'Misafirler gelsin ama biz kavga etmeyelim' | Evde stressiz yılbaşı hazırlığı mümkün mü?

Yılbaşı Yaşam Haberleri Web Özel
'Misafirler gelsin ama biz kavga etmeyelim' | Evde stressiz yılbaşı hazırlığı mümkün mü?

Yılbaşı ve doğum günleri gibi zamanlarda evde misafir ağırlamak kimileri için bir gerginlik kaynağı. Menüyü basit tutmak, tüm işleri aynı güne yığmamak, detaylara takılmamak ve görev dağılımı yapmak hazırlık stresini azaltmanıza yardımcı olabilir.

Evlerde organize edilen yılbaşı, doğum günü gibi kutlamalar ev sahibi taraf için bazen bir kabusa dönüşebiliyor. Yoğun iş veya ev koşturmacasında market alışverişini yapma, yemekleri hazırlama, en ufak eksiği bile tamamlama, evde göze batacak şeyleri bir yerlere saklama ve misafirleri en iyi şekilde ağırlama baskısı bir araya geliyor. İlk misafirin zili çaldığı ana kadar yapılacak bir iş, silinecek bir köşe, büfede düzeltilecek bir çerçeve ve ev içinde pasif agresif atışmalar illa ki oluyor. Peki bu kadar strese girmeden kalabalık ve eğlenceli bir yılbaşı yemeğine ev sahipliği yapmak mümkün mü?

Yılbaşı yemeklerine ev sahipliği yapanların aşina olduğu sahneler vardır: Temizlik için odadan odaya koşturmalar, bir yandan mezeleri hazırlarken fırından ocağa depar atmalar, bütün tabakları, çatalları, bıçakları, peçeteleri ve bardakları aynı anda yemek masasına taşımaya çalışmalar... Tüm bu karmaşa bazen misafirlere çaktırmadan ufak tefek düzenlemelerle de tüm gece devam eder.

Michelin yıldızlı ünlü İtalyan şef Angela Hartnett, böylesi yorucu koşturmacaların yılı kötü şekilde bitirmenize neden olacağına işaret ederek, en az zahmetle, kolay ve stressiz yılbaşı yemeği hazırlamanın mümkün olduğunu belirtiyor.

Hartnett, “Yılbaşı yemeğine ev sahipliği yapıyorsanız size tavsiyem, daima pratik bir şeyler hazırlamanız ve ailenizin klasiklerinden şaşmamanız olacak. Fırında bir tencere ya da cam tepside pişen yemeklerin de sofrada şık duracağını belirten Hartnett, bunun aynı zamanda yemek servisini de kolaylaştıracağını dile getiriyor.

Bir defasında çok şık ve klas bir yılbaşı sofrası hazırlamaya çalıştığını aktaran Hartnett, “Fakat bir daha asla yapmam! Böyle bir şeye kalkıştığınızda illa ki bir şeyleri unutuyorsunuz ve stres yaptığınızla kalıyorsunuz” diyor. Hartnett, sözlerine sözle devam ediyor:

“Burada kilit nokta asla çok zeki olmamaya çalışmak. Lezzetli yemekler pişirin ve gerisine takılmayın.”

'Misafirler gelsin ama biz kavga etmeyelim' | Evde stressiz yılbaşı hazırlığı mümkün mü? - Resim : 1
Gösterişli yılbaşı sofraları hazırlamak ev sahipleri için bazen çok stresli olabiliyor. Fotoğraf: Shutterstock

MEZELER VE TATLILAR

Başlangıçları ve tatlıları da basit yapma tavsiyesi veren Hartnett, “Fakat lezzetlendirme konusunda elinizi korkak alıştırmayın” diyor. Hartnett, ara sıcakların ve mezelerin tamamını evde hazırlamak yerine bütçenize göre bir kısmını dışarıdan almayı da tavsiye ediyor.

BİR GÜN ÖNCEDEN BAŞLAYABİLİRSİNİZ

Pasta gibi gösterişli tatlılar sunmayı tercih ediyorsanız eğer, tatlıları bir gün önceden hazırlayıp 31 Aralık'taki yükünüzü azaltabilirsiniz. Ayrıca, sofrada başka soğuklar ve ara sıcaklar olacağı için ana yemeğin basit olması da hem harcadığınız paranın hem de zamanın daha az olmasını sağlayacaktır. Yine süzme yoğurt gibi benzer içeriklere sahip birkaç meze seçerek de alışveriş ve hazırlık stresinizi azaltabilirsiniz.

Ayrıca unutmayın ki misafirleriniz de gelirken yemek ve içecek getireceklerdir, o nedenle kendinizi ve bütçenizi çok yormayın. Sadece buz, ekmek ve peçete deponuzu hazır edin.

GÖREV DAĞILIMI ÇOK ÖNEMLİ

Evde organize ettiğiniz yılbaşı ve doğum günü gibi eğlencelerin hazırlığına ilk olarak davetli sayısını netleştirerek ve aile üyeleri arasında görev dağılımı yaparak başlamak, hazırlıklarınızı büyük ölçüde kolaylaştıracaktır. Fakat ilave birkaç kişi geleceği ihtimalini de akılda tutmakta fayda var.

'Misafirler gelsin ama biz kavga etmeyelim' | Evde stressiz yılbaşı hazırlığı mümkün mü? - Resim : 2
Misafirlerinizin sayısı kaç olursa olsun, evde görev dağılımı yükün azalmasını sağlıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Organizatör Jason James, ağırlayacağınız insanların sayısı kaç olursa olsun sizin için önemli olan detayları organizasyon aşamasında not etmenizi öneriyor. James, bu detayları unutmamak için sürekli efor sarf etmenin sizin de gecenin keyfini çıkarmanızı engelleyeceğini aktarıyor. Hesaplı bir menüyle de akıllarda kalıcı yemekler hazırlamanın mümkün olduğunu vurgulayan James, ayrıca misafirlerinize dinlemek istedikleri parçaları sorarak, playlist konusundaki yükünüzü de hafifletebileceğinize dikkat çekiyor.

Kalabalık misafir ağırladığınızda sadece yemeklerinizin lezzetinin değil, nasıl bir ev sahibi olduğunuzun da değerlendirilmesi kuvvetle muhtemel. O nedenle tatlı gibi temizliğinizi de öncesinde yapmayı tercih ederek, bütün işleri tek bir güne yığmamış olursunuz.

Öte yandan, organizatörlerin çoğu, misafirlerinizin de evinizde böylesi bir yemek düzenleyerek nasıl bir zahmete girdiğinizi gördüğü, gelenlerin genelde en yakınlarınız olduğu ve bir arada keyifli zaman geçirmeye odaklanılması gerektiği konusunda hemfikir.

Kaynaklar: The Times, Haberglobal.com.tr, homestolove.com

Kaynak: Web Özel

yılbaşı gecesi yeni yıl eğlence stres Web Özel