Turistler gelemesin diye kasabanın etrafına çit örmeye karar verdiler!
Fuji dağı yakınlarındaki küçük bir Japon kasabası, ünlü yanardağın fotoğrafını çekerken bazen kötü davranışlar sergileyen yabancı turistlerin akınını durdurmak için bir çit örmeye karar verdi.
Fujikawaguchiko kasabası, gelecek hafta 2,5 metre yüksekliğinde ve 20 metre uzunluğunda bir ağ örmeye başlamayı planlıyor.
Bir kasaba yetkilisi, "Bunu yapmak zorunda olmamız talihsizlik, çünkü bazı turistler kurallara saygı göstermiyor" diyerek, özellikle turistlerin bıraktığı çöplerden ve Karayolları kanununun ihlal edilmesinden yakındı.
Bu karar, yakın zamanda Kyoto'nun (batı) geyşa bölgesindeki bazı ara sokakların kapatılması ve bu yazdan itibaren Fuji dağına kısıtlı erişim için ücret uygulanmasının ardından Japonya'da aşırı turizmin etkileriyle mücadele etmek için alınan en son şok karar oldu.
Japonya'ya mart ayında üç milyondan fazla yabancı ziyaretçi giriş yaparak, Covid-19 salgını sırasında uzun süredir uluslararası turizme kapalı olan ülke için tüm zamanların aylık rekorunu kırdı.
Japonya'nın en yüksek dağı (3.776 m) olan Fuji dağı, Fujikawaguchiko ve başka yerlerdeki pek çok noktadan fotoğraflanabiliyor.
Ancak engellenmek istenen bakış açısı, Japonya’da her yerde bulunan bir zincir olan Lawson süpermarketinin arkasında arka planda göründüğü için bazı turistler tarafından özellikle rağbet görüyor.
Adının açıklanmasını istemeyen bir belediye yetkilisi, “Japonya’ya özgü bu görsel yan yana geliş nedeniyle, bu yerin ünü sosyal ağlarda yayıldı ve burayı popüler bir fotoğraf çekme alanı haline getirdi" dedi.
Belediye Meclisi, tabelalar ve hatta güvenlik görevlileri kullanılarak yapılan başarısız önleme kampanyalarının ardından son çare olarak sert yöntemler kullanmaya karar verdi.
Bu karar aynı zamanda otoparkı işgal edilmekte olan komşu bir diş kliniğini korumak için de alındı. Turistlerin fotoğraf çekmek için kliniğin çatısına bile çıktığını belirten kasaba yetkilisi, durum düzelene kadar bu radikal önlemin sürdürüleceğini belirtti.
Aşırı turizm sorunu ve bunun çevreye verdiği zarar, UNESCO Dünya Mirası Listesinde yer alan Venedik’e girişleri beş avroluk ücret uygulamasına sevk etti.