Venedik'te turistlere yeni önlem

Ajans Bizim
venedik İtalya Turizm
Venedik'te turistlere yeni önlem
Fotoğraf: DepoPhotos

Aşırı turizmim getirdiği sorunlarla boğuşan Venedik Belediye Meclisi, organize gezilerde turist gruplarının büyüklüğünün sınırlandırılmasını karara bağladı.

Belediye Meclisinden yapılan açıklamada, "Venedik'in tarihi merkezi ile Murano, Burano ve Torcello adalarını turist rehberleri eşliğinde gezen turist gruplarında en fazla 25 kişi bulunabileceği belirtildi.

"Rahatsızlığa" neden olabilecek hoparlörlerin kullanımı da yasaklandı. Bu önlemlerin, kentin karar alma organı tarafından onaylanması halinde 1 Haziran'da yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Turizmden sorumlu Belediye Meclisi üyesi Simone Venturini, "Bu önlem, Venedik'te turizmi geliştirmek ve daha iyi yönetmek için alınan daha geniş bir önlemler çerçevesinin bir parçasıdır; böylece kentte yaşayanlar ya da çalışanlar ile kenti ziyarete gelenlerin ihtiyaçları arasında daha iyi bir denge sağlanacaktır" dedi.

Venedik, bu ilkbaharda, kenti günübirlik ziyaret edecek turistler için beş avroluk bir ayakbastı parası uygulamasının yürürlüğe konacağını duyurdu.

Bu vergi, 2024 yılında, Nisan ve Temmuz ayları arasındaki yüksek turizm sezonuna yoğunlaşan ve pilot olarak belirlenen 29 günde uygulanacak. Şehirde bir gece bile olsa konaklayan turistler ayakbastı parasından muaf tutulacak. Büyük yolcu gemilerinin şehre girişi de 2021 yılında yasaklanmıştı.

Venedik, eylül ayında, UNESCO Tehlike Altındaki Dünya Mirası Listesi'ne alınmaktan kıl payı kurtulmuştu. 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO uzmanları, aşırı turizm ve deniz seviyesinin yükselmesine neden olan küresel ısınma nedeniyle tehdit altında olan Venedik'in "tehlikede" olarak listelenmesini tavsiye etmişti.

Venedik’i her yıl 30 milyon civarında turist ziyaret ediyor.