Sıcak hava ve nemle popülasyonu arttı! Prof. Dr. Karut, ortadan kaybolacakları zamanı açıkladı

Adana Yaşam Haberleri Gündem haberleri
Sıcak hava ve nemle popülasyonu arttı! Prof. Dr. Karut, ortadan kaybolacakları zamanı açıkladı

Adana’da sıcak hava ve nemle birlikte ortaya çıkan beyazsinekle ilgili, Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Karut, “İnsanların bu sinekler için sinek ilacı veya farklı bir kimyasal kullanmalarına gerek yok. Havalar soğumaya başladığında ortadan kaybolacaklar” dedi

Türkiye’nin en sıcak illerinden Adana’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığına bir de nem eklenince beyazsinek popülasyonu artışa geçti. Beyazsinekler özellikle kanalizasyon geçen bölgelerde, ağaçlık ve sulak alanlarda yoğun olarak vatandaşların karşısına çıkıyor. Beyazsinekler canlılara zarar vermese de vatandaşları tedirgin ediyor.

“SICAK HAVA VE NEM İLE ORTAYA ÇIKIYORLAR”

Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Karut, beyazsinekler hakkında İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Karut, beyazsineklerin insan sağlığına zarar vermediğine dikkat çekerek, “Beyazsinekler insan sağlığına zarar vermez. Beyazsinekler bitki sineği olduğu için sadece bitkilere zarar veriler. İnsanlara hiçbir şekilde zararları yoktur. Beyazsinekler tüm dönemlerini bitkiler üzerinde tamamlarlar. Doğa da her zaman varlar ama ne zaman sıcaklıklar ve nemler artarsa o zaman ortaya çıkmaya başlarlar. Popülasyonları arttığında insanlar beyazsinekleri fark etmeye başlar” ifadelerini kullandı.

“YAĞMURLARLA BİRLİKTE ORTADAN KAYBOLACAKLAR”

Beyazsineklerin popülasyonları arttığında insanların yüzlerine ve gözlerine gelerek rahatsızlık verdiğini anlatan Prof. Dr. Kamil Karut, daha sonra şunları söyledi:

“Beyazsineklerin binin üzerinde türü var. Dolayısıyla çok farklı bitki türlerinde bulunabilirler. Örneğin, pamuk beyazsineği, pamuk bitkisi ile beslenip onlara zarar verirler. Bazı beyazsinek türleri de farklı ağaç türlerinde yaşarlar. Beyazsineklerin popülasyonları arttığında insanların yüzlerine ve gözlerine gelerek rahatsızlık verirler. İnsanların beyazsineklere karşı bir şeyler yapmasına gerek yok. Bu sinekler havalar soğumaya başladığı zamanlar kendileri ortadan kaybolacaklardır. Yağmur yağdığında bitkiler yıkanarak üzerlerine konan beyazsinekler, yaşayacak ortam bulamadıklarında popülasyonları azalacaktır.”

Öte yandan Çukurova Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamil Karut, beyazsineklere karşı insanların sinek ilacı ve kimyasal kullanmaması gerektiğini de söyledi.

 

Kaynak: İHA

Adana sıcak hava nem