Nadir ve gizemli bir Japon kılıcı bulundu

HABER MERKEZİ
Japonya Almanya Arkeoloji
Nadir ve gizemli bir Japon kılıcı bulundu

Almanya'da bulunan nadir ve gizemli bir Japon kılıcı, ülkenin katı bir kendini soyutlama politikası izlediği Edo dönemine, 17. yüzyıla tarihlendi. Kılıcın kabzasında Japon şans tanrısı Daikoku motifi var

Arkeologlar, Berlin'de II. Dünya Savaşı sırasında yıkılan bir mahzenin kalıntıları arasında, kökeni bilinmeyen, zengin bir şekilde süslenmiş nadir bir 17. yüzyıl Japon kılıcı ortaya çıkardı.

Independent Türkçe'nin aktardığına göre; kılıç, Japonya'nın dış sömürgeci ve dini etkileri durdurmak için katı bir kendini soyutlama politikası izlediği ve sınırlarını neredeyse üç yüzyıl boyunca kapalı tuttuğu Edo dönemine tarihlendiği için bu keşif şaşırtıcı.

Berlin'in eyalet arkeoloğu ve Tarih Öncesi ve Erken Tarih Müzesi Müdürü Matthias Wemhoff, "Japonya'nın izole olduğu ve neredeyse hiçbir Avrupalı gezginin ülkeye gelmediği bir dönemde, böylesine uzun süre kullanılmış ve zengin bir şekilde dekore edilmiş bir silahın Berlin'e geldiğini kim hayal edebilirdi?" dedi.

Kılıç 2022'de, Berlin'in en eski şehir meydanı olan ve II. Dünya Savaşı sırasında harabeye dönen Molkenmarkt'taki mahzenlerde yapılan kazılar sırasında bulunmuştu. Arkeologlar, meydandaki eski bir konutun mahzenlerinden birinde, molozların arasından çıkıntı yapan epey aşınmış bir kılıç bulmuş ve bu kılıç daha sonra Wemhoff'un müzesince muhafaza edilip saklanmıştı.

VAKİZAŞİ OLDUĞU ANLAŞILDI

Başlangıçta bir Sovyet geçit kılıcı sanılan silahın, daha sonra yapılan incelemeler sonucunda Japonya'nın 1603'le 1868 arasındaki Edo dönemine ait bir kısa kılıç olduğu anlaşılmıştı.

Araştırmacılar kılıcın ağzının daha da eski, muhtemelen 16. yüzyıla ait olabileceğinden şüpheleniyor.

Restorasyon çalışmaları sırasında, çok aşınmış kılıcın statüyle ilgili bir silah olarak sadece ileri gelenler için saklanan bir Japon kısa kılıcı (vakizaşi) olduğu anlaşıldı.

Kılıcın kökeni belirsizliğini korurken, müzeden yapılan açıklamada kılıcın savaştan önce, büyük olasılıkla diplomatik bir görev sırasında Almanya'ya getirilmiş olabileceği belirtildi.

Kılıcın kabzasının bir tarafı, ısıya maruz kalması nedeniyle ciddi şekilde hasar görmüş gibi görünüyor.

Nadir ve gizemli bir Japon kılıcı bulundu - Resim : 1

Ancak kabzanın ahşap kısımları, kumaş sargısı ve derisi yer yer hâlâ duruyor.

Sap üzerindeki restorasyon çalışması, karakteristik çekici ve pirinç torbasıyla tanınan Japon şans tanrısı Daikoku'nun motifini ortaya çıkardı. Daha ileri restorasyonlarda krizantem ve su çizgisi motiflerinin kaynaşmış süslemeleri ortaya çıktı.

Süslenmiş kılıcın X-ışını analizinden, ağzının aslında daha uzun olduğu ve daha sonra kısaltıldığı anlaşıldı.