Vatikan'da Osmanlı Tarihi dersleri başladı

Osmanlı Vatikan
Vatikan'da Osmanlı Tarihi dersleri başladı
Fotoğraf: DepoPhotos

Vatikan'ın köklü yüksek öğrenim kurumlarından Papalık Şarkiyat Enstitüsü'nde Türkçe derslerinin ardından Osmanlı tarihi de öğretilmeye başladı.

Enstitü, Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy tarafından verilen Osmanlı tarihi dersleriyle bu alandaki eğitimi genişletti. Dr. Aksoy, bu yeni dersin amacını, "Avrupa'da Müslümanlara bakış ve İslamofobinin doğuşu, Batı'da İslam algısının temelleri ve gelişimi, bu algının Doğu-Batı ilişkilerine etkisini anlatmak ve öğrencilerin tarihe objektif bir bakış geliştirmelerine yardımcı olmak" olarak açıkladı.

Papalık Şarkiyat Enstitüsü, Papa 15. Benedikt döneminde kurulmuş ve Doğu Kiliseleri, teoloji, tarih, kültür ve Doğu Hristiyanlığı üzerine eğitimler sunan bir kurum olarak biliniyor. Bu enstitü, Osmanlı Devleti ve Türkiye Cumhuriyeti hakkında hiçbir ders sunmadan tarih boyunca Doğu ülkeleri ve tarihleri hakkında eğitimler verdi. Ancak bu eksikliği gidermek amacıyla Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy, Osmanlı tarihi derslerini vermeye başladı. Ayrıca Dr. Aksoy, enstitüde Türkçe dersleri vererek gelecekte Osmanlıca öğretecek öğrencileri de hazırlıyor. Osmanlı tarihinin objektif bir şekilde incelenmesine katkı sağlamak hedefleniyor.

Dr. Canan Parmaksızoğlu Aksoy aynı zamanda, geçen yılın sonunda, gelecekte Osmanlı tarihi çalışmak isteyen yüksek lisans ve doktora öğrencilerine enstitüde Türkçe dersleri vermeye başlamıştı. Türk arşivlerini daha iyi anlayabilmek ve Osmanlı tarihini daha doğru bir şekilde inceleyebilmek amacıyla Vatikan'ın resmi arşivi olan Vatikan Apostolik Arşivi'ne kabul edilen ilk Türk olarak da tanınan Canan Parmaksızoğlu Aksoy, Vatikan Arşivleri'nde Osmanlı tarihi belgelerinin kataloglanması projesini başlatan ilk Türk araştırmacı unvanına da sahip. 

Kaynak: DHA

osmanlı tarihi Osmanlı Vatikan