O sergi artık İstanbul'da

Yaşam Haberleri Kültür Sanat haberleri Bilim Haberleri İstanbul Dünya haberleri Sağlık Haberleri
O sergi artık İstanbul'da

Çok özel tekniklerle kadavra haline getirilen milyonlarca yıllık türler, İstanbul Ataşehir'de görücüye çıktı. Dünyanın en kapsamlı hayvan anatomi sergisi olarak kabul edilen "Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi”nin bilimsel danışmanlığını ise İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa yürütüyor.

Dünyanın en kapsamlı hayvan anatomi sergisi olarak kabul edilen "Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi” İstanbul Ataşehir'de görücüye çıktı. Serginin bilimsel danışmanlığını İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa tarafından yürtülürken, eserler arasında, en büyük varlık olan 6x3 metre boyutlarında ve 3.2 ton ağırlığındaki dişi fil Samba, tüm zamanların en uzun (6 metre) boyundaki zürafa, 2.5 metre boyunda 275 kilogram ağırlığındaki kahverengi boz ayı ile günlük 27 kilogram yeşillik tüketen 200 kilogramlık gorilin yanı sıra, dağ keçileri ve ahtapotlar da bulunuyor.

O sergi artık İstanbul'da - Resim : 1
Hayvan anatomi sergisinde 100'den fazla, farklı türde devasa canlının kadavrası sergileniyor. 

400 YILLIK KÖPEKBALIĞI

Dünya genelinde 50 milyonu aşkın ziyaretçi rekoruyla anılan sergide deniz canlılarının yanı sıra 100’den fazla hayvan figürünün kadavraları bulunuyor. 400 milyon yıldır gezegende hüküm süren köpekbalığına uzanan 100’den fazla hayvan figürünün yanı sıra, bir insan bedeni de sergide yer alıyor.

EĞİTİM OLANAĞI 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Üzel ise Prof. Dr. Gunther von Hagens’ın bulduğu plastinasyon yöntemiyle oluşturulan hayvan örneklerinin yer aldığı 'Gerçek Hayvanların Anatomi Sergisi’nin güzel bir bilgilendirme ortamı sağlayacağını belirtirken, “Plastinasyon yöntemi tıp, veterinerlik, biyoloji, zooloji eğitimlerinde kullanılan bir yöntem olup kişilerin bazı zararlı kimyasal maddelere maruz kalmadan güvenli ve temiz koşullarda organik örnekler üzerinde eğitim ve araştırma yapma olanağı sunar. Bu sergide göreceğiniz tüm örnekler de çeşitli plastinasyon ve plastinasyona benzer tekniklerle hazırlanmış güvenli örnekler” diye konuştu.

TİTİZLİKLE HAZIRLANDI 

İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ozan Gündemir ise veterinerlik anatomi uygulamalarında at, sığır, koyun, kedi, köpek ve kuş kadavraları kullanıldığını ve buradaki en önemli noktalardan birinin, kadavraların hazırlanması ve saklanması olduğunu kaydetti.

O sergi artık İstanbul'da - Resim : 2
Hayan kadavraları için plastinasyon tekniği uygulandı. 

KADAVRALAR SANAT ESERİ GİBİ 

Bu alanda en güncel tekniğin ise plastinasyon olduğunu aktaran Gündemir, şu bilgileri verdi: “Bu teknikte su ve yağın yerini belirli plastikler alır; böylece dokunulabilen, kokmayan veya çürümeyen materyaller elde edilir. Özellikle silikonun dokulara işlenmesi için özel kadavra havuzlarına ihtiyaç vardır. Diğer solüsyon ile hazırlanan kadavralara göre maliyeti daha fazladır. Bu sergide plastinasyon tekniği kullanılarak hazırlanan birçok hayvan kadavrası var. Fakat daha önemlisi bu kadavralar sanatsal bir anlatım dili ile hazırlanmış ve her biri görsel bir sanat eseri niteliğinde.”

[email protected]