Ömrü 8 yıl uzatacak formül... Taurin mucize yaratır mı?
Hayvansal gıdalarda bulunan bir besin maddesi olan taurinin yapılan araştırmalarda farelerin ömrünü yüzde 10 ila 12 arasında uzattığı ortaya çıktı. Ayrıca taurin bağışıklık sistemini iyileştirirken kemik erimesini azaltıyor, diyabet ve obeziteye karşı koruma sağlıyor...
İnsanlar yaşlandıkça geçirdiği hastalıklar çoğalıyor. Bu hastalıkların birçok nedeni bulunurken bir sebebi de vücuttaki yararlı maddelerin yaş ilerledikçe azalması. Bu maddelerden biri de bir amino asit olan; et, balık gibi gıdalarda ve insan vücudunda bulunan taurin. Sadece hayvansal gıdalardan elde edilen bu besin maddesi, doğumdan itibaren vücutta gitgide azalmaya başlıyor. Öyle ki 60 yaşında bir kişinin vücudundaki taurin miktarı yeni doğmuş bir bebeğin sadece 3'te biri. Yapılan çalışmalarda bu maddenin vücutta yoğun olarak bulunması, bağışıklık sisteminin daha iyi çalışmasını sağlıyor. Ayrıca bir bireyde taurin eksikliği osteoporoz (kemik erimesi) hatta körlük gibi çeşitli hastalıklara da neden olabiliyor.
ÖMRÜ 8 YIL UZATIYOR
Yeni yapılan bir çalışma ise taurinin farklı bir yararını ortaya koydu. ABD'deki New York üniversitesinde hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırma, taurinin bu hayvanların ömrünü uzattığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu deneyde 14 aylık fareleri kullandılar. Bu farelerin yaşı, insanların 45 yaşına eş değer. Farelerin bir kısmına her gün taurin içeren hap verildi. Taurin takviyesi yapılan bu kemirgenlerin erkeklerinin yüzde 10, dişilerinin ise yüzde 12 daha uzun yaşadığı görüldü. Bu süre bilim insanları tarafından insanlarda 7-8 yıla eş değer olduğu belirtiliyor. Fayda her halükarda daha uzun ömürle sınırlı değildi. Bu fareler daha güçlü kemiklere ve kaslara, daha az depresyon seviyesine, diyabetle ilişkili daha az insülin direnci gibi özelliklere de sahiptiler.
Araştırmacılardan Dr. Vijay Yadav "Neyi kontrol edersek edelim, taurin takviyeli fareler daha sağlıklıydı ve daha genç görünüyorlardı. Daha zayıftılar, bunun yanında daha fazla kemik yoğunluğuna, daha iyi bir hafızaya ve bağışıklık sistemine sahiplerdi." diyor.
Farelerin yanında taurin hapları solucanlarda da denendi. Solucanların yaşamında ise yüzde 23'e varan bir artış kaydedildi. 15 yaşındaki maymunlara da 6 ay boyunca taurin takviyesi yapıldı. Maymunlar için bu takviye süresi ömürlerinin uzayıp uzamadığını anlamak için kısa olsa da maymunların kemik yapılarında ve bağışıklık sistemlerinde gözle görülür iyileşmeler saptadılar.
Taurin, deney yapılan hayvanlarda bağışıklık hücrelerine zarar veren maddeleri salan hücrelerin birikmesini önlüyor. Ayrıca hücrelerin yaşlanmasını geciktiriyor. Ek olarak, akciğer fibrozuna (bir çeşit akciğer hastalığı) veya bunamaya yol açabilen telomeraz eksikliğine karşı koruma sağlıyor. DNA hasarını azaltıyor ve vücut iltihabını hafifletiyor. Tüm bu etmenler vücudun direncini artırarak ömrü uzatıyor.
İNSANLARDA 3-4 YIL SÜRECEK BİR DENEY ŞART
New York Üniversitesi'ndeki araştırma kapsamında sadece 60 yaş üstü yaklaşık 12 bin insan analiz edildi. Bu analizler sonucu taurin seviyesi yüksek insanların daha sağlıklı olduğu, daha az hipertansiyon ve diyabet sorunları ile uğraştığı gözlemlendi.
Ancak araştırmacılar hayvanlarda ömrü uzatan taurin takviyesinin insanlarda da işe yarayıp yaramadığını gözlemlemek için daha fazla deney yapılması gerektiğini söylüyorlar. Dr. Yadav, "Taurin takviyelerinin insanlarda kullanılmasını önermeden önce taurinin insanlarda işe yarayıp yaramadığını öğrenmek gerekiyor. Bunun için plasebo kontrollü bir araştırmaya ihtiyacımız var. Bu, üç veya dört yıl daha gerektirecek" diye belirtiyor. Dr. Yadav sözlerine şunları ekliyor:
"İnsanlara bir bakkaldaki rafa gidip taurin almalarını önermeden önce klinik deneylerin tamamlanmasını bekleyelim."
Almanya'daki Münih Teknik Üniversitesi adına araştırmaya katılan Prof. Dr. Henning Wackerhage ise taurin takviyesi almak yerine taurin içeren besinlerle bir diyet uygulamanın daha doğru olduğunu söylüyor. Wackerhage "Uzun, sağlıklı ve mutlu bir hayat yaşamak istiyorsanız, o zaman sağlıklı bir diyete ihtiyacınız var ve tabii ki egzersiz yapmalısınız" diyor.
Kaynak: BBC, EL PAIS
Kaynak: Web Özel