Patrona karşı oynayan mouse'lar!

Web Özel ÖZEL HABERLER
Patrona karşı oynayan mouse'lar!

Evden çalıştıkları sırada yöneticilerinin baskısından yorulan veya gerçekten kaytaran çalışanlar çözümü mouse oynatıcılarda buldu.

Salgın ile birlikte pek çok şirket hızlı olarak evden çalışmaya geçti. Kimileri evden çalışma sistemini faydalı bulurken kimileri kendi şirketlerine göre olmadığını düşündü. Bu personel için de geçerli. Bazıları kanepeden çalışmanın rahatlığı ile daha verimli olduğunu söylerken kimi ise evde çalışmaya odaklanamıyor. Su sebilinin başındaki dedikoduları özlüyorlar.

Leah iş yerinde çalışırken çekilen TikTok videosunun viral olacağını düşünmüyordu. İşvereni masasında olup olmadığını veya masasındayken aktif bir şekilde çalışıp çalışmadığını tespit etmek için mouse mover (fare oynatıcı) ismi verilen bir aparatı kullanmaya başladı. Böylece tuvalete gittiğinde bile çalışıyor gözüküyordu. Leah üç çocuğu ile birlikte evdeyken zaman zaman masasında onların bakımı için veya kanepede dinlenmek için yarım saat daha mola veriyordu.

Genç kadın evden çalıştığı sürede normalinden çok daha fazla çalışıyordu. Leah evden çalıştığı sürede verdiği her molada iş yerindekilerin onun çalışmadığını düşündüğü gibi bir paranoyaya sahip olmuş.

Bazı işyerleri çalışanların bilgisayarlarına yükledikleri yazılımlar ise evde oldukları süre içerisinde klavye ve mouse hareketlerini takip ediyor. Bunu takip etmeseler bile düzenli olarak ofis içi chat programları çalışıyor.

ALT KATA SU İÇMEYE GİTSE BİLE... 

Teknoloji üzerine çalışan pek çok sivil toplum örgütü bu tip yazılımların acil olarak kaldırılması gerektiğini söylüyor. Mouse hareket ettirici üreten bir firma 2017 yılında ilk önce iş yeri chat programı Lync’i kandırmak için mouse hareket ettiriciler tasarlanmış. Belirli bir süre kişi masasında olmazsa Lync programında ‘dışarıda’ (away) uyarısı yer alıyordu. Böylece bir çalışan alt kata su içmeye gitse bile durum statüsünde sanki kaytarıyormuş gibi bir algı olabiliyordu.

Bazı ürünler ise USB şeklinde ve mouseun altına bir aparat koymadan mouse’yi ileri geri oynatabiliyor. ABD’li Tech8USA isimli firma ülkede pandeminin yaygınlaşmasından bir ay önce mouse hareket ettiricilerini piyasaya çıkarmış. Satışlar ilk başta normalken ikinci aylarında çift haneli büyüme gerçekleştirmişler. Bugün pek çok insan ofislere dönse bile satışlar düşmemiş.

KAYTARIYOR GÖZÜKMEYEYİM

Şirketin sözcüsü Diana Rodriguez’in verdiği bilgilere göre avukatlar, muhasebeciler, öğrenciler ve geriye kalan herkes mouse hareket ettiricileri kullanıyor. Bazıları ekranları uyku moduna geçmesin diye, bazıları ise evden çalışırken mola verdiklerinde kaytarıyor gözükmemek için mouse hareket ettiricileri satın almış.

Bazı uyanıklar ise mouse hareket ettirici almak yerine bilgisayarlarına yükledikleri bir yazılım ile farelerinin sürekli hareket etmesini sağlıyor. Tabi bunu yapabilmek için önce bilgisayara IT departmanından izin alarak bir yazılım yüklemenin yolunu bulmaları gerekiyor.

Reddit’te şirketinin evden çalışırken kurduğu denetim mekanizmasında kendisini çok bunalttığını söyleyen bir kişi, “Patronum masamdan 5 dakika uzaklaşsam beni arıyor. Bundan yoruldum ve bulduğum bir uygulama ile sürekli olarak masada gibi gözüküyorum. Sizi yıldırmalarına izin vermeyin” diyor.

ABD’de şu an işçiler büyük istifa dalgasından dolayı o kadar güçlü ki pek çok insanın emekli olup istihdam piyasasından çekilmesi onları daha değerli yaptı.

EN VERİMLİSİ HAFTADA İKİ GÜN EVDEN Mİ?

Peki Türkiye'de evden veya ofisten çalışma konusundaki eğilim neydi? Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası'nın (ÇEİS) 3 bin 265 katılımcı ile yaptığı ankete göre çalışanların yüzde 62'si, evden çalışmanın kendilerini memnun ettiğini ifade etti. ÇEİS Genel Sekreteri Dr. Serdar Şardan, “Araştırma sonuçları, ‘haftada 2 gün uzaktan çalışma'nın en verimli model olduğunu ortaya koyuyor. Sektör çalışanlarımızın çeşitli talepleri ve gelişim istedikleri alanlar da bulunuyor” değerlendirmesinde bulunmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu’nda çalışan Doktor Zübeyr Özçelik’in Ankara’da kamu kurumlarından birinde bir çağrı merkezinde çalışan 26 operatörle yaptığı çalışmanın sonuç kısmında şu ifadeleri kullandı: Ayrıca çalışanlar evden çalışma sayesinde aile, çevre ve kendilerine daha fazla zaman ayırabildiğini belirtmişlerdir. İşte verimlilik esas alındığında çalışanın sosyal hayatındaki başarısı ve kendini görebilme fırsatı önemli unsurlar arasında yer almaktadır.

Kaynak: Web Özel