Tam 30 bin yıllıktı, yok edildi: Asla geri alamayacağız

Avustralya Yaşam Haberleri
Tam 30 bin yıllıktı, yok edildi: Asla geri alamayacağız

Güney Avustralya'da, Aborjinlerin yaşadığı mağaranın duvarında bulunan ve yaklaşık 30 bin yıllık olduğu düşünülen desenler, kimliği belirsiz kişiler tarafından yok edildi.

Avustralya'nın Nullarbor Ovası'ndaki Koonalda Mağarası'nın tebeşir kireçtaşı duvarlarına oyulmuş olan desenler, Aborijin Mirning halkı için özel bir önem taşıyordu.

Saldırganların çelik bir girişin altını kazıp içeriye girdikleri ve mağara duvarına "Şimdi bakma, ama bu bir ölüm mağarası" yazdıkları düşünülüyor.

Yetkililer olayla ilgili soruşturma başlattı.

Güney Avustralya Başsavcısı ve Aborjinlerden Sorumlu Bakan Kyam Maher, ABC Radio'ya yaptığı açıklamada "Gerçekten şok edici. Bu mağaralar, ülkenin o bölgesindeki Aborjin varlığının en eski kanıtlarından bazıları" dedi.

Tam 30 bin yıllıktı, yok edildi: Asla geri alamayacağız - Resim : 1

BBC'ye açıklama yapan kıdemli Mirning yaşlısı Bunna Lawrie ise "yıkıcı" olayı ilk kez medyadan duyduğunu ve bunun, halkının yaşadığı "sürekli saygısızlığın" bir başka örneği olduğunu söyledi. Lawrie "Bu, ülkemize ve tarihimize yapılmış bir suistimaldir. Giden gitti ve asla geri alamayacağız" ifadelerini kullandı.

Koonalda Mağarası, 2014 yılında Ulusal Miras alanı kabul edilmişti.

Bir Aborjin alanına veya materyaline zarar verdiği tespit edilen kişiler 10 bin Avustralya doları (125 bin TL) para cezasına çarptırılıyor veya Güney Avustralya'nın Aborjin mirası yasaları uyarınca altı aya kadar hapis cezası karşı karşıya kalıyor. 

Kaynak: Haber Global TV

Aborjinler