Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Ne zaman hangi günler oruç tutulur, tutulmaz?

HABER MERKEZİ
Ramazan Ayı islamiyet Yaşam Haberleri
Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Ne zaman hangi günler oruç tutulur, tutulmaz?

Üç ayların başlaması ve Ramazan ayının yaklaşmasıyla beraber birçok kişi hangi günlerde oruç tutmanın farz olduğunu merak ediyor. Ayrıca oruç tutulabilecek günler ve oruç tutmanın haram olduğu günler de merak edilenler arasında. Peki, Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Ne zaman hangi günler oruç tutulur, tutulmaz?

Dini günler ve gecelerin hangisinde oruç tutulabileceği merak ediliyor. Miraç Kandili başta olmak üzere hangi günlerde oruç tutulabileceği de araştırılanlar arasında. Ramazan ayı dışında oruç tutulan günlerin ve oruç tutmanın haram olduğu günlerin hangi günler olduğu da araştırılıyor. Peki, Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Ne zaman hangi günler oruç tutulur, tutulmaz? İşte oruç tutmanın farz olduğu, oruç tutulabilecek ve oruç tutmanın haram olduğu günler...

MİRAÇ KANDİLİ'NDE ORUÇ TUTULUR MU, KAÇ GÜN ORUÇ TUTULMALI?

Miraç Kandili'nde oruç tutulur. Recep-i Şerif ayının 27. gecesi idrak edilecek olan Miraç Kandilinde oruç tutmak oldukça faziletli ve sevaptır. Birçok Hadis-i Şerif'te yer aldığı gibi Peygamber Efendimiz (S.A.V) “Recep Allah'ın ayıdır, Şaban benim ayımdır, Ramazan ise ümmetimin ayıdır” buyurmuştur.

Miraç Kandili'nde tek gün oruç tutulabilir. Ancak Miraç Kandili Recep ayının son 3 gününe denk geldiği için bu günleri birbirine bağlayarak oruç tutmanın faziletinin daha çok olduğu söylenir.

RAMAZAN AYI DIŞINDA HANGİ GÜNLER ORUÇ TUTULUR?

Oruç tutmanın haram olduğu günler dışında her zaman oruç tutulabilir. Ancak bazı günlerde oruç tutmanın fazileti diğer günlere nazaran daha fazladır. Mübarek gün ve gece olarak kabul edilen, perşembe gününü cuma gününe bağlayan gece niyet edilerek oruç tutulması çok faziletlidir.

Ayrıca oruç tutulmasının faziletli olduğu günler şu şekildedir;

Miraç Gecesi
Recep ayının 27. gecesidir.

Regaip Gecesi 
Recep ayının ilk Cuma gecesidir. Perşembe günü oruç tutup gecesini de ihya etmek çok sevab olur.

Aşure Günü
Muharrem ayının 10. günü, Aşûre günüdür. Aşure günü de, tek olarak oruç tutmak mekruhtur. Bir gün öncesi veya sonrasıyla birlikte tutmalıdır.

Mevlid Gecesi
Rebiul-evvel ayının 11 ve 12. günleri arasındaki gecedir. 11 veya 12. gününde oruç tutmak iyi olur.

Zilhicce Ayı
Zilhiccenin ilk 9 gününde oruç tutmalıdır.

Muharrem Ayı
Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur.

ORUÇ TUTMANIN HARAM OLDUĞU GÜNLER HANGİLERİDİR?

Dinimizde, oruç tutmanın emredildiği veya tavsiye edildiği günler olduğu gibi oruç tutmanın yasaklandığı veya hoş karşılanmadığı günler de vardır. Oruç tutmanın yasak olduğu günlerin başında bayram günleri gelir. Bayram günleri oruç tutmak haramdır. 

Bazı günlerde oruç tutmak ise çeşitli sebeplerle mekruh sayılmıştır. Mesela; sadece âşûrâ gününde (Muharrem ayının 10. gününde) oruç tutmak, Yahudilere benzemek ve onları taklit etmek anlamını içerdiği için mekruh görülmüştür. 

Şek günü (Şaban ayının sonuna gelip, Şaban’dan mı yoksa Ramazan’dan mı olduğunda şüphe edilen gün) oruç tutmak mekruhtur. Hz. Peygamber (s.a.s.) Ramazan’ı bir veya iki gün önceden oruç tutarak karşılamayı yasaklamıştır.

İki veya daha fazla günü, arada iftar etmeksizin birbirine ekleyerek oruç tutmak mekruhtur. Buna visal orucu (savm-i visal) denir. Hz. Âişe’nin belirttiğine göre Hz. Peygamber (s.a.s.) visal orucu tutmalarını yasaklamış; kendisinin bu şekilde oruç tuttuğu hatırlatılınca da “Ben sizin gibi değilim; beni Rabbim yedirir, içirir.” diye cevap vermiştir.