyardı. Akademinin sanat yönetmeni Gerard Charles, The Stage'e verdiği röportajda platformun amatör dansçılar için harika bir ilham kaynağı olsa da sakatlık riskleri barındırdığını aktardı.

Charles, özellikle sosyal medya aleminde viral olan dans akımlarındaki zorluk seviyesi oldukça yüksek hareketleri denemek isteyen gençlerin ciddi sakatlıklarla karşılaşabileceğine vurgu yapıyor. Bu noktada Charles, yetkin bir eğitmen eşliğinde dansa başlamanın ve dansta ilerlemenin doğabilecek ağır sakatlıklardan kaçınmak için kilit rol oynadığının da altını çiziyor:

“TikTok'ta dans videoları izlemek harika bir ilham kaynağı olabilir, ancak fiziksel gelişim olgusunu ve yaşa uygun hareketleri kavramış, deneyimli ve kalifiye bir eğitmen gözetiminde olmadan, sosyal medyada görülenleri taklit etmeye çalışmak kolaylıkla sakatlığa yol açabilir.”

Imperial Society of Teachers of Dancing'de (İmparatorluk Dans Eğitmenleri Topluluğu) eğitim direktörü Louise Molton da dansçı adaylarını resmi ve yetkin kurumlarda eğitim almayı düşünmeye teşvik ediyor:

“Geri bildirimler olmaksızın sadece dans rutinlerini tekrar etmek; teknik ve sanatsal gelişimi desteklemez aksine sakatlıklara ve uygulamada eksikliklere yol açar. Herhangi bir fiziksel aktivitenin erken evrelerinde düzeltmeler yapabilecek bir eğitmen olmadan öğrenmeye çalışmak tehlikeli olabilir ve en kötüsü kalıcı sakatlıklara da neden olabilir.”

AKIMIN BEDELİ!

ABD'li aktris Kyra Sedgwick geçen hafta son zamanlarda popüler olan bir TikTok dans akımı 'Footloose Drop'ı denedikten sonra bileğinden hafif bir sakatlık geçirdi. Segdwick'in kendisi gibi oyuncu olan ve dans akımına ilham veren 1984 yapımı müzikal film Footloose'un başrolünde oynayan eşi Kevin Bacon, 56 yaşındaki eşinin bileğine buz koyulmuş fotoğrafını paylaşırken “TikTok dansının canına okumanın bedeli #Footloose” ifadelerini kullandı.

 
 
 
 
 
Bu gönderiyi Instagram'da gör
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kevin Bacon (@kevinbacon)'in paylaştığı bir gönderi

Covid-19 salgınının başlarında ise bir dizi TikTok kullancısı ünlü ABD'li rapçiler Cardi B ve Megan Thee Stallion ile ünlü olan “WAP” adlı figürü denerken sakatlıklar yaşamış, hatta New York Post'un haberine göre hevesli dansçılardan birinin bu sebeple hastaneye kaldırıldığını aktarmıştı.

Yaş 56 ya da 14... Aslında burada dikkat çeken nokta, insanın kendi yapabileceklerinin sınırını bilip bilmediği ile alakalı. Yanlış teknikle egzersiz yapmak, vücudun hazır olmadığı bir ağırlığı kaldırmaya çalışmak bu örneklerden de görüleceği üzere sadece TikTok kullanıcılarının başına gelen bir durum değil.

Hatta bazı eğitmenler TikTok'a, kapsayıcılığı ve gençleri yeni ilgi alanları keşfetmeye teşvik etmesi nedeniyle övgüler yağdırıyor.

Blue Fish Entertainments'ın kreatif direktörü Danielle Drayton, hareketleri kısa eğitimlere ayırmanın sosyal medya kullanıcıları için resmi bir dersten daha ilgi çekici olabileceğini aktarıyor.

'DAHA AZ SIKICI...'

Drayton, “Rockettes ve Dance Moms gibi ilham verici ekiplerin bir dansı 15 ila 30 saniye içinde parçalara ayırıp anlatabildiği bir ortamda dans online dünyada bir sınıfta olduğundan daha az sıkıcı görünüyor olabilir” diye konuşuyor.

Çıktığı ve bir kültürel fenomene dönüştüğü andan itibaren bazen haklı bazen haksız olarak yoğun eleştirlere maruz kalan TikTok ise bu konuya ilişkin olarak da kullanıcılarına uyarı ve tavsiyede bulunuyor. TikTok, yeni bir fitness programına veya egzersiz rutinine başlayan herkese kalifiye bir profesyonelden tavsiye veya rehberlik almasını öneriyor.

*Bu haberde yer alan bilgilerin bir kısmı The Guardian'da “Viral TikTok challenges putting aspiring dancers ‘at risk of injury’” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

TikTok