Rusya Bilimsel Araştırmalar Jeoloji Enstitüsü kısaltmasını 'herkes gey' anlamına geliyor diye değiştirdi

Rusya
Rusya Bilimsel Araştırmalar Jeoloji Enstitüsü kısaltmasını 'herkes gey' anlamına geliyor diye değiştirdi
Fotoğraf: DepoPhotos

Rusya Bilimsel Araştırmalar Jeoloji Enstitüsü, Rusçadaki telaffuzunun çevirisi "herkes gey" anlamına gelen kısaltmasını (VSEGEİ) değiştirme kararı aldı.

St. Petersburg'daki enstitünün basın servisinden yapılan açıklamada, enstitünün isminin kısaltmasının ve logosunun, ülkede LGBT sembolleri yasağının yürürlüğe girmeden, bundan altı ay önce değiştirildiği belirtildi.

TurkRus'un haberine göre enstitünün yeni kısa ismi Karpinskiy Enstitüsü oldu. 

Jeoloji enstitüsünün internet sitesinin ismi (vsegei.ru) ise değiştirilmedi.

Rusya Yüksek Mahkemesi kısa süre önce, Adalet Bakanlığının başvurusu üzerine LGBT hareketinin aşırılıkçı olarak kabul edilmesine ve faaliyetlerinin yasaklanmasına karar vermişti.

Rusya Adalet Bakanlığından 17 Kasım'da yapılan açıklamada, LGBT hareketinin faaliyetlerinde sosyal ve dini ayrışma unsurlarının tespit edildiği ve bunun federal yasayı ihlal ettiği belirtilmişti.

Rusya'da 2013'te "18 yaş altına 'geleneksel olmayan cinsel ilişkilerin' propagandasının yapılması" yasaklanmıştı.

Geçen yıl bu yasak tüm yaş gruplarını kapsayacak şekilde genişletildi. Kitaplardan, filmlerden, reklam ve televizyon programlarından LGBT içerikler kaldırıldı.

Bu ay başında bir Rus federal televizyonu, "eşcinsellik propagandası yasağını" çiğnemekle suçlanmamak için, Güney Koreli bir müzik grubunun videosundaki gökkuşağı bayrağını sansürleyerek siyah-beyaz yaptı. 

MACARİSTAN'DAN BULGARİSTAN'A GEÇİŞ YOK

 Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, TürkAkım boru hattı üzerinden ülkesine ulaşan Rus doğal gazına uyguladığı ek vergiyi kaldırmadığı sürece Bulgaristan'ın Şengen Bölgesi'ne girişini veto edeceklerini bildirdi.

The Politiconun haberine göre, Szijjarto Bulgaristan'ın Şengen Bölgesi'ne girmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Bulgaristan'ın TürkAkım boru hattı üzerinden Macaristan'a ulaşan doğal gaza ek vergi uygulayarak "düşmanca tutum" sergilediğini belirten Szijjarto, "Bulgaristan'ın tamamen Avrupa mevzuatına aykırı bu kararı, gaz tedarikinin durması riskini doğuruyor." ifadesini kullandı.

Szijjarto, "Bu uygulamayı sürdürürlerse ve Macaristan'ın enerji tedarikini uzun süre tehlikeye atarlarsa Şengen Bölgesi'ne girişlerini veto edeceğimizi Bulgarlara açık şekilde söyledik." dedi.

Sofya yönetimi, ekimde, toprakları üzerinden başka ülkelere giden doğal gaz için metre küp başına yaklaşık 10 euro ek vergi uygulamaya başlamıştı.

Kaynak: Ajans Bizim