Venedik'e giriş ücretli oluyor: Kişi başı 5 euro, rezervasyon yaptırmak zorunlu!

İtalya venedik Turizm

Kitle turizminin olumsuz sonuçlarıyla karşı karşıya bulunan İtalya’nın Venedik kentinin Belediye Meclisi, en çok turistin ziyaret ettiği dönemlerde şehre girişleri ücretlendirmeye karar verdi. 

Karar, yılın 30 gününü kapsıyor. Uygulamanın denemesi 2024 baharında yapılacak ve ayrıntılı bir zaman çizelgesi kısa süre içinde duyurulacak.

Ziyaretçilerin ödeme yapması gereken tarihler muhtemelen ilkbahar dönemi ile Haziran ve Temmuz aylarındaki hafta sonları olacak.

Bu günler, Venedik’i ziyaret edenler bakımından yılın en yoğun zamanını teşkil ediyor. Venedik’i ziyaret etmek isteyen kişi, beş euro ödeyecek ve ziyaret öncesinde internet üzerinden rezervasyon yaptıracak.

Giriş ücretini ödeyen her turiste bir QR kodu verilecek. İhlal edenler 300 euro'ya kadar para cezasına çarptırılabilecek. 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), aşırı turizmin İtalyan şehri üzerindeki olumsuz etkileri konusunda on yıllardır endişe duyuyor. BM örgütü, çok fazla ziyaretçi ve iklim değişikliğinin neden olabileceği "geri döndürülemez" zararlardan çekiniyor.

UNESCO, bu nedenle, Venedik'in Tehlike Altındaki Dünya Mirası listesine eklenmesini tavsiye etmişti. 

Belediye Başkanı Luigi Brugnaro, "Belirli zamanlarda turist akışını düzenlemek gerekiyor, ancak bu şehri kapatmak anlamına gelmiyor. Venedik her zaman herkese açık olacaktır" dedi.

Giriş ücreti 14 yaş altı ziyaretçiler, öğrenciler, yerel sakinler ve aileleri ya da geceleyen turistler için geçerli olmayacak.

Venedik, merkezde 50 bini çok az aşan nüfusuyla, COVID salgınI dönemi hariç, her yıl yaklaşık 30 milyon turist tarafından ziyaret ediliyor.

Venedik kentinin merkezine girişin ücretli hale getirilmesi birkaç yıldır gündemde bulunuyordu, ancak uygulama bir türlü hayata geçirilememişti.

Tarihî kente girişi ücretli hale getirmenin amacı, kültürel, tarihî ve mimarî bir varlık olan Venedik’i ve çevreyi bu denli turist yoğunluğunun olumsuz etkilerinden korumak.

İtalyan hükümeti, Venedik kentine büyük gemilerin 1 Ağustos 2021’den itibaren yanaşmasını yasaklamıştı.

Bu karar, Venedik’e yıllar boyu milyonlarca turisti getiren “yolcu gemilerinden Venedik lagününün korunmasında önemli bir aşama” olarak değerlendirilmişti.

Venedik esnafını memnun etmeyen bu karar, kültürel mirası ve çevreyi savunanlar tarafından memnuniyetle karşılanmıştı.

Çevreciler, büyük yolcu gemilerinin sebep olduğu yüksek ve geniş dalgaların tarihî kentin temellerini aşındırdığını ve Venedik lagününün hassas ekosistemini tehdit ettiğini savunuyor.

Kaynak: Ajans Bizim

venedik İtalya turizm